• Bērnam pieaugušo zāles. Vai tiešām drīkst?!

    Slimības
    Arta Lāce
    14. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Neatkarīgi not situācijas zāļu tirgū arī ikdienā var gadīties, ka bērns saslimst, bet, ak vai, mājās mazo cilvēku zāļu nav un aptiekas jau ciet vai atrodas pārāk tālu. Ko darīt, stāsta ģimenes ārste Evelīna Beire.

    Pandēmijas ierobežojumu laikā ar citām infekcijām slimojām krietni mazāk, līdzi ar to samazinājās arī antibiotiku patēriņš un medikamentus ražoja mazāk. Tagad trūkst arī izejvielu, un zāļu deficīts vērojams visā Eiropā. Tas ir sakritis ar laiku, kad divus gadus nomāktie vīrusi mēģina atgūt nokavēto un pieprasījums pēc zālēm ir pieaudzis, jo nu mēs slimojam ar visu reizē: ar kovidu, gripu, respiratori sincitiālo vīrusu, dažnedažādiem vēdervīrusiem…

    Ja bērnu zāļu aptieciņā nav

    Runājot par nesteroīdajiem pretiekaisuma līdzekļiem, kurus lietojam temperatūras un sāpju mazināšanai, pamatā tiek izmantotas divas vielas – ibuprofēns un paracetamols. Dažādi ražotāji, izmantojot vienu un to pašu aktīvo vielu, vienām un tām pašām zālēm piešķir katra savu nosaukumu. Piemēram, ibuprofēnam tas var būt nurofens, ibufēns, ibustars, ibumetīns. Tas nozīmē, ka no aptieku plauktiem pazudusī bērnu suspensija Nurofen nebūt nav vienīgais līdzeklis, kas satur ibuprofēnu un ko var lietot bērniem, – ir pieejams brufens, ibugards svecītēs. Tieši tas pats ir ar paracetamolu, kam arī ir daudz nosaukumu, kaut vai panadols un eferalgans. Tātad vienkārši jāpaprasa aptiekā ibuprofēns vai paracetamols bērniem, un tad jau aptiekārs zinās, ko piedāvāt, – varbūt nav suspensijas, bet ir svecītes vai tabletes.

    Kā pareizi aprēķināt devu, ja tomēr ir jādala tablete?

    Te var būt vairākas iespējas. Pirmkārt, zāļu lietošana nav pirmais solis!

    Vispirms mēģini pazemināt temperatūru dabīgā veidā

    Mazam bērnam pirmā palīdzība ir pampera noņemšana. Zem autiņbiksītēm atrodas visi lielie asinsvadi – ja tos tur siltumā, temperatūra augs augumā. Tātad noģērbjam bērnu, samērcējam siltā ūdenī dvielīti un norīvējam ar to mazo. Tas ir numur viens un attiecas arī uz lielākiem bērniem.

    Otra lieta – pie jebkuras akūtas saslimšanas galvenais uzdevums, kā smejoties saku, ir dzert un čurāt. Ja regulāri ik pēc 1,5–2 stundām aizej uz tualeti, tātad dzer pietiekami. Vecākiem būtu rūpīgi jāseko līdzi, lai apslimušais bērns dzertu, – tur nu vecāku izdomai dodama pilna vaļa! Var izmantot mazu, smuku glāzīti, sūkt ar salmiņu vai rīkot sacīkstes, kurš vairāk izdzers, bet ūdens iekšā ir jādabū! Jo, ja nebūs pietiekami daudz šķidruma, arī ar zālēm temperatūra nekritīsies – ne mazam, ne lielam.

    Pašrocīga zāļu dalīšana

    Tiesa, to neiesaku, ja zāles ir jādod zīdainītim. Tomēr lielākiem bērniem, kuru svars ir virs 10–15 kg, tās pārdozēt ir grūti.

    • Paracetamola devu bērnam nosaka, rēķinot 15 mg uz vienu bērna svara kilogramu. Dienā vari dot četras devas. Ja zini vismaz aptuvenu atvases svaru, tad vari viegli sarēķināt, cik liela daļa no pieaugušajiem paredzētās 250 mg vai 500 mg tabletes jādod mazajam. Ja bērns sver 10 kg, tad var iedot pusi no 250 mg vai ceturtdaļu no 500 mg tabletes. Bet paracetamols ir pieejams arī putojošās tabletēs, un tad lietošana ir pavisam vienkārša: sadali, iemet ūdenī, izšķīdini un iedod bērniņam.
    • Ibuprofēna deva bērnam ir nedaudz mazāka – 10 mg uz vienu bērna svara kilogramu. Tiesa, ibuprofēnu sadalīt ir grūtāk, jo tas galvenokārt pieejams apvalkotās tabletēs.

    Suspensijas pagatavošana aptiekā

    Dažas aptiekas, kur gatavo zāles, ļoti ātri reaģēja uz bērniem domāto pretdrudža un pretsāpju līdzekļu trūkumu un pircējiem piedāvāja pašu gatavotu ibuprofēna suspensiju. Arī tu vari lūgt ģimenes ārstam, lai izraksta recepti suspensijai, kas būs piemērota tavam bērnam. Šādu suspensiju bērniem pielāgotā devā aptieka var gatavot no dažādu grupu medikamentiem. Atšķirībā no rūpnieciski ražotajām suspensijām aptiekā nevarēs pievienot zemeņu, apelsīnu vai kādu citu patīkamu garšiņu – būs vien jāsajūt uz mēles zāļu rūgtums. Ar ibuprofēnu un paracetamolu vēl nav tik traki, bet pretgripas zāļu Tamiflu suspensija ir patiešām ļoti, ļoti rūgta. Bet – ja vajag, dabū iekšā arī to.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē