• Arhitekte Zaiga Gaile jau gadiem cīnās ar panikas lēkmēm: Tā ir elle

    Mentālā veselība
    27. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Zaiga Gaile.
    Foto: F64
    Zaiga Gaile.
    «Atceros, biju mājās vie­na, un, kad ir panikas lēkme, liekas, ka tu tūlīt mirsi,» stāsta arhitekte Zaiga Gaile. Viņa nekaunas runāt par sāpīgo, jo zina, ka daudzi cilvēki saskaras ar ko līdzīgu.

    Sarunā ar žurnālu «Ieva» arhitekte Zaiga Gaile atzīst – ir ļoti atklāts cilvēks un nekaunas runāt arī par smagām un šķietami ļoti tēmām, jo apzinās – tās sāpīgi skar daudzus līdzcilvēkus. «Redzu, kā cilvēki man apkārt izdeg, kā nonāk līdz pašnāvībai un psihiatriskajām klīnikām,» teic viņa.

    «Mani darbinieki visi mokās – vienam sāp mugura, citam acis. Tad viņi iet vingrot un skriet, un slēpo. Bet mentālā izdegšana notiek acu priekšā. Kad es vairs pati nevaru izturēt, tad ar autobusu braucu uz Kalteni,» saka arhitekte Zaiga Gaile, jo arī viņa ir saskārusies ar šīm modernās pasaules problēmām. Pirmo reizi tas noticis 40 gadu vecumā. «Bija panikas lēkmes. Sāku ārstēties pie psihote­rapeita un ar pārtraukumiem turpinu jau div­desmit gadu,» neslēpj Zaiga.

    «Man ļoti laimējās, ka satiku pareizo ārstu. Mani ielika slimnīcā ar krampjainām vēdersāpēm. Turēja tur nedēļu, vēl uzstellēju rasējamo dēli, bet tad ārsti man teica: jums nekas nekaiš, tikai psihosomatiskie traucējumi. Tagad es tos labi redzu. Kas ir trauksme, jūs zināt? Tā ir elle. Man tā ir bijusi, labi saprotu, kas tas ir. Psihoterapeits man iemācīja ar sevi strādāt. Un, protams, zāles,» uzsver arhitekte.

    Ar panikas lēkmēm viņai nākas sadzīvot jau daudzus gadus. «Ir periodi, kad tik daudz sakrājas. Atceros, biju mājās vie­na, un, kad ir panikas lēkme, liekas, ka tu tūlīt mirsi. Es piezvanīju dēlam, lai viņš atnāk. Viņš redzēja, ka nav labi, izsauca ātro palīdzību, aizveda mani uz Stradiņiem. Iedeva nomierinošas zāles, atlaida vakarā mājās. Mentāli trauslajiem cilvēkiem ir cikliskums. Ir labie laiki un ne tik labie. Ģimenei ar to jāsadzīvo. Ik pa brīdim mēģinu laisties prom uz Kalteni,» saka Zaiga.

    Interviju ar Zaigu Gaili lasi žurnālā «Ieva» un digitālajā žurnālā «Santa+»!

    • «Domāju, cilvēki no labas dzīves ir izlaidušies, nav pašdisciplīnas un stājas, trūkst dzīves mērķa un ticības.» Intervija ar arhitekti Zaigu Gaili
    • Šīs ziemas sala brīnumi – ledus olas un ezīši, sala mataini un bārdaiņi. Kā un kāpēc tas viss rodas?
    • TV raidījumu un pasākumu vadītājs Valters Krauze: «Es neļauju par sevi ņirgāties, apsmiet, bet aicinu pasmieties visiem kopā – par sevi un citiem.»
    • Jūties kā ķīlniece savā laulībā? Kā izkļūt no šādas situācijas
    • Lielā drēbju skapja revīzija – kur likt pavisam novalkātās drēbes, bet kur tās, kas vēl var noderēt citiem
    • Tu vai jūs? Personīgs viedoklis par tutināšanu vietā un nevietā
    • Ceļojums uz seno inku pasauli Maču Pikču Dienvidamerikā
    Ieva nr04/2024

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē