• 7 iemesli, kāpēc dupsī veidojas plīsumi

    Veselība
    Indra Ozoliņa
    16. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Ādas plaisas ap anālo atveri un anālā kanāla plīsumi ir visai izplatīta kaite. Daudzi mēģina ārstēties paši, taču visbiežāk tas neizdodas, un tad nereti plaisas kļūst hroniskas, padarot situāciju vēl sliktāku. Lai tā nenotiktu, ja nedēļas laikā sāpes un asiņošana nepāriet, vajadzētu doties pie ārsta. Kāpēc tie vispār veidojas, stāsta proktoloģe Baiba Putniņa.
    1. Aizcietējumi. Lai tos novērstu, vairāk jākustas, citādi zarnu saturs sacietē, un jāuzņem pietiekami daudz šķidruma. Uzturā jāiekļauj vairāk šķiedrvielu, tāpēc jāēd dārzeņi un augļi, piemēram, bietes, kāposti, kivi, mīksti banāni, uz kuriem jau ir tumši punktiņi. Pozitīvi zarnu mikrobiomu ietekmē skābpiena produkti. Labi palīdz glāze silta (istabas temperatūras) ūdens no rīta tukšā dūšā. Ja nav divertikulozes – kabatiņas zarnu sienās –, var lietot klijas un linsēklas, kas aplietas ar ūdeni vai vārītas. Jācenšas mazāk ēst balto miltu izstrādājumus un sarkano gaļu, kas veicina aizcietējumus. Bet vispirms – jānoskaidro, vai aizcietējuma iemesls nav kāda kaite, ieskaitot resnās vai taisnās zarnas audzēju.
    2. Caureja. Bieža vēdera izeja sakairina gļotādu, kas iekaist, un rodas plīsumi. Turklāt, mēģinot saturēt vēdera izeju, rodas papildu spazmas, kas veicina plaisu veidošanos.
    3. Muskuļu hipertonuss. Tātad tie ir ļoti saspringuši un nespēj līdz galam atbrīvoties. Hipertonuss rodas pēc insulta un mugurkaula bojājuma, dažos gadījumos kopā ar psihiskām slimībām un hronisku sāpju sindromu. Raksturīgs jauniem vīriešiem (retāk sievietēm), kas pārmērīgi trenējas sporta zālē. 
    4. Mehāniski bojājumi. Tos var radīt arī anālais sekss, ja tas nenotiek ar abpusēju piekrišanu, vai nepareizi veiktas klizmas taisnajā zarnā.
    5. Staru terapija un ķīmijterapija. Tās novājina imūnsistēmu. Kādam rodas aizcietējums, citam caureja, kas nelabvēlīgi ietekmē anālā kanāla gļotādu. Ja ir taisnās zarnas audzējs, ginekoloģiski vai uroloģiski audzēji, apstarojot tiek skarts arī anālais kanāls, tāpēc veidojas čūlas vai plaisas.
    6. Vitamīnu trūkums un nepietiekams uzturs. Izteiktas avitaminozes gadījumā vājinās ādas gļotādas barjera un tā kļūst viegli ievainojama. Visbiežāk pie vainas ir A un E, kā arī B grupas vitamīnu un minerālvielu deficīts.  
    7. Iekaisīgas zarnu slimības. Čūlainais kolīts retāk izpaužas ar plaisām, bet Krona slimībai šāda izpausme ir visai bieži.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē