• 4 labumi, kāpēc tev jāēd zivis

    Uzturs
    Ilze Olšteina
    4. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Divas zivs porcijas nedēļā – katra aptuveni 140 grami – būtu pietiekami. Turklāt labāk viens treknas, otrs – liesas zivs gabaliņš. Taču diemžēl uztura pētnieku novērojumi liecina, ka mēs zivis neēdam pietiekami. Zivju labumus stāsta dietoloģe Laila Meija.

    1. labums

    Mazina sirds slimību risku, palīdz pazemināt triglicerīdu daudzumu, uzlabo sirds asinsvadu stāvokli, palīdz regulēt sirds ritma traucējumus.

    Visvairāk pētīta omega 3 taukskābju pozitīvā iedarbība uz sirds asinsvadu stāvokli, bet diētas ārsti vienmēr uzsver jūras produktu efekta nozīmi vispār sirds veselībā.

    2. labums

    Pozitīvi ietekmē nervu sistēmas attīstību un regulē tās darbību.

    Kopš izpētīts, cik svarīgas omega 3 taukskābes normālai nervu sistēmas attīstībai jau prenatālajā periodā, grūtniecēm īpaši iesaka ēst zivis, no kurām omega 3 spējam uzņemt vislabāk.

    Zivis grūtnieces ikdienas ēdienkartē mazina arī priekšlaicīgu dzemdību risku.

    Smadzeņu darbībai un nervu sistēmai kopumā labie tauki ir ļoti vajadzīgi visu mūžu, tāpēc zivis arī mazina iespēju, ka jaunajai māmiņai varētu sākties pēcdzemdību depresija. Arī citiem zivis iesaka gan depresijas profilaksei, gan mazināšanai.

    3. labums

    Piedalās redzes, kā arī kaulu un muskuļu sistēmas attīstībā, palīdz osteoporozes ārstēšanā.

    Jūras produktu efekts redzes attīstībā īpaši tiek uzsvērts, kamēr cilvēka organisms vēl veidojas mammas vēderā. Bet, runājot par kaulu un muskuļu stiprību, īpaša loma ir D vitamīnam, kura zivīs ir ļoti daudz.

    Citos produktos – sviestā, pienā, olās – ir tik niecīgs D vitamīna daudzums, ka ziemeļniekiem tas nav ņemams vērā.

    Ja tu neēd zivis, tev visu gadu jālieto D vitamīna preparāts, tāpat kā maziem bērniem, kas jūras produktus vēl nelieto pietiekamā daudzumā.

    Pieaugušie, kuri daudz lieto zivis un dzer arī zivju eļļu, kā to tradicionāli dara skandināvi, var kopā ar ārstu pavērtēt (veicot arī analīzes) – iespējams, D vitamīna ir pietiekami.

    Labā ziņa – D vitamīns zivīs saglabājas, gan tās saldējot, gan karsējot, gan konservējot.

    Vēl viena labā ziņa – regulāri ēdot zivis, arī kalciju var uzņemt gana daudz. Īpaši, ja garšo ceptas vai marinētas sīkās zivis, kuras var ēst ar visām mīkstajām asakām.

    4. labums

    Tiem, kam jau ir osteoartrīts un reimatoīdais artrīts, mazina iekaisumu risku.

    Zivīs esošajām omega 3 taukskābēm eikozapentaēnskābei un dokozaheksaēnskābei piemīt iekaisumu mazinoša iedarbība.

    Ir pat pētījumi, ka, iekļaujot uzturā zivju eļļu, var mazināt pretiekaisuma medikamentu devas.

    Iekaisuma procesu regulēšanā svarīga ir omega 6 un omega 3 taukskābju pareizā attiecība, kas ir attiecīgi 2:1 vai 3:1, bet mūsu uzturā nereti ir pat 10:1. Tāpēc jāatceras: mazāk omega 6 taukskābes, vairāk omega 3 taukskābes saturošu produktu ikdienas ēdienkartē!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē