• 5 lietas, kas palīdz savaldīt nemieru

    Mentālā veselība
    Inga Volkova
    20. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Tero Vesalainen/Shutterstock.com
    Vai gadījies pieķert sevi dzīvojam mazliet uzvilktā režīmā – it kā visu laiku vajadzētu uzmanīties no kaut kā, ja ne gluži bīstama, tad tomēr nepatīkama?

    Lūk, 5 vienkārši paņēmieni, kas palīdzēs tikt galā ar nemiera lēkmi!

    Mācies atpazīt nemiera sākumu!

    Tas var izpausties dažādi – ar nespēju koncentrēties, ar aizkaitināmību, ar pēkšņu svīšanu vai pulsa paātrināšanos. Vai arī – pēkšņi nevar norīt ne kumosa vai arī bieži jāiet uz tualeti.

    Nevajag ignorēt šos iemeslus, izlikties tos neredzam un mēģināt darboties kā iepriekš.

    Visticamāk, nepieciešama apzināta pauze, lai saprastu, kas tieši notiek. (Smagākos gadījumos panika var izpausties kā infarkta vai ģībšanas sajūta.)

    Apraksti savu nemieru!

    Līdzko parādās pirmās diskomforta pazīmes, centies nolasīt savu ķermeni – kā tu izjūti savu nemieru? Ar kādiem simptomiem tas izpaužas? Kur tieši tas mīt? Šķiet, kaut kas žņaudz pakrūtē? Nespēj koncentrēties? Nevari neko apēst? Pēkšņs saspringums krustos? Dažkārt nemiers, kas fiziski pieķerts un nosaukts vārdā, it kā zaudē savu spēku un mazinās.

    Apstājies un pārslēdz uzmanību!

    Atver logu, izej uz balkona vai terases, apsēdies kādā nomaļā vietā, kaut vai aizej uz tualetes telpu, kur vari būt vienatnē. Ir nepieciešams mirklis, kad vari koncentrēties uz ko citu – uz lidmašīnu debesīs, uz pusaudzi, kas brauc ar skrejriteni, uz vārnām, kas ķīvējas par ēdiena pārpalikumu, kaut vai uz to, kā siltu ūdeni krānā nomaina ledusauksts un atkal silts. Tas prātu izsit no nemiera fona, un dažkārt ar to pat pietiek, lai tas sāktu strādāt krietni racionālāk un pasauli uztvertu adekvātāk.

    Dziļi elpo!

    Kad nervozējam, gluži automātiski elpojam seklāk vai pat neviļus aizturam elpu pavisam. Bet tieši stresa brīdī smadzenēm vajag skābekli. Dažas dziļas ieelpas, bet, pats galvenais, ilgas un izteikti lēnas izelpas. Tas ļauj izkļūt no tricelīgā stāvokļa.

    Sazemējies!

    Patiesībā par sazemēšanās elementiem var uzskatīt arī jau visu iepriekš minēto. Tomēr jāpanāk vēl lielāka saikne ar realitāti, tāpēc nepieciešams maksimāli sajust laiku un vietu, kurā esi, jeb to pašu slaveno šeit un tagad.

    To var darīt dažādi – var uzskaitīt trīs lietas, ko tieši tobrīd redzi sev priekšā, un trīs skaņas, ko dzirdi.

    Var arī uzdot sev konkrētus jautājumus, piemēram, kāds datums būs šajā dienā pēc divām nedēļām? Atbildes domāšana aizņems pāris sekundes, taču ļaus fokusēties uz aktuālo mirkli, liekot smadzenēm reāli darboties, nevis vienkārši meklēt anonīmas briesmas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē