• C hepatīta pacientu apvienība aicina mazināt ārstniecības birokrātisko slogu

    Veselība
    Santa.lv
    Santa.lv
    6. augusts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pēdējo trīs gadu laikā ir ievērojami palielināts to pacientu loks, kas var saņemt valsts apmaksātu terapiju, izraisot garas rindas pie speciālistiem. Šobrīd, lai izārstētu hepatītu, pacientam kopš pirmo analīžu izdarīšanas ir nepieciešami aptuveni divi gadi. Pēc C hepatīta pacientu apvienības aprēķiniem, optimizējot ārstēšanas kārtību un tādējādi samazinot rindās pavadīto laiku, pacientiem būtu iespējams atbrīvoties no infekcijas mazāk kā gada laikā.

    Šī gada 25. jūlijā ikgadējās Pasaules Hepatīta dienas ietvaros notika C hepatīta pacientu apvienības organizēta diskusija “Par dzīvi bez C hepatīta”. Tajā veselības politikas veidotāji, eksperti un pacientu pārstāvji vienojās kopīgiem spēkiem panākt uzlabojumus C hepatīta ārstēšanas sistēmā.

    Pēc diskusijas ieteikumi ar vēstuli, ko parakstījusi arī Latvijas Infektologu, Hepatologu un HIV/AIDS speciālistu asociācija, ir iesniegti Veselības ministrijā.

    “Diskusijas dalībnieki vienojās par iespējamajiem turpmākajiem soļiem, lai veiksmīgi realizētu pieņemto rīcības plānu C hepatīta izplatības ierobežošanai un pietuvotos Pasaules Veselības organizācijas nospraustajam mērķim līdz 2030. gadam izskaust C hepatītu kā būtisku risku sabiedrībai. Proti, šajā laikā ir jāpanāk, lai 60% pacientu būtu izārstēti un 90% C hepatīta inficēto būtu informēti par savu diagnozi. Šobrīd varam apgalvot, ka finansējums ir pietiekams, taču tas nedrīkst samazināties, lai mēs varētu sasniegt nosprausto mērķi,” informē pacientu apvienības pārstāvis Kristaps Kaugurs.

    Pacientu apvienības pārstāvja teikto intervijā Latvijas Radio 1 apstiprināja infektoloģe hepatoloģe dr. Ieva Tolmane: “Pēdējo trīs gadu laikā situācija C hepatīta ārstēšanas jomā ir krietni uzlabojusies, piemēram, ārstēšanu šobrīd var saņemt visi, kuriem atklāts C hepatīts. Tomēr jāuzsver, ka finansējums C hepatīta ārstēšanai ir pietiekams vien šim gadam, bet, lai to izskaustu pavisam, tikpat liels finansējums ir nepieciešams vēl tuvākos 10 gadus.”

    Neskatoties uz pašreiz pietiekamo finansējumu, terapijas pieejamības jomā joprojām pastāv būtiski izaicinājumi. Nesenās izmaiņas padarot valsts pilnībā apmaksātu C hepatīta ārstēšanu pieejamu katram, kuram tā nepieciešama un nešķirojot pacientu pēc slimības smaguma, ir būtiski palielinājušas ārstu infektologu noslodzi un pacientu rindas, lai uzsāktu ārstēšanu un veiktu nepieciešamos izmeklējumus, ir ievērojami augušas.

    Lai ar esošajiem speciālistu resursiem varētu pēc iespējas ātrāk nodrošināt ārstēšanu visiem pacientiem, ir nepieciešams optimizēt administratīvos procesus un ārstniecības kārtību, padarot to efektīvāku un ērtāku. Ar mērķi saīsināt laiku, kas pacientam jāpavada, gaidot terapiju, C hepatīta pacientu apvienība ir apkopojusi pacientu, veselības politikas veidotāju un ekspertu ieteikumus:

    1. Nodrošināt valsts budžeta finansējuma saglabāšanu vismaz esošajā apjomā turpmākai C hepatīta ārstēšanai arī pēc 2020. gada;
    2. Apsvērt MK noteikumu izmaiņu veikšanu, paredzot izņēmumu valsts kompensējamo zāļu C saraksta procedūru veikšanai C hepatīta medikamentiem: likvidēt prasību par ārstu konsīlija nepieciešamību, Nacionālā veselības dienesta (NVD) uzraudzības vienkāršošanu un zāļu izsniegšanas ierobežojumu atcelšanu;
    3. Turpināt pilnveidot C hepatīta pacientu reģistru (PREDA) pakāpeniski atsakoties no tādu datu ievades, kam nav klīniska nozīme, bet kas rada būtisku administratīvu slogu un prasa liekus izmeklējumus;
    4. Nākotnē plānot C hepatīta skrīninga programmas ieviešanu nacionālā līmenī;
    5. Izstrādāt rekomendācijas ģimenes ārstiem par C hepatīta diagnostiku un izmeklējumu veikšanu pirms pacients nonāk pie infektologa, tādējādi samazinot laiku, kas paiet, veicot papildus izmeklējumus un gaidot terapijas uzsākšanu;
    6. Uzsākt darbu pie vienkāršota C hepatīta ārstēšanas algoritma izveides nākotnē, kas trīs līdz piecu gadu laikā paredzētu ciešāk iesaistīt ģimenes ārstus visā slimības diagnostikas un ārstēšanas posmā, infektologu piesaistot konsultācijām un komplicētu gadījumu risināšanai.

     

    Ik gadu jūlija beigās tiek atzīmēta Pasaules Hepatīta diena. Tās ietvaros tiek īstenotas aktivitātes, lai pievērstu sabiedrības uzmanību C hepatīta radītajiem draudiem, kā arī profilaktiskajiem pasākumiem C hepatīta izplatības ierobežošanai. C hepatīta pacientu apvienība, kas ir viena no Pasaules Hepatīta dienas īstenotājām Latvijā, ir dibināta 2004. gadā, un jau 13 gadus tā cīnās par pacientu tiesībām un hepatīta izskaušanu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē