• Analīzes saka: augsts kalcija līmenis asinīs! Cik bīstami tas ir?

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    5. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: IvanRiver/Shutterstock.com
    Kas ir parathormons un kāda tam saistība ar kalcija līmeni asinīs, skaidro Kristīne Ducena, endokrinoloģe P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā un Latvijas Universitātes Medicīniskās pēcdiploma izglītības institūtā.

    Lasītājas vēstule: Mani satrauc, ka ar katru analīžu nodošanas reizi man paaugstinās parathormona līmenis asinīs, šogad tas pārsniedz jau 120 pg/ml. Ģimenes daktere sacīja, ka acīmredzot manā organismā kalcijs un fosfors nav līdzsvarā. Kāpēc?

    Varbūt tas atkarīgs no uztura īpatnībām, ka par daudz ēdu zivis? Arī vīram ar katru gadu pieaug parathormona līmenis. Baidāmies, ka mūsu pusaugu bērnus var piemeklēt tas pats. Lasīju, ka paaugstināta parathormona daudzuma ietekmē kalcijs no kauliem tiek pastiprināti izdalīts asinīs, un rezultātā kaulu struktūra kļūst irdena. Vai iespējams izsargāties no šīs kaulu sairšanas? Katrīna Elejā

    Katrīna, parathormons pats par sevi ir ļoti svārstīgs un nestabils hormons, ko nav vērts analizēt izolēti no citiem bioķīmiskajiem rādītājiem. Šo hormonu ražo epitēlijķermenīši – četri mazi dziedzerīši, kas atrodas cieši blakus vairogdziedzerim un kuru vienīgais, bet ļoti svarīgais mērķis ir regulēt kalcija līmeni asinīs, lai nervu un muskuļu sistēmas varētu pareizi strādāt.

    Ik mirkli, ik dienu epitēlijķermenīši mēra kalcija līmeni asinīs, un, ja kalcija līmenis asinīs samazinās, epitēlijķermenīši to pamana un sāk ražot parathormonu (PTH), kas paņem no kauliem nedaudz kalcija un aiznes to asinīs.

    Kad kalcijs asinīs atkal ir pietiekamā daudzumā, epitēlijķermenīši pārstāj ražot parathormonu.

    Ja viens vai vairāki epitēlijķermenīši ir pārāk aktīvi un ražo pārāk daudz parathormona, tādējādi izsaucot kalcija līdzsvara traucējumus organismā, būtu svarīgi noskaidrot palielinātā parathormona daudzuma iemeslu.

    Paaugstināts kalcija līmenis asinīs nekad nav norma! Kalcijs un fosfors asinīs var nebūt līdzsvarā izmainītas nieru funkcijas, epitēlijķermenīšu patoloģijas vai citu iemeslu dēļ. Grūti komentēt, vai tas ir saistīts ar jūsu uzturu, jo tad man būtu nepieciešama sīkāka informācija.

    Arī to, kāpēc jūsu vīram pieaug parathormona līmenis, varētu uzzināt, vēršoties pie endokrinologa klātienē.  

    Pie manis nāk daudzi pacienti ar primāro hiperparatireozi, kad ir palielināts viens vai vairāki epitēlijķermenīši. Šīs slimības gadījumā paaugstināts ir ne tikai parathormona, bet arī kalcija līmenis asinīs. Viens pats paaugstināts parathormons neko vēl nenozīmē!

    Lai noskaidrotu, vai tā ir epitēlijķermenīšu slimība, jānosaka arī kalcijs un fosfors diennakts urīnā, jāpārbauda, vai nav osteoporoze, jāveic epitēlijķermenīšu sonogrāfija un scintigrāfija. Ja kāds no epitēlijķermenīšiem ir palielināts un noteikta diagnoze primāra hiperparatireoze, nepieciešama ķirurģiska ārstēšana.

    Medikamenti šajā gadījumā nevar palīdzēt.

    Jūs jautājat par kaulu sairšanu, pareizāk sakot, osteoporozi… To var pierādīt, tikai veicot speciālu izmeklējumu – osteodensitometriju. Ja osteporozei nav nekādu sekundāru iemeslu, piemēram, epitēlijķermenīšu patoloģijas, tad ārstē pašu osteoporozi. Savukārt, ja pierāda, ka osteoporozes iemesls ir epitēlijķermenīšu slimība, tad palielinātos epitēlijķermenīšus vajag izoperēt. Ar osteoporozes medikamentiem nevar izārstēt epitēlijķermenīšu slimību un aizvietot operāciju.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē