• 3 svarīgi jautājumi par vēnu zeķēm un knifi, ko vērts zināt

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    26. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Med_Ved/Shutterstock.com
    «Mammai pampst kājas. Viņai ir slimas vēnas un sirds mazspēja. Gribu uzdāvināt vēnu zeķes. Pēc kādiem parametriem izvēlēties?» jautā Maruta. Lūk, ko atbild ķirurgs flebologs Dr. med. Andrejs Vanags.

    Ir divas būtiskas lietas, ko sākumā gribu akcentēt.

    • Pirmā – par kompresijas zeķu iedarbību… To uzdevums ir mazināt pietūkumu, saspiežot zemādas un dziļās vēnas, paātrinot venozo asins plūsmu virzienā no pēdas un apakšstilba uz augšu – sirds virzienā.  Paātrinot plūsmu apakšstilbu vēnās, mazinās smaguma sajūta kājās un tūska. Tikai jāņem vērā, ka zeķes mazina pampumu, bet neārstē, nelikvidē problēmu.
    • Otrā – sirds slimniekiem (tātad arī tad, ja ir sirds mazspēja), kuriem vienlaikus pierādīta vēnu slimība, ārstnieciskās kompresijas zeķes parasti neiesaka, jo, paātrinot asins plūsmu sirds virzienā, sirdij ir vēl grūtāk. Toties kaitējumu nevar nodarīt profilakses kompresijas zeķes, tās nedaudz uzlabos labsajūtu kājās.

    Tomēr svarīgāk būtu apmeklēt kardiologu, kas nozīmēs nepieciešamo izmeklēšanu un ārstēšanu, un tad arī pietūkums mazināsies.

    Maruta, tātad arī tavai mammai, ja viņai ir gan vizuāli paplašinātas vēnas, gan atklātas sirds problēmas, sākumā būtu jāieplāno vizīte pie kardiologa un flebologa, lai precīzāk noskaidrotu, cik ielaista ir slimība. Pēc flebologa apmeklējuma būs skaidrs, kāpēc īsti kājas pietūkst, tieši kādas zeķes nepieciešamas un vai vispār vajadzīgas. Ja flebologs atzīs, ka – jā, zeķes vajadzīgas, kopā ar mammu varēsi droši iegādāties viņai atbilstošākās.

    Lai iegādātos profilakses kompresijas zeķes, nevajag mērīt kāju, pietiek zināt pēdas garumu, taču uz labu laimi pirkt arī neiesaku. Visprātīgāk būtu profilakses kompresijas zeķes iegādāties tikai tad, ja vēnu ārsts atzinis, ka tās ir nepieciešamas.

    Īpaša uzmanība jāievēro tiem, kam ir cukura diabēts, nieru kaites vai kuri sirgst ar kāju artēriju aterosklerozi.

    Tad var būt arī izmainīta jušana kājās, sliktāk dzīst ādas bojājumi. Vienmēr nepieciešama flebologa apskate, kurš pateiks, vai tiešām kompresijas zeķu valkāšana varētu mazināt pampumu kājās.  Atceries, ka zeķes var gan uzlabot pašsajūtu kājās, gan pasliktināt!

    Bet nu – 3 jautājumi par vēnu zeķēm!

    Kad valkāt?

    • Ja kājās ir smaguma sajūta un pietūkums. Vēnu varikoze ir tikai viens no kāju pietūkuma cēloņiem. Vēl pie vainas var būt liekais svars, ilgstoša stāvēšana kājās, sēdošs darbs, medikamentu lietošana, sirds mazspēja, olbaltumu deficīts, izteikta nieru mazspēja.

    Pirms sākt valkāt kompresijas zeķes, svarīgi precizēt, kāds ir patiesais pietūkuma cēlonis.

    Lai uzzinātu, vai ir vēnu kaite, jāatnāk uz konsultāciju pie flebologa. Vizīte parasti ilgst 20 minūtes. Tās laikā ārsts vizuāli izvērtē kāju stāvokli, izvaicā par sūdzībām, tad izmeklē ar ultrasonogrāfu, precizējot dziļo un zemādas vēnu stāvokli, un nosaka slimās vēnas ārstēšanas taktiku. Dakteris arī ieteiks, kādas zeķes uzlabos sajūtu kājās.

    • Vēnu trombozes gadījumos, kad kāja ir izteikti pietūkusi un sāp. Tā ir akūta saslimšana. Nepieciešama flebologa apskate un vēnu ultrasonogrāfija. Var attīstīties dziļo vēnu tromboze, zemādas paplašināto vēnu vai to atzarojumu tromboze jeb varikoflebīts. Abos gadījumos pieaug risks, ka trombi var atrauties no vēnas un aizceļot līdz plaušu artērijai un to nosprostot. Par plaušu trombemoliju liecinās akūts elpas trūkums un sāpes krūtīs.

    Tā ir dzīvībai bīstama dziļo vēnu trombozes komplikācija, kad jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība.

    Ja apstiprinās dziļo vēnu tromboze, ārsts nozīmē antikoagulantus jeb asins šķidrinātājus un 2. kompresijas klases zeķes. Ārstēšana parasti ir ilgstoša: 3–6 mēneši vai pat līdz gadam. Pacients nāk uz atkārtotām apskatēm, lai izvērtētu vēnu stāvokli, lai pārliecinātos, ka vēnās pazūd trombi, mazinās pietūkums. Pēc katras vizītes ārstēšana tiek koriģēta. Masīva pietūkuma gadījumā lieto speciālas kompresijas saites un jānāk uz atkārtotām pārsiešanām. Kad pietūkums būtiski mazinājies, sāk valkāt ārstnieciskās klases kompresijas zeķes.

    Pēc literatūras datiem, 60–80 procentiem cilvēku, kam bijuši trombi dziļajās vēnās, attīstās posttrombotiskais sindroms.

    Tas nozīmē, ka daļa no tromba izšķīst, bet daļa pārvēršas rētaudos. Tie ieaug vēnu vārstuļos, kas vairs nedarbojas, neļauj asinīm pilnvērtīgi plūst uz augšu, un tāpēc kāja pietūkst. Ar laiku ilgstošs pietūkums veicina ādas izmaiņas, tā kļūst brūna un cieta, var pat veidoties trofiska čūla. Ja radies posttrombotiskais sindroms, kompresijas zeķes jālieto ilgstoši.

    Arī zemādas varikozo vēnu tromboze ārstējama ar antikoagulantiem un kompresijas zeķēm. Jānāk uz atkārtotām vizītēm pie flebologa, lai ārstēšanu koriģētu. Kad trombs likvidēts, ārsts dos ieteikumus par varikozo vēnu ārstēšanas iespējām.

    • Ceļojumos kompresijas zeķes iesaku valkāt gan tiem, kam ir varikozi paplašinātas vēnas, gan tiem, kuriem nav slimas vēnas un parasti kājas netūkst. Pēc ilgstošiem pārlidojumiem arī veseliem cilvēkiem var pampt kājas. Uzvelkot kompresijas zeķes, uzlabojas venozā plūsma, samazinās vēnu diametrs un asinis virzās ar lielāku ātrumu. Tas samazina trombu veidošanās risku. Ceļojuma laikā iesaku arī vairāk dzert ūdeni, lai vēnās būtu vairāk šķidrās sastāvdaļas, mazinot asins ķermenīšu – trombocītu, leikocītu un eritrocītu – savstarpēju salipšanu, veidojot trombus.
    • Grūtniecības laikā topošais bērniņš parasti ir jau tik liels, ka sāk nospiest iegurņa vēnas, pasliktinot mammai venozo asiņu atplūdi no kājām. Turklāt šajā periodā asins recēšanas sistēma ir, ja tā drīkst sacīt, uzbudinātā stāvoklī. To sauc par hiperkoagulāciju, kas ir fizioloģisks adaptīvs mehānisms, lai pasargātu no asiņošanas pēcdzemdību periodā. Abi šie faktori palielina trombu attīstības risku dziļajās vēnās 5–6 reizes. Lai to mazinātu, grūtniecēm iesaku valkāt kompresijas zeķes, sākot ar trešo trimestri, dzemdību laikā, kā arī 4–6 nedēļas pēc tām.

    Ja smaguma sajūta kājās parādījusies jau grūtniecības sākumā vai otrajā trimestrī, arī tad pēc apskates un ultrasonogrāfijas flebologs ieteiks valkāt kompresijas zeķes.

    Grūtniecības laikā bieži attīstās arī zemādas vēnu varikoze, kas saistīta ar anatomiskām un hormonālām pārmaiņām sievietes organismā. Ja gaidību laikā parādījusies vēnu varikoze, tās ārstēšana tiek atlikta līdz krūtsbarošanas beigām. Vēnu varikoze pastiprina pietūkumu kājās. Tāpēc silti iesaku kompresijas zeķes valkāt gan trombu profilaksei, gan arī tūskas mazināšanai.

    Kuras labākas – pusgarās vai garās?

    Parasti kājas pietūkst nedaudz virs potītes, tāpēc vairumā gadījumu pilnīgi pietiek ar pusgaro zeķi. Ja veikta vēnu varikozes lāzeroperācija ar varikozi paplašināto vēnu atzarojumu izņemšanu augšstilbā un apstiprināta dziļo vēnu tromboze iegurņa vai augšstilba vēnās, ieteicamas garās kompresijas zeķes. Arī grūtniecēm, sākot ar trešo trimestri, ieteicams valkāt garās zeķes.

    Ja pietūkums virs potītes parādījies pēc ilgstoša darba sēžot vai stāvot, kā arī liekā svara vai vēnu varikozes dēļ, var nēsāt zeķes, kas beidzas zem ceļgala.

    Zeķu izvēle atkarīga arī no kājas formas, no vēnu saslimšanas pakāpes un lokalizācijas. Korpulentajiem priekšroka dodama pusgarajām kompresijas zeķēm vai zeķbiksēm. Kompresijas zeķbiksēs kompresija ir iestrādāta tikai līdz augšstilba augšējai trešdaļai.

    Mūsdienās ir plašas iespējas izvēlēties zeķes. Tās ir ar vaļējiem vai slēgtiem pirkstu galiem, dažādās krāsās, pat ar iestrādātiem kristāliem. Ir zeķes ar ieaustiem sudraba diedziņiem, kas ieteicamas cukura diabēta slimniekiem bakteriālas infekcijas riska mazināšanai, taču galvenais tomēr ir kompresijas efekts.

    Ar ko atšķiras ārstnieciskās no profilaktiskajām?

    Kompresijas zeķes iedala vairākās klasēs.

    • 1. kompresijas klases zeķes (spiediens potītes rajonā ir 18–21 mmHg) iesaka profilaktiskiem nolūkiem. Tās piemērotas gariem lidojumiem un braucieniem, ja pietūkst kājas, darbā ilgstoši sēžot vai stāvot. Noderēs cilvēkiem gados, kam tūska veidojas liekā svara dēļ. Pozitīvi, ka profilaktiskās kompresijas zeķes izgatavotas no kokvilnas un tāpēc ir patīkamas ādai. 
    • 2. kompresijas klases zeķes (spiediens 23–32 mmHg) lieto vēnu varikozes un limfas atteces traucējumu gadījumā, kā arī pēcoperācijas periodā. Taču, ja vēnas ārstē tikai ar lāzera operāciju bez varikozi paplašinātu vēnu atzarojumu izņemšanas, kā arī, ja kājas netūkst, tad kompresijas zeķes var nevalkāt.  
    • 3. kompresijas klases zeķes (spiediens 34–36 mmHg) izmanto, ja ir smagi limfas atteces traucējumi. Pirms zeķu valkāšanas sākotnēji veic limfodrenāžu un speciālu saitēšanu ar zema iestiepuma kompresijas saitēm. 
    • 4. kompresijas klases zeķes (spiediens virs 49 mmHg) paredzētas īpaši smagos gadījumos un praksē tās lieto ļoti reti.  

    Svarīgi knifi, ko vērts zināt

    • Kājas vislabāk nomērīt rīta pusē, kad tās nav pietūkušas. Jo precīzāki būs mērījumi, jo atbilstošākas zeķes varēs piemeklēt. Ja vizīte pie ārsta iespējama tikai pēcpusdienā vai pievakarē, kad kājas  piepampušas, tev uzvilks speciālus limfodrenāžas zābaciņus, kas izmasēs un iztukšos kājas, lai ārsts tās var nomērīt.
    • Kompresijas zeķes vislabāk iegādāties specializētos vēnu centros. Ļoti svarīga ir zeķu kvalitāte un tas, cik precīzi tās spēj radīt attiecīgu spiedienu dažādās kājas vietās. Ieguvums var būt vienīgi no kompresijas zeķēm ar precīzu spiedienu. Piemēram, vēnu zeķu ražotājfirmas Ofa Bamberg, Bauerfeind, Sigvaris izstrādājumiem kontrolē kompresijas pakāpi – virs potītes, ikru rajonā, virs un zem ceļa. Nevajadzētu ticēt, ka arī lielveikalos nopērkamajām zeķēm piemīt medicīnisks efekts, kā nereti tiek norādīts. 
    • Ja kompresijas zeķes tiek nozīmētas ilgstošai lietošanai, tās ik pēc laika jāmaina, jo mēdz izstiepties. Parasti zeķu ražotāji dod garantiju sešus mēnešus, pēc tam kompresijas pakāpe var mazināties. Reizēm pat nepieciešams kāju pārmērīt un atjaunot recepti, lai iegādātos jaunas zeķes.
    • Ja nav muguras problēmu un ir stipras rokas, kompresijas zeķes var uzvilkt bez palīgierīcēm, bet, ja ir nopietna mugurkaula deformācija, izteikts liekais svars un vāji pirksti, zeķu uzvilkšana būs apgrūtināta. Tāpēc, tās pērkot, ieteicams iegādāties arī palīglīdzekļus. Tā ir gan speciāla slīdināmā zeķe, gan metāla konstrukcijas rāmis, kas atvieglos zeķu vilkšanu. Noderēs arī gumijas cimdi, lai zeķi vieglāk satvertu un lai nesabojātu to ar nagiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē