• Asinsanalīzēs augsti aknu rādītāji! Kas pie vainas?

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    24. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    «Visas manas draudzenes ik pa laikam uz savu galvu nodod asinsanalīzes, nosakot arī aknu rādītājus. Arī es nolēmu pārbaudīt savas aknas un, izrādās, ALAT un ASAT tiešām ir augsti. Ko tas nozīmē? Man ir 30 gadi,» vaicā Līga. Skaidro hepatoloģe infektoloģe Ieva Tolmane.

    Sākumā ieviesīšu mazliet skaidrības… ALAT un ASAT ir fermenti, kas liecina par šūnu bojāeju, taču ALAT brīdina, ka iet bojā konkrēti aknu šūnas, bet ASAT nav tik specifisks rādītājs – tas var liecināt par šūnu bojājumiem arī ārpus aknām, piemēram, muskuļos.

    Tāpēc faktiski, ja runājam par aknu veselību, svarīgs ir tieši ALAT rādītājs.

    Ja ALAT ir normas robežās, ASAT atsevišķi nav jāpārbauda. Tiesa – ja būs palielināts ALAT, noteikti būs palielināts arī ASAT rādītājs, bet – ne vienmēr būs arī otrādi.

    Kāpēc vispār pārbaudīt?

    Problēma ir tā, ka tu pati paaugstināto ALAT nekādi nejūti. Pat ja rādītājs jau ir ap simts vienībām – sajūtās tas neko nemaina. Tev, visticamāk, nav sūdzību, aknas nesāp, nav dzeltes, tāpēc būtībā tu vari iet uz darbu, strādāt un pat nenojaust, ka organismā sācies hronisks aknu bojājums.

    Tāpēc, tā kā parastā asinsainā ALAT netiek automātiski noteikts, šis rādītājs ik pa laikam būtu profilaktiski jāpārbauda katram, arī tiem, kam nav nekādu sūdzību.

    Turklāt tas būtu jādara arī gados jauniem cilvēkiem, jo mēdz būt retas – ģenētiskās – slimības, ko citādi vienkārši nav iespējams atklāt. Līdz ar to ir svarīgi, lai nav tā, ka tu esi nodzīvojis līdz četrdesmit gadu vecumam un tev nekad ne reizi nav pārbaudīts ALAT. Ja analīzes ir veiktas un viss bijis kārtībā, tās vari ik pēc pāris gadiem atkārtot.

    Īstenībā šūnas mūsu organismā noārdās un atjaunojas visu laiku – iet nost un atjaunojas āda, mati –, un tāds pats process notiek arī aknās.

    Tāpēc ir normāli, ka analīzes uzrāda kaut kādus ALAT ciparus. Taču, ja tie ir virs normas, visticamāk, aknās ir iekaisums, kas pastiprināti veicina aknu šūnu bojāeju. Pieļaujamā ALAT rādītāja norma laboratorijās mēdz drusku atšķirties – tā var būt līdz 30, 40 un arī 55 vienībām atkarībā no izmantotās testa sistēmas. Ja ALAT ir nedaudz pāri normai, tā nav akūta situācija, taču, ja paaugstinājums ir ievērojams – vairāki tūkstoši un pat 10 000 vienību –, tad tas jau ir akūts process, kam jāmeklē iemesli.

    Kā rīkoties, ja ALAT augsts?

    Pirmkārt – nepaniko! Ja vienu reizi rādītājs ir nedaudz izmainīts, pēc nedēļas analīzi vajadzētu atkārtot. Iespējams, ALAT paaugstinājusi kāda īstermiņa epizode – glāze alkohola, kāds nesen lietots medikaments… Ja nākamajā reizē rādītājs ir normas robežās – satraukumam nav pamata. Ja atkal paaugstināts – dodies pie ārsta.

    Kas paaugstina ALAT?

    Hroniskie vīrushepatīti. Latvijā visbiežāk tas ir C hepatīts un nedaudz retāk – B hepatīts. C hepatīts šobrīd tiek ļoti labi ārstēts ar efektīvām zālēm, taču B hepatīta pacientu skaits pēdējos gados ir ievērojami mazinājies, pateicoties vakcinācijai.

    Taukaino aknu slimība. To visbiežāk izraisa pastiprināta alkohola lietošana. Otrs iemesls – liekais svars, jo tauciņi izgulsnējas ne tikai ārēji redzamajās vietās, bet arī aknās. Diemžēl taukaino aknu slimība var beigties arī ar aknu cirozi.

    Autoimūnās un ģenētiskās slimības – tie ir retāki gadījumi. Te būtiska agrīna diagnostika, tāpēc ALAT jāpārbauda arī gados jauniem cilvēkiem.

    Medikamenti. Patiesībā 99 procentiem medikamentu zāļu lietošanas instrukcijā teikts, ka tie var radīt aknu bojājumus. Aknas ir mūsu organisma lielākā laboratorija, viss, ko mēs ieēdam, iedzeram un pat ieelpojam, metabolizējas jeb pārstrādājas aknās. Lūk, daži lielākie kaitnieki.

    • Antibiotikas. Tieši tāpēc tās nevar dabūt un lietot bez ārsta norādījumiem. Taču, ja ārsts zāles izraksta, tad tās tiešām ir jālieto tā, kā norādīts, pretējā gadījumā, ja ir, piemēram, plaušu karsonis, nelietojot antibiotikas, var nomirt no tā komplikācijām. Savukārt daktera uzdevums ir kontrolēt ārstēšanās gaitu, mainīt zāles, ja nepieciešams, un arī kontrolēt ALAT rādītāju.
    • Pretiekaisuma un pretsāpju līdzekļi – tie ir gan recepšu, gan bezrecepšu medikamenti. Ja iedzersi vienu tableti, nekas briesmīgs, protams, nenotiks, taču, ja locītavu sāpes, zobu sāpes, galvassāpes, vēdera sāpes nepāriet vai arī atkārtojas, tad jāmeklē sāpju cēlonis un jāārstē pamatvaina. Nemitīgi lietojot pretsāpju līdzekļus, tiešām var iedzīvoties nopietnā aknu bojājumā.
    • Pretapaugļošanās tabletes. Ja jau ir kādas aknu vainas, kontracepcijas tabletes nebūtu vēlams lietot.
    • Statīni jeb pretholesterīna zāles. Jā, šie preparāti var bojāt aknas, taču, ja ir infarkta vai insulta risks, tad tie ir jālieto, lai pasargātu sevi no daudz bīstamākām problēmām. Ārsta pienākums ir uzraudzīt zāļu lietošanu un arī aknu pašsajūtu.
    • Uztura bagātinātāji. Brīnumlīdzekļi, ko cilvēki pērk internetā, lielveikalā un arī aptiekā un kas domāti matiem, nagiem, ādai, acīm, imunitātei, mūžīgai jaunībai, ir visbīstamākie. Šiem līdzekļiem nav veikti nopietni klīniskie pētījumi, tāpēc tie visi jāuzskata par potenciāli toksiskiem aknām.
    • Polivitamīni. Nav pierādīts, ka tie, kas lieto polivitamīnus, slimo mazāk nekā tie, kas tos nelieto. Polivitamīnos mēdz būt salikti kopā desmit dažādi vitamīni – gan taukos šķīstošie, gan nešķīstošie – un vēl minerālvielas, tāpēc nekad nevar zināt, kā šis kokteilis ietekmēs aknas.
    • Proteīnpreparāti jeb līdzekļi, kas dod enerģiju. Tos visbiežāk iecienījuši sportisti, un pie mums, aknu nodaļā, ik pa laikam ārstējas kāds, kurš ir bijis aizrāvies ar šiem līdzekļiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē