• 5 jautājumi un atbildes par vēnu zeķēm

    Veselība
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    13. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vakarpusē kājās jāvelk garie zābaki, bet tos vairs nevar aiztaisīt – rāvējslēdzējs paliek pusceļā, jo apakšstilbi pietūkuši. Vai laiks iegādāties vēnu zeķes?

    Radies priekšstats – ja ir slimas vēnas, jāvalkā kompresijas zeķes. Tā nav! Ja kājās tūska neveidojas, tad arī vēnu zeķes nevajag.

    1. Kāpēc vispār vajag vēnu zeķes?
      Vispirms tad jāatbild uz jautājumu – kāpēc mums vajag vēnas? Vēnas paredzētas tam, lai asinis lielajā asinsrites lokā plūstu pa tām uz sirds pusi, tātad augšup, un līdz ar to attecētu arī no kājām. Vēnu problēmu gadījumos asinis no kājām neattek, bet it kā krīt atpakaļ, jo asinsvadi zaudējuši elastību un vēnu vārstuļi vairs nepilda savu funkciju gādāt, lai asinis no kājām plūstu tikai augšup. Rezultātā asinis šķidruma veidā uzkrājas kājās. Ārēji tas var izpausties kā tūska. Kompresijas zeķu uzdevums ir radīt spiedienu uz kājām, kas palīdz uzlabot asiņu atplūdi no tām, tātad nodrošinot, ka asinis atkal virzīsies augšup uz sirdi un šķidrums vairs neuzkrāsies kājās. Tā tiek novērsta tūskas rašanās.
    2. Vai vēnu zeķes arī ārstē?
      Vēnu zeķes neizārstē pašas vēnas un neaptur slimību – apturēta ir tikai tūska. Ja tu no rīta uzvilksi vēnu zeķes pirms tūskas rašanās, tūska neveidosies, bet, ja uzvilksi zeķes, kad tūska jau ir, tā saglabāsies visu dienu.
    3. Vai vēnu zeķes var pirkt uz labu laimi?
      Noteikti ne! Pirms iegādājies vēnu zeķes, būtu jau skaidri jāzina, kāpēc un vai patiešām tās vajag. Kompresijas zeķes iedala divās lielās grupās – medicīniskās un profilaktiskās zeķes. Profilaktiskās ir 1. klase, bet medicīniskās – no 2. līdz 4. klasei. Profilaktiskās kompresijas zeķes var būt nepieciešamas profesijās, kur daudz jāstāv vai jāsēž, – grāmatvedēm, skolotājām, frizierēm, kasierēm, šoferēm.
    4. Kā zināt, kādas zeķes vajag?
      Kompresijas zeķes drīksti izvēlēties tikai tad, kad zināms, kāds ir tavu vēnu stāvoklis. Diezgan bieži sievietes vēnu zeķes nopērk aptiekā uz dullo, bet, visticamāk, tad nebūs trāpīts desmitniekā.

      Piemēram, cilvēks uzskata, ka viņam ir veselas kājas un vēnu zeķes nepieciešamas tikai profilaksei, bet patiesībā viņam ir kāju vēnu problēmas, kurām nepieciešama jau cita kompresijas pakāpe un arī citas – medicīniskas – ārstēšanas metodes. Vai arī otrādi – domā, ka vēnas ir slimas, bet tā nav! Ja šādā gadījumā lieto vēnu zeķes, it kā sliktāk nebūs, un tomēr ir atsevišķi gadījumi, kad liekas, ka kājas ir slimas, un tādas tās patiešām ir, taču problēma nav vēnās, bet gan artērijās, un tādā gadījumā vēnu zeķes valkāt ir stingri aizliegts.
    5. Kādos gadījumos doties pie vēnu speciālista?
      Ja jūti nogurumu kājās un tās pampst, noteikti dodies pie flebologa, kurš veiks vajadzīgās pārbaudes. Turklāt ir arī svarīgi izslēgt citus iemeslus, kāpēc kājas varētu pampt. Visbiežākais kāju pampšanas iemesls patiešām ir vēnas, bet pie vainas varētu būt arī sirds vai nieru problēmas. Kad visas pārbaudes veiktas un zināms arī asinsvadu stāvoklis, var noteikt, kādas zeķes būtu piemērotas.

     

    Kas vēl PATIKS vēnām?

    1. Regulāri izkustini kājas! Ja esi sēdoša vai stāvoša darba darītāja, kājām statiskā slodze ir pārāk liela un tās regulāri jāizkustina, vēlams, ik pēc 45 minūtēm. Vingrinājumus vari veikt arī sēžot – zem galda!

    • Novelc apavus un kārtīgi izapļo pēdas, izkustini tās gan augšup, gan lejup.
    • Vēl sēžot vari padauzīt ar papēžiem pa grīdu, tas uzlabos asinsriti kājās.

    2. Nedzer pirms miega! Dzēriens, pirms dodies gulēt, var stimulēt tūskas veidošanos.

    3. Ik pa laikam izpeldies! Peldēšana palīdzēs asinīm kārtīgi cirkulēt.

    4. No sirds sevi sapurini! Ir kāds labs vingrinājums, kas liek asinīm riņķot un arī novērš tūsku, tiesa – to varēsi izpildīt tikai mājās… Nogulies uz muguras, pacel kājas un rokas uz augšu un dažas minūtes tās kārtīgi izpurini.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē