• 4 jautājumi par dzemdes kakla vēža skrīningu

    Slimības
    7. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Sievietes daudz var darīt savas veselības profilaksei un uzmanīšanai. Piemēram, veikt valsts apmaksātos skrīningus. Lūk, atbildes uz būtiskiem jautājumiem par CVP jeb cilvēka papilomas vīrusu, kas izraisa dzemdes kakla vēzi. Stāsta ginekoloģe Jana Žodžika.
    • Ko darīt, ja uzaicinājuma vēstuli neesi saņēmusi?

    Visbiežākais iemesls, kāpēc sievietes nesaņem Nacionālā veselības dienesta (NVD) sūtītās vēstules, – viņas nedzīvo deklarētajā adresē. Par pazudušo uzaicinājuma vēstuli vari interesēties pie sava ģimenes ārsta prakses māsas, kurai ir pieeja NVD skrīninga datubāzei. Ģimenes ārsts uzaicinājumu var atjaunot. Lai saņemtu pazudušo uzaicinājuma vēstuli, vari vērsties arī NVD, zvanot pa tālruni 80001234, vai ginekologu praksēs, kurām ir noslēgts līgums ar NVD.

    • Uzaicinājumu uz dzemdes kakla vēža skrīningu sūta līdz 67 gadu vecumam – vai pēc tam par dzemdes kakla vēzi vairs nav jāsatraucas?

    Jā, pēc 67 gadu vecuma no dzemdes kakla vēža vari nebaidīties, taču ar vienu nosacījumu – ja pēdējos desmit gadus analīzes ir bijušas normālas. Ja skrīnings nav apmeklēts, izmeklējums jāveic arī pēc 70 gadu vecuma. To arī apmaksā valsts, tikai nesūta uzaicinājumu.

    • Ko darīt, ja citoloģiskajā analīzē atklāj izmaiņas?

    Tad valsts apmaksā kolposkopijas veikšanu trīs iestādēs: Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, Liepājas reģionālajā slimnīcā un Daugavpils reģionālajā slimnīcā, kur strādā speciāli apmācīti ārsti ar lielu pieredzi.

    Ja citoloģisko uztriepi skrīninga programmas ietvaros būsi nodevusi privātpraksē, tur veikto kolposkopiju valsts neapmaksā. Risinājums – ar ģimenes ārsta nosūtījumu pieraksties uz kolposkopiju kādā no trim minētajām slimnīcām.  

    • Vai jāveic skrīnings, ja nav seksa?

    CVP dabū dzimumkontaktos, bet dzemdes kakla vēzis attīstās 10–20 gadu laikā. Tātad – ja neesi mīlējusies pēdējos piecus gadus, tas nenozīmē, ka tev nevar būt dzemdes kakla vēzis. Tas ir ilgstošas (!) CPV infekcijas rezultāts.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē