• 10 mīti par nagu sēnīti

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    21. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Par nagu sēnīti tautā pastāv daudzi mīti – tā izārstēšoties pati no sevis, tās zāles bojā aknas un ārstēšana ir ļoti ilga un dārga… Konsultē dermatologs Raimonds Karls.

    Dzeltenīgs un sabiezējis nags – viena no tautā atpazīstamākajām naga sēnītes infekcijas jeb onihomikozes izpausmes pazīmēm. Bet nebūt ne vienīgā, iespējamas arī citas, jo kopumā zināmi 44 veidi dažādu patogēno sēnīšu. Tikpat daudz sabiedrībā ir dažādu mītu un aizspriedumu, kas bieži vien kavē laicīgi uzsākt ārstēšanu, atzīst dermatologs Raimonds Karls.

    Uz cilvēka ādas sēnītes atrodamas arī normālā kārtā, jo tās ir ādas mikrofloras sastāvdaļa.

     Bet ir arī patogēnās sēnītes, kuras savu negatīvo darbību uzsāk pie noteiktiem apstākļiem, piemēram, pēc naga traumas vai, samazinoties imunitātes spējām.

    “Diemžēl, cik daudz sēnīšu veidu, tikpat tautā dažādu aizspriedumu, kas kavē laicīgi ķerties pie ārstēšanas. Pirmkārt,  jo mazāks ir bojājums, jo ātrāk to varēs izārstēt! Kad bojāties sāk viens nags un laikus tiek ārstēts, slimība citus nagus neskar. Un otrs padoms – tautas un interneta dzīlēs sludinātie pretsēņu dažādi brīnumlīdzekļi ir tālu no patiesības”, stāsta dermatologs Raimonds Karls.

    Labs saimnieks gatavo ratus ziemā, bet ragavas vasarā, tāpēc arī savus bojātos nagus ir vērts sākt ārstēt jau tagad, lai nākamā gada vasaru varētu pavadīt ar veseliem un skaistiem nagiem!

    Ja sēnīte ir ieperinājusies nagā, pati tā nepazudīs un pašizārstēšanās nenotiek, stingri uzsver dermatologs, norādot uz biežākajiem tautā valdošajiem aizspriedumiem.

    1. Vecuma slimība

    Nav tiesa – nagu sēnīšu saslimšana tiek konstatēta arī bērniem un jauniem cilvēkiem. Iespēja saslimt pastāv katram, bet slimībai ir arī priekšnoteikumi – organisma uzņēmība, nepareiza nagu kopšana. “Kopumā faktoru, kas veicina nagu sēnīšu infekciju, ir daudz – veselības problēmas, nespēja nodrošināt pēdu higiēnu, ģenētiskie faktori, ģimenes anamnēze, smēķēšana, imūndeficīti, cukura diabēts, perifēro asinsvadu slimības, imunitāti nomācošu medikamentu lietošana, peldbaseina apmeklēšana, slēgtu apavu valkāšana, sportošana, biežas nagu traumas, un citi”, stāsta dermatologs.

    2. Nagu sēnīte ir kauns

    “Jā, sēnīšu izraisīts nagu bojājums padara nagus nepievilcīgus. Tie maina krāsu, tie sabiezē, drūp. Tos kļūst grūti apgriezt, tāpēc tie paliek gari. Šādu nagu saimnieks bieži sāk izvairīties no sabiedrības un ierobežo savas socializēšanās aktivitātes – neapmeklē sporta zāli, baseinu, pirti.

    Sabiezētie nagi var radīt savam saimniekam arī fiziskas ciešanas – sāpes.

    Taču atceramies, ka nagu sēnīte ir saslimšana, par kuru ir nevis jākaunas, bet jāmeklē speciālista palīdzība!”, uzsver dermatologs.

    3. Saistīta ar stāvošu darbu

    Cilvēki, kas strādā ilgstoši un nepiemērotos apavos, iekļaujami riska grupā, kā arī tie, kuriem fizioloģiski svīst kājas intensīvāk nekā citiem. “Atšķirībā no citām slimībām, kas bojā nagus, sēne visbiežāk sabojā kāju pirmos un piektos pirkstus. Kāpēc? Tāpēc, ka tie ir apaviem vistuvāk un ir nospiesti, kā dēļ apasiņošana tiek traucēta,” norāda dermatologs. Viens no skaidrojumiem infekcijas progresējošai gaitai pasaulē ir slēgtu apavu valkāšana jeb rietumnieciskais dzīvesveids.

    4. Ar laiku pāries pati par sevi

    “Visiem bailīgajiem jāņem vērā, ka nagu sēnītei pašizveseļošanās nenotiks. Ilgu laiku, pat gadiem ilgi, stāvoklis var būt nemainīgs, piemēram, neliels viena naga bojājums, bet bez palīdzības stāvoklis neuzlabosies”, uzsver dermatologs.

    Laika gaitā stāvoklis var tikai pasliktināties, naga bojājums var progresēt un izplatīties uz blakus esošiem vai otras rokas vai kājas nagiem. 

    5. Zāles ir kaitīgas aknām

    “Šis ir viens no biežāk sastopamajiem mītiem! Ar to ikdienā nākas sastapties, runājot teju ar katru bojāto nagu īpašnieku. Pagājuši tie laiki, kad nagu ārstēšanai bija jālieto aknas un nieres bojājoši medikamenti,” uzsver dermatologs Karls. Mūsdienās medikamentu lietošana nav saistīta ar toksiskām un indīgām zālēm un pirms lietošanas katram pacientam tiek veiktas asinsanalīzes.

    Nav jēgas lietot aptiekā pieejamos bezrecepšu antimikotiskos krēmus, jo tas nespēj iekļūt naga struktūrā, arī bojāta naga struktūrā.

    6. Slimais nags tiks norauts

    “Ar slimnieka piekrišanu agrāk tas tika darīts”, apstiprina Karls, “bet tagad ir citi, modernāki ārstēšanas līdzekļi”. Nagu sēnītes ārstēšana nav sāpīga, jo mūsdienās nav nepieciešamības veikt naga ablācijas (noraušanas) operācijas pat, ja naga sēnīte ir ļoti ielaista. “Tieši pretēji, ārstēšana ir patīkama, jo to pavada podologa čubināšanās ar pacienta pēdām”, uzsver dermatologs.

    7. Šaubas par diagnostiku

    Speciālists norāda, ka bieži nagu izskats un slimības gaita ir tipiska un nerada divas domas. Tomēr pirms uzsākt ārstēšanu, no bojātiem nagiem tiek ņemti paraugi. Svarīgi ir ne tikai konstatēt sēnīti. Mērķis ir noskaidrot tieši kādas sugas sēnīte ir konkrētā gadījumā. 

    Mūsdienās ir divas diagnostikas iespējas: uzsējums un molekulārās bioloģijas metodes. Balstoties uz rezultātiem tiek izvēlētas atbilstošās zāles, tās, kuras efektīvāk iedarbojas uz kādu konkrētu sēnītes sugu.

    8. Palīdzēs interneta līdzekļi vai tautas pieredze

    Laiku pa laikam internetā parādās reklāma daudzsološiem līdzekļiem sēnītes ārstēšanai. Ļoti bieži šo līdzekļu reklāma ir daudzsološa un atsaucās uz pretsēņu zāļu nelabvēlīgo ietekmi uz organismu. “Diemžēl realitātē, šo burvju līdzekļu efektivitāte nav balstīta ne uz kādiem pierādījumiem un to efektivitāte līdzinās absolūtai nullei,” atgādina speciālists.

    9. Lāzers – mūsdienu panaceja nagu sēnītes ārstēšanā

    “Taisnība, ja naga bojājuma laukums nav liels, noteiktu sēnīšu gadījumā šīs tehnoloģijas spēj nodrošināt labu un pat ļoti labu rezultātu. Šī ir laba alternatīva ārstēšanā gadījumos, kad kaut kādu iemeslu dēļ iekšķīgi lietojamo zāļu lietošana nav ieteicama un tiem, kam ir bail lietot pretsēņu zāles,” stāsta dermatologs. Obligāta prasība pirms lietot lāzeri ir noteikti jānosaka sēnītes sugas piederība.

    10. Ārstēšanās ir dārga un ilgstoša

    Pēdējo gadu laikā, kļūstot pieejamiem medikamentiem, izmaksas ir ievērojami samazinājušās, kā arī pieejamas modernas ārstēšanas tehnoloģijas, piemēram, nagu sēnītes ārstēšana ar lāzera palīdzību. “Valda uzskats, ka atveseļošanās ir ilgstoša. Jā, zāļu lietošana prasa laiku, bet jāatceras fakts, ka nagu augšana nav ātrs process. Roku nagi ataug 5 līdz 7 mēnešu laikā, bet kāju nagi 7 līdz 9 mēnešu laikā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē