• Atgūsti elpu pēc kovida

    Sabiedrība
    Ievas Veselība
    Ievas Veselība
    31. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Matīss Markovskis
    Daudziem pēc izslimota Covid-19 vēl ilgi ir izteikts nogurums, elpas trūkums pie niecīgas fiziskas slodzes un citreiz pat bez tās. Bet vajag vingrot, vingrot un vingrot! Pat tad, ja sākumā vien pavisam drusciņ un īsu laiku. Skaidro: Dr. INESE SVIKLIŅA, fizikālās medicīnas un rehabilitācijas ārste Nacionālajā rehabilitācijas centrā Vaivari, sniedz rehabilitāciju vissmagāk skartajiem kovida pacientiem.

    Pēc izslimota Covid-19 vnereti ir arī ļoti augsts trauksmes līmenis, īpaši, ja cilvēks līdz saslimšanai daudz strādājis, neievērojot atpūtas režīmu. Šajos gadījumos izdegšanas simptomātika ļoti liek par sevi manīt. Te pirmais padoms: ievērot stingru režīmu. Kad jāceļas, tad jāceļas, kad jāiet gulēt – tas arī jādara, nevis jāskatās filmas. Un katru dienu – kādu mazu mērķi! Kaut vai nomazgāt traukus vai uzkāpt trīs pakāpienus. Pamazām, pamazām, kad spēks atgriežas, mērķi var palielināt, un, piemēram, jau kāpt veselu stāvu.

    Noteikti visi ir dzirdējuši, ka Covid-19 nopietni skar plaušas. Pēc kovida daudziem tās joprojām strādā švakāk – tām ir it kā nodzēsta daļa elpošanas virsmas. Ja varam iztēloties plaušas kā koku, tad tā dažādu diametru zari ir bronhi, un to galiņos esošie pūslīši alveolas – lapiņas. Pēc kovida daudzas lapiņas ir traumētas vai nobirušas. Un tās lapiņas, kas mums ir palikušas, jāiemācās izmantot vislabāk. Jo vairāk paplešam krūškurvi, jo vairāk iespēja alveolai pavērties. Lūk, daži vingrojumi, kas palīdzēs atvērt krūškurvi un uzlabot skābekļa piegādi organismam.

    Diafragmālā elpošana

    Guļus pozīcijā, saliec ceļus tā, lai mugura nav izliekusies, bet turas pie grīdas (vai gultas), uzliec uz vēdera pāris IEVAS Veselības un ieelpo tā, lai žurnāli paceļas uz augšu. Bet tas nav jādara ar vēdera muskuļiem! Ja elposi ar diafragmu, vēders ieelpā pats pacelsies. Tāpēc jau dažreiz saka – elpošana ar vēderu.

    • Atkārto 5–7 reizes.

    Roku izkustināšana

    Joprojām guļus pozīcijā, ar saliektiem ceļiem, satver abas rokas kopā. Ieelpas laikā ar taisnām rokām stiepies uz augšu, izelpā – laid rokas lejā.

    • Atkārto 7–10 reizes.

    Apļu zīmēšana

    Kājas saliektas ceļos, satver rokas elkoņos un veic apļveida kustības, zīmējot apli, kas sākas uz vēdera un tad iet pāri galvai. 

    • Atkārto 7–10 reizes.
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē