• 3 elpošanas vingrinājumi mieram

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    16. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Iegūt mieru, labāk justies, sakārtot sevi var vien ar dažiem elpošanas vingrojumiem. Pamēģini!

    Vispirms apsēdies, lai ērti un mugura taisna.  Ievelc ar gaisu pilnas plaušas un izelpo tā, lai cilājas krūšu kurvis.  Gaisu var vilkt tik dziļi, ka šķiet – krūtīs jau sāk sāpēt. Izdari vēlreiz un mēģini sajust, kā ķermenis lēnām nomierinās.

    Sevis apzināšanai

    Tagad dodies ciemos pati pie sevis. Aizver acis, mierīgi un dziļi ieelpo, izelpo un vēro, kā jūtas tavs ķermenis. Domās sajūti labās kājas īkšķi, nagus, pārskaiti pirkstus, tad sajūti pēdu, potīti, gūžu, pārej uz labo kāju, salīdzini sajūtas – varbūt viena kāja šķita siltāka vai vēsāka, varbūt pulsēja, varbūt bija smagāka. Nav nepieciešams neko formulēt – vienkārši sajūti! Pēc tam domās virzies uz augšu pa mugurkaulu, sajūti nieres, kreisajā pusē – liesu, labajā – aknas, pēc tam kuņģi, plaušas. Mierīgi elpo, lai tavs ķermenis ventilējas. Pārej uz kreiso roku, sajūti pirkstus, nagus, plaukstu, elkoni, plecu, tieši tāpat secīgi pārslīdi pāri labajai rokai – salīdzini tās abas un dodies domās uz sirdi, ieklausies sirdspukstos, sajūti pulsāciju. Virzies augšup uz galvu – sajūti ausis, vaigus, muti, pieri, matus, galvas ādu un visbeidzot visu ķermeni kopā.

    Vai jūti, kā tevī ir ienācis miers?

    Tad domās dodies uz sirds apvidu un iztēlojies, kā gatavo dāvanu – liec tajā to, kas tev pašai vislabāk patīk, smuki iesaiņo un sūti to domās caur mugurkaulu, kājām uz zemes centru. Sasveicinies, samīļo zemes kodoliņu un pasniedz savu dāvanu.  Mirkli pavēro savu ķermeni un nāc atpakaļ. Pagatavo vēl vienu dāvaniņu un to caur kaklu un galvas augšpusi raidi kosmosā. Pasniedz to Radītājam, samīļo viņu un brītiņu atkal pavēro savu ķermeni. Domās nāc atpakaļ un ieklausies sevī: kā es tagad jūtos, kas mainījies? Un visbeidzot – sajūti telpu, kas ir ārpus tevis. Jauc nost visas sienas, saplūsti ar pasauli un tad nāc domās atkal atpakaļ pie sevis. Un atkal pavēro ķermeni. Visticamāk, tavs satraukums, tavas raižpilnās domas par darbu, par bērniem būs pagaisušas. Tevī būs patīkams miers. Piefiksē šo sajūtu, priecājies par to. Lēnām atver acis.

    Enerģijas izlīdzināšanai

    Aizver acis, iztēlojies sev virs galvas saulīti, vēju, puķi, smaržu – jebko no dabas. Viss, kas tev jādara, – ar domas palīdzību iztēlotā saulīte caur galvas augšpusi, caur kaklu jāieelpo līdz saules pinumam un tad pa abām kājām cauri pēdām tā jāizelpo. Tieši tāpat – atpakaļ. Jāelpo mierīgi un pēc iespējas lēnām. Vingrojumu pabeidzot, saulītei atkal ir jābūt virs tavas galvas. Nesteidzīgi atver acis. Pēc tam, kad būsi iepraktizējusies, neko pat vairs nevajadzēs iztēloties – ne vēju ieelpojam, ne zvaigzni, ne staru.

    Zini! Šis vingrojums ir pamatu pamats labai pašsajūtai.  Pirmais glābiņš, kad jūtam nemieru, trauksmi, stresu vai emocionāli citādi slikti jūtamies. Svarīgi gaisu ievilkt tik daudz, cik katrs var, ķermeni mocīt nevajag. Mēs elpojam un vienlaikus vadām domu. Ja kādā vietā doma pārtrūkst, tas nekas – tur vienkārši tīrās mūsu enerģijas kanāls. Šajā mirklī varam pasmaidīt – re, kā es atkal kaut ko domāju, un atsākt vingrinājumu.

    Labam miegam

    Miegs ļauj atpūsties, un cilvēkam obligāti ir jāatpūšas. Tāpēc – nomierini prātu, lai vari mierīgi aizmigt. Tagad tu tēlosi tējkannu – vilksi gaisu caur galvas augšpusi, domās galvas augšpusē griezīsi virpuļus un tad laidīsi tos vienlaikus caur abām ausīm ārā. Iztēlojies, ka tas ir vējš, kas vēdina tavu prātu – aizkari plīvo, koku lapas vējā griežas. Pirms tam vēl tikai mierīgi ieelpo un izelpo, aizver acis, un aiziet!  Gaisu domās izpūt arī caur pakausi, caur deniņiem, caur acīm.

    Zini! Ar šo vingrojumu mēs faktiski iztīrām savu prātu.

    Kāpēc elpošanā ir spēks?

    Mēs elpojam gaisu, ko it kā neredzam, bet tas satur ļoti daudz informācijas, līdz ar to ieelpojam enerģiju. Ja ievelkam gaisu sevī apzināti, mēs uz to koncentrējamies. Tātad – koncentrējamies uz kaut ko vienu, un tas ir svarīgi: tā ir apzinātība. Kad ieelpojam, vērojam savu ķermeni, pievēršamies tikai sev. Kad prāts saskaņojas ar ķermeni, sāk atslābt nervu sistēma, un skābekļa pieplūdumā notiek brīnumi – ķermenis pats sāk restartēties. Faktiski šajā brīdī notiek tie paši procesi, kas naktī, kad guļam dziļā miegā. Ar elpošanu nevar kļūdīties – mūsu ķermenis jau tāpat strādā, mēs tikai tam pievēršamies un palīdzam izvēdināt vietas, kur kaut kas iestrēdzis. Mūsu emocionālais plāns mūs pamatīgi nobloķē. Ja ilgstoši dzīvojam, piemēram, ar aizvainojumu vai dusmām, prāts šīs emocijas sazipo un noglabā.

    Ar elpošanu mēs šos uzkrājumus varam izkustināt.

    Elpošanas vingrinājumi nostiprina garīgo un fizisko veselību:

    • iestājas iekšējs miers,
    • nostabilizējas ķermeņa elpošana,
    • sabalansējas prāts ar ķermeni,
    • palielinās koncentrēšanās spējas,
    • atjaunojoties enerģijas plūsmai, notiek pašatveseļošanās.

     

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē