• Ausu sargs un kaitnieks – sērs

    Padomi
    Sigita Āboltiņa
    3. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shuttersock
    Pēc vannošanās aizkritusi auss vai moka tāda kā džinkstoņa ausī? Tikai mieru – visticamāk, tam par iemeslu ir sēra korķis, kas mitrumā uzbriedis. Skaidro Dr. PAULS ŠMITS, otorinolaringologs.

    Silda un sargā

    Tā sanācis, ka šis ausij tik vajadzīgais un šķietami nevainīgais izdalījums mēdz sagādāt arī pamatīgas problēmas. Jau pieminētā auss aizkrišana vai džinkstoņa tajā pēc peldes vai vannošanās ir tikai sīkums, jo šīs neērtības izzūd uzreiz, kad auss eja izžuvusi un sērs atkal ieguvis parastos izmērus jeb sarāvies. Švaki ir tad, kad ausī izveidojas pamatīgs sēra korķis, kas rada dzirdes pasliktināšanos un nepatīkamas sajūtas.

    Vispirms par to, kā rodas šis sērs ausī un kāpēc tas vispār vajadzīgs. Auss sastāv no ārējās ejas un ejas, kurā atrodas ādas dziedzerīši, kas izstrādā sēru. Tā ir ārkārtīgi īpatnēja viela. Pirmkārt, sērs ir baktericīds – iznīcina mikrobus un aizkavē to vairošanos –, un, otrkārt, sērs ir kolosāla siltuma un hidro izolācija.

    Piemēram, ja ausī vispār nav sēra (tautā to sauc par peldētāju slimību, jo sērs visu laiku izskalojas), cilvēks peldot var pat noslīkt.

    Kāpēc? Auss iekšienē jeb iekšējā ausī atrodas līdzsvara aparāts. Ja tajā ielaiž aukstu ūdeni, cilvēks zaudē samaņu, bieži vien pat vemj. Varbūt tikai kāds izturīgāks tiks cauri ar galvas reiboni. Lūk, kāpēc sērs ausī ir tik vajadzīgs. Kā saka dakteris Pauls Šmits – sērs neļauj kairinājumam pa taisno nonākt līdz līdzsvara aparātam, tāpēc «nevajag šausmīgi pulēt auss ejas».

    Starp citu, pārlieka centība iztīrīt sēru no ausīm var novest arī pie iekaisuma. «Tā ir šausmīga lieta – ārējais otīts jeb auss ejas strutains iekaisums. Tas ir ārkārtīgi sāpīgs un ļoti nepatīkams, turklāt šo slimību pilnībā izārstēt nevar. Auss ejā āda ir uzbūvēta citādi nekā visur citur – tai nav zemādas slāņa, tāpēc infekcija nokļūst tieši uz kaula plēves un tur arī iemitinās uz visiem laikiem. Tādēļ jau cilvēki mēdz teikt, ka viņiem ausis ir vājā vieta. Kolīdz piekļūst ūdens, tā slimība atkal uzliesmo,» skaidro Pauls Šmits.

    Naglas, adatas, sērkociņi…

    Protams, sērs ir labs un vajadzīgas. Tiktāl tā kā viss būtu skaidrs, bet ko darīt, ja veidojas tāāāds sēra korķis, ka televizors jāgriež trīsreiz skaļāk, lai kaut ko normāli dzirdētu? Tad gan – ātri pie lora jeb ausu, kakla un deguna ārsta.

    Nekādā gadījumā necenties tikt galā ar šo problēmu, ņemot palīgos sērkociņus, vates kociņus vai sazin kādus vēl bakstāmos palīglīdzekļus.

    Dakteris gan stāsta, ka parasti katrs trešais pacients nav ievērojis šo noteikumu, un tas nozīmē, ka ārstam jāpaveic dubults darbs. «Vēl nekad neesmu redzējis, ka kāds pats saviem spēkiem būtu izvilcis sēra korķi. Tieši otrādi – viņš iestumj to vēl dziļāk, pielīmē pie bungu plēves un puskurls ar šausmīgu džinkstoņu ausī atnāk pie ārsta. Nereti auss eja ir pat tik ļoti sabakstīta, ka tā ir sapampusi un asiņo. Cilvēki sēra korķa izvilkšanai izmanto pat naglas un adatas,» atklāj Pauls Šmits un uzsver, ka jebkurš mēģinājums bakstīt ausi var beigties ar bungu plēves pārduršanu, kas nozīmē kurlumu.

    No gājiena pie ārsta nav jābaidās. Speciālists uzreiz vis neķersies pie lielās šļirces un neskalos aizaugušo ausi, bet sākumā mēģinās izvilkt sēra korķi ar speciālu instrumentu. Tas ir tā sauktais neasais āķītis ar tādu kā podziņu galā, lai netraumētu bungu plēvi un smuki izceltu laukā cieto tapu. Tikai tad, ja dakteris redz, ka tomēr nevarēs šādi tikt galā, viņš izlems ausi skalot, jo, kā jau runājām, auss ejai ūdens nepatīk – jārēķinās, ka pēc šādas procedūras tā var iekaist.

    Te nu atkal jākrata rādītājpirksts un jāsaka – mājās noteikti nemēģini šādi tikt galā ar sēra korķi.

    Lai cik arī lielu ūdens daudzumu tu laistu ausī, nekas nesanāks.

    Cilvēkam auss eja ir izliekta, un tikai speciālists pratīs ausi pareizi pavilkt – mazliet uz aizmuguri un tad uz augšu –, lai auss eja iztaisnotos un būtu redzama bungu plēve. Ja to neizdara, tālāk par ieeju ūdens ausī netiek, tikai atsitas pret sieniņu, un viss – izsprūk ārā. Turpretī profesionālis ne tikai pareizi pavilks ausi un atbrīvos auss eju, bet arī ielaidīs ūdeni ausī ar vajadzīgo švunku.

    Pie vainas piltuvīte

    Mierinājuma vārdi tiem, kas baiļojas doties pie ārsta tīrīt ausis, jo dzirdējuši: ja reiz tas darīts, tad visu turpmāko mūžu vajadzēs vismaz reizi gadā atkārtot šo procedūru. Dakteris apgalvo, ka tas ir pavisam aplams mīts, kas iesakņojies sabiedrības apziņā. Izrādās, daudzreiz ir pat tā, ka pēc auss iztīrīšanas sērs vairs neveidojas vispār. Protams, arī tas nav labi, bet tā notiek. Īpaši, ja šis cietais korķis tur atradies ilgus gadus, pamatīgi piekaltis pie auss ejas ādas un tagad iznācis ārā ar visu ādu. Tad dziedzerīši, kas izstrādā sēru, vienkārši iet bojā.

    Labākais variants ir tāds, ka pēc sēra korķa izņemšanas dziedzerīši turpina čakli darboties, bet korķis vairs neveidojas, jo turpmāk auss eja attīrās pati. Cerēt uz tik veiksmīgu rezultātu gan nevajadzētu tiem, kam ir piltuvveida auss eja, kas neļauj tikt laukā pat nelielam sēra korķītim. Patiesībā šie cilvēki ir vislielākie sēra korķa upuri, jo auss ārējā ieeja ir krietni šaurāka nekā pati eja dziļumā. Klasiska piltuve.

    Uzmundrinājums vecākiem un vecvecākiem – lai arī bērniem pie auss ejas bieži redzams izlīdis kāds mazs sēra pikucītis, pamatīgs korķis viņiem noteikti neveidojas.

    Bērniem auss eja ir īsāka, platāka un taisnāka, tāpēc austiņa pati smuki attīrās, tikai pavisam, pavisam retos gadījumos sērs pats netiek ārā no auss.

    Pievērst uzmanību šai lietai jāsāk ap piecpadsmit gadu vecumu, kad auss eja sāk pārveidoties un vairs nav tik plata un taisna.

    Interesanti, ka anatomisku īpatnību dēļ arī pieaugušajiem mēdz būt tā, ka sērs ausī neveidojas vispār. Ērti, bet ne labi, jo, kā jau runājām, šī taukainā un vaskainā viela aizsargā ausi no pārlieka mitruma, no sēnītēm un baktērijām.

    Mājās drīkst…

    Noteikti arī tev kādreiz bijis tā, ka pēc baseina apmeklējuma aizkrīt auss vai vienkārši ir nepatīkama sajūta, jo sēra korķis, lai arī neliels, ir tuvu bungu plēvei. Tas var izpausties arī kā troksnis vai džinkstoņa. Šādās reizēs nevēlamo kaitnieku vari pamēģināt izdabūt ārā ar parasto, aptiekās nopērkamo 3% ūdeņraža pārskābi.

    Apgulies uz sāna tā, lai slimā auss ir brīva, un pielej to pilnu ar ūdeņraža pārskābi. Tā uzšūmēs sēru un, pieceļoties un pieliecot galvu uz leju ar to ausi, kurā ieliets šķidrums, viss smuki izlīs ārā. Lielākoties šī metode tiešām palīdz, ja vien problēma jeb sērs ausī ir mazs un nav tur stāvējis gadiem ilgi. Otra metode ir aptiekā bez receptes nopērkamās speciālās eļļiņas ausīm. Tās iepilina un, ja sērs ir mazs, tas mēdz arī padoties un iznākt laukā.

    Lielos vilcienos tas arī viss, ko pats mājās var darīt. Savukārt noteikti nevajag speciālo eļļiņu vietā izmantot olīveļļu, jo tā ir biezas konsistences un var apiet sēra korķi, palikt auss iekšienē, nepaveicot sev uzticēto uzdevumu.  

    Sēra korķis var veidoties:

    • Cukura diabēta pacientiem. Šiem cilvēkiem paaugstināta cukura līmeņa dēļ auss ejas āda ir ārkārtīgi blīva un biežāk iekaist, jo ādas izdalījumiem auss ejā zūd antibakteriālā iedarbība.
    • Pēc pārslimotas gripas vai kādas citas infekcijas slimības, kam raksturīga paaugstināta ķermeņa temperatūra. Šādos gadījumos viens no slimības simptomiem ir svīšana, un arī auss ejā ir sviedru dziedzeri, tāpēc slimības rezultātā var izveidoties ādas uzslāņojums kopā ar sviedriem un tur jau esošo sēru.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē