• 3 simptomi, kurus ieraudzīsi uz savas sejas, ja tev trūkst šā vitamīna

    Veselīgs uzturs
    Estere Jansone
    15. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Aiony Haust/Unsplash
    Tuvojas vasara! Nereti dāmām tas nozīmē, ka pienācis laiks sākt tievēt, lai šogad varētu pagorīties pludmalē pikantā bikini. Tomēr tievēt vajag saprāta robežās. Lūk, viegli pamanāmi simptomi, kas liecin par vitamīnu trūkumu.

    Izvirzot drakoniskus uztura noteikumus un ambiciozus mērķus, visdrīzāk līdz vasaras sākumam sašķobīsies veselība. Tas ir tāpēc, ka ar knapu uzturu netiek uzņemts pietiekami daudz uzturvielu un organisms ir spiests tērēt tā rezerves. Parasti tievētāji aizdomājas par tādiem uztura bagātinātājiem kā D un Cvitamīns, dzelzs un zivju eļļa. Retāk tiek piedomāts par citiem tikpat svarīgām minerālvielām. Viens no tiem ir B12 vitamīns.

    Šis B grupas vitamīns palīdz veidot sarkanās asinsšūnas jeb eritrocītus.

    Tāpat šis vitamīns palīdz nodrošināt normālu nervu sistēmas darbību. Ja B12 vitamīna trūkst, var sākties anēmija, parādīties vispārējs nogurums, pasliktinās atmiņa, tirpst rokas un kājas. Starp citu, B12 vitamīna deficītu visbiežāk novēro veģetāriešiem, vegāniem, celiakijas un Krona slimības pacientiem.

    Kur slēpjas B12? Olās, putnu gaļā, piena produktos un citos dzīvnieku izcelsmes produktos.

    Pirmie vēstneši, kas liecina par B12 trūkumu

    • Hiperpigmentācija

    Ja uz sejas piepeši parādās brūni plankumiņi, tas jau ir organisma signāls, ka to neapmierina pašreizējais uzturs. Šis ir mazāk dzirdēts B12 vitamīna deficīta simptoms, tāpēc bieži vien cilvēki hiperpigmentācijas vainu noveļ uz kādu citu cēloni. Interesanti, ka B12 deficīta gadījumā tumšāki plankumi var parādīties arī uz rokām un kājām.  

    • Bāla un nedaudz dzeltenīga ādas krāsa

    Ja vien pēdējās dienās nav uzņemts bagātīgs daudzums burkānu, pēkšņa dzelte var norādīt uz B12 vitamīna trūkumu. Dzeltenā ādas krāsa liecina, ka organismā sāk samazināties sarkano asinsķermenīšu jeb eritrocītu daudzums, par kuru piegādi atbildīgs ir tieši šis vitamīns.

    • Pietūkusi mēle

    Izrādās, B12 vitamīns ietekmē arī mutes veselību. Tiem, kam šis minerāls trūkst, mēdz būt asiņojošas, pietūkušas smaganas, dedzinoša sajūta mutē, slikta elpa un uzpampusi, pat niezoša mēle. Arī šīs problēmas rodas nepietiekama sarkano asinsķermeņīšu daudzuma dēļ.  

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē