• 2023.gadā varētu sākt migrēnas medikamentu kompensēšanu

    Veselība
    Ziņu aģentūra LETA
    26. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    2023.gadā valstij vajadzētu sākt kāda no migrēnas novēršanai paredzētā medikamenta kompensēšanu, aģentūrai LETA pauda Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (AP).

    Šodien komisijas sēdē, kur tika skatīta iedzīvotāju iniciatīva par migrēnas iekļaušanu kompensējamo diagnožu sarakstā, arī deputāts Vitālijs Orlovs (S) norādīja uz nepieciešamo atbalstu migrēnas pacientiem. Politiķis norādīja, ka migrēna nav parasta, bet neiroloģiska saslimšana, kam ir nepieciešami specifiski medikamenti.

    Viņš norādīja, ka katrs desmitais iedzīvotājs ir saskāries vai pastāvīgi slimo ar migrēnu.

    Skride norādīja, ka komisija nākamajā gadā kompleksi skatīs vēl citas slimību diagnozes, kuras būtu jāiekļauj kompensējamo diagnožu sarakstā vai kurām ir jāpalielina apjoms, kādā valsts kompensē medikamenti. Kā skaidroja politiķis, oficiālie lēmumi attiecībā uz kompensējamo medikamentu sarakstu pēc zāļu ražotāja rosinājuma ir jāpieņem Zāļu valsts aģentūrai sadarbībā ar Nacionālo veselības dienestu (NVD).

    NVD pārstāve Zinta Rugāja komisijas sēdē norādīja, ka pašlaik nevaram atļauties visiem apmēram 140 000 migrēnas pacientiem nodrošināt kompensācijas zāles 75% apmērā, jo arī tikai viena veida zāļu apmaksa prasītu 13 miljonus eiro. Pašiem smagākajiem pacientiem nodrošinot mūsdienīgu terapiju, ierobežotāks risinājums prasītu nepilnu miljonu eiro, bet plašāks risinājums vairāk nekā piecus miljonus eiro gadā.

    Iedzīvotāju iniciatīvas pārstāve, Latvijas Galvassāpju pacientu biedrības vadītāja Līga Alberliņa komisijas sēdē sniedza plašāku prezentāciju šajā jautājumā, kā arī rosināja konsultēties ar Lietuvu un Igauniju, kur migrēnai jau ir paredzēti kompensējamie medikamenti. Alberliņa arī uzsvēra, ka ne vienmēr pacientiem ir nepieciešami dārgākas grupas medikamenti.

    Kā ziņots, iniciatīvu portālā «Manabalss.lv» tika savākti nepieciešamie 10 000 parakstu, lai rosinātu migrēnas iekļaušanu kompensējamo diagnožu sarakstā. Kā aģentūru LETA informēja sabiedrisko attiecību speciāliste Anna Babre, iniciatīvas parakstītāji lūdz netaupīt uz veselības rēķina un sniegt valsts atbalstu medikamentu iegādei. Babre informēja, ka migrēna ir izplatītākā galvas smadzeņu slimība pasaulē, ar kuru visbiežāk slimo cilvēki darbspējīgā vecumā. Latvijā tā skar teju desmito daļu jeb 11,4% no iedzīvotājiem.

    Medikamenti migrēnas mazināšanai ir dārgi un iegādei, atkarībā no migrēnas lēkmju biežuma un terapijas metodes, nepieciešami 20 līdz 300 eiro mēnesī, tomēr papildus jāpieskaita arī izdevumi par ārstu-speciālistu apmeklējumiem, transporta izmaksas, lai nokļūtu pie ārsta vai uz aptieku, kā arī negūtie ienākumi par kavētajām darba dienām, skaidro iniciatīvas iesniedzēji.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē