• Cik medus burciņu vajag? 3 svarīgas lietas, kas jāzina medus mīļotājiem

    Veselība
    Santa.lv
    Santa.lv
    30. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja medu uzskati par izcili veselīgu produktu, lai tā būtu! Tikai pievērs uzmanību dažām būtiskām niansēm.

    1. Medus nav zāles!

    Tautā medu uzskata par ļoti vērtīgu un ārstniecisku produktu, atrodamas arī pētījumu iestrādnes par medus pretiekaisuma, antiseptisko un antioksidanta iedarbību… Tomēr īsti pierādīts tā labums nav. Tautas medicīna balstās uz novērojumiem. Piemēram, ja cilvēks ir iedzēris karstu tēju ar medu un viņam pāriet iesnas, tad uzskata medu par zālēm. Taču uz pierādījumiem balstītā medicīnā pēta mehānismus, vai tas tiešām strādā, vai palīdz tikai atsevišķos gadījumos vai arī tūkstošiem cilvēku. Un, no šī viedokļa raugoties, nevaram apgalvot, ka medum ir izteikti ārstnieciskas īpašības. Dzerot karstu tēju vai pienu ar medu, iesnas pāriet nevis tāpēc, ka pievienots medus, bet tādēļ, ka tiek lietots karsts šķidrums. Medus var noderēt nevis kā zāles, bet profilaktisks vai ārstēšanas papildlīdzeklis. 

    2. Medus – dažādu cukuru maisījums

    Medus ir labs dabas produkts, taču savā būtībā – cukurs. Cukuri ir daudzi un dažādi. Baltais galda cukurs saharoze sastāv no glikozes un fruktozes – tie ir vienkāršie cukuri. Medus ir glikozes, fruktozes, maltozes un saharozes maisījums – visi šie vienkāršie cukuri kopā veido medu. Cilvēki bieži baidās no fruktozes un izvairās no saldumiem, kuriem tā pievienota, aizmirstot, ka medū ir ap 38 procentiem fruktozes un ap 30 procentiem glikozes.

    Tiesa, medus satur kāliju, kalciju, nedaudz dzelzs, antioksidantus un citas vielas, taču nevar apgalvot, ka tas veicina vitamīnu un minerālvielu bagātīgu piegādi organismam. Mikroelementu ir tikai par kripatiņu vairāk nekā parastajā galda cukurā. Protams, mazs labumiņš no tiem būs, taču, pat ja medū būtu izteikti daudz uzturvielu, pret to vajadzētu izturēties kā pret cukuru. Cik daudz vari to atļauties ēst, atkarīgs no tava svara un dzīvesveida. Fiziski aktīvie, kas kalorijas sadedzina, drīkst to lietot vairāk, bet, ja tev ir liekais svars un neesi draugos ar sportu, jābūt uzmanīgai. Ja trīsreiz dienā saldināsi tēju, nekas ļauns nenotiks, taču, ja pusi burkas izēdīsi vienā piegājienā, drīz vien iedzīvosies liekos kilogramos. 

    3. Medu labāk nekarsēt

    Daudzi vēlas ēst šķidru, nevis sacukurojušos medu, taču sacukurošanās ir dabisks process un nenozīmē, ka produkts sabojājies. Ja medu karsē, lai atgūtu šķidro konsistenci, tajā var izdalīties kancerogēna viela hidroksimetilfurfurols. Tāpēc neiesaku aizrauties ar karsēta medus izstrādājumu lietošanu. Bieži nevajadzētu ēst arī medus kūkas un cept vistu medū. Vislabāk medu lietot svaigā veidā, piemēram, samaisot ar auzu pārslām un datelēm vai pievienojot siltai (ne karstai!) tējai.

    Vai medus satur minēto kaitīgo vielu vai arī citus nevēlamus piemaisījumus, vari pārbaudīt, nogādājot paraugu testēšanai Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā Bior.

    Salīdzini!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē