• Biežākie iemesli, kāpēc zobiem jāmaina plombas

    Zobi
    Santa.lv
    Santa.lv
    11. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Kāpēc zobārsts saka, ka jāmaina, ja zobi nesāp un plombas ir vietā? Vai tiešām dakteris grib uz mūsu rēķina nopelnīt?
    • Visbiežākais iemesls ir kariess – zobā zem plombas atkal radies caurums. Tā kā zobs vienmēr bojājas virzienā uz iekšpusi, kur atrodas zoba nervs, laikus nenomainot plombu un neizņemot šīs bojātās un inficētās zoba daļas, var iekaist arī zoba nervs.

    Galvenā vērtība labotam zobam ir nevis plomba, kas ir tikai ielāps caurumam, bet paša zoba audu veselība.

    Kariesu zem plombas pats cilvēks var neredzēt un nejust pat gadiem! Zobā caurums veidojas arvien lielāks un lielāks, bet sāpju nav, līdz beigās tas jau sāk skart nervu, un rodas stipras sāpes, kuras vairs nepāriet.

    Kariesu var konstatēt tikai zobārsts, rūpīgi apskatot zobu un izpētot arī rentgena uzņēmumus. Tāpēc rentgens visiem zobiem reizi gadā ir obligāts, lai laikus pamanītu kariesu zobu vietās, kuras ar aci apskatīt nav iespējams, un parasti tieši tur arī visbiežāk sākas zoba bojāšanās.

    • Plombu mainīt nepieciešams arī tad, ja nolūst zoba mala vai daļa no plombas. Vēl viens būtisks iemesls priekšzobu plombu nomaiņai ir estētiskie apsvērumi – plombai pārkrāsojušās maliņas vai tās krāsa vairs nesaskan ar zoba krāsu.

    Pamatā ir divu veidu – baltās un sudraba – plombas. Kompozītplombām jeb baltajām plombām ir dažādi ražotāju doti nosaukumi, bet būtība visām ir viena, un ķīmiskais sastāvs ir ļoti līdzīgs ar nelielām atšķirīgām niansēm, kuras pārzina tikai zobārsti un atbilstoši gadījumam izdara izvēli.

    Piemēram, ir baltās plombas, kas vairāk domātas priekšējiem zobiem, un ir mazliet izturīgākas – sānu zobiem.

    Ir universālas – liekamas gan priekšējos, gan sānu zobos, un izvēle ir tikai ārsta kompetencē! Savukārt amalgamas jeb sudraba plombas nosaukums ir mānīgs: tas nav tikai sudrabs, bet gan dažādu metālu – sudraba, alvas, vara, cinka un dzīvsudraba – sakausējums, kurā tikai ļoti neliela daļa ir sudraba.

    • Ja zobs zem plombas nebojājas un pati plomba zobā ievietota kvalitatīvi, tad balto un sudraba plombu vidējais mūžs ir vienāds – tas, cik ilgi viena vai otra materiāla plomba noturēsies vietā, ir atkarīgs no apstākļiem mutē un zobu higiēnas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē