• 10 iemesli, kāpēc tev jādzer kafija!

    Padomi
    Vija Stepiņa-Baikova
    Vija Stepiņa-Baikova
    19. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Supparsorn/Shutterstock.com
    Kafija ir viens no visplašāk patērētajiem dzērieniem pasaulē. Tās lietošana uzturā var sniegt daudzus potenciālus ieguvumus veselībai.
    1. Antioksidantu spēks. Kafija ir bagāta ar antioksidantiem, piemēram, hlorogēnskābi un polifenoliem, kas palīdz neitralizēt kaitīgos brīvos radikāļus organismā un aizsargā šūnas no oksidatīvā stresa.
    2. Modrība un prāta spējas. Kafijā esošais kofeīns darbojas kā stimulants, veicinot modrību, koncentrēšanos un kognitīvās funkcijas. Tas var palīdzēt justies nomodā un koncentrēties, īpaši noguruma vai zemas enerģijas periodos.
    3. Fiziskās spejas. Kofeīns stimulē adrenalīna izdalīšanos, kas var palielināt izturību, uzlabot fizisko veiktspēju un aizkavēt noguruma rašanos slodzes laikā.
    4. Samazināts neirodeģeneratīvo slimību risks. Daži pētījumi liecina, ka regulāra kafijas lietošana var būt saistīta ar mazāku neirodeģeneratīvo kaišu, piemēram, Alcheimera un Pārkinsona slimības, risku.
    5. Mazāks 2. tipa diabēta risks. Mērens kafijas patēriņš ir saistīts ar samazinātu 2. tipa diabēta attīstības risku. Kafijā esošie antioksidanti un citi bioaktīvie savienojumi var uzlabot jutību pret insulīnu un glikozes vielmaiņu.
    6. Ieguvumi sirds veselībai. Mērens kafijas patēriņš var būt saistīts ar mazāku sirds slimību un insulta risku. Daži pētījumi liecina, ka kafijas dzērājiem ir samazināts risks saslimt ar noteiktām sirds un asinsvadu kaitēm, iespējams, pateicoties antioksidantu un pretiekaisuma īpašību labvēlīgajai iedarbībai.
    7. Aknu aizsardzība. Kafijas patēriņš ir saistīts ar zemāku aknu slimību, piemēram, cirozes un aknu vēža, risku. Kafijā esošie antioksidanti var palīdzēt aizsargāt aknas no bojājumiem, ko izraisa iekaisums, oksidatīvs stress un pārmērīga tauku uzkrāšanās.
    8. Uzlabots garastāvoklis. Kafijas patēriņš ir saistīts ar zemāku depresijas risku un garastāvokļa uzlabošanos. Kofeīns stimulē neirotransmiteru, piemēram, dopamīna un serotonīna, izdalīšanos, kas ir iesaistīti garastāvokļa regulēšanā un labsajūtas radīšanā.
    9. Sociālie ieguvumi. Kafija bieži kalpo kā sociāla saite, atvieglojot sociālo mijiedarbību un veicinot kopienas sajūtu. Kafijas baudīšana draugu vai kolēģu lokā var nodrošināt saiknes un relaksācijas iespējas.
    10. Ilgmūžība. Daži pētījumi liecina, ka mērens kafijas patēriņš var būt saistīts ar mazāku priekšlaicīgas nāves risku. Lai gan precīzie mehānismi nav pilnībā izprotami, kafijas antioksidantu un pretiekaisuma īpašības var veicināt kopējo ilgmūžību.

    Ir svarīgi zināt, ka individuāla reakcija uz kafiju var atšķirties, un pārmērīgs patēriņš var izraisīt negatīvas sekas, piemēram, trauksmi, bezmiegu un gremošanas problēmas.

    Galvenais ir mērenība, ieteicams ierobežot kofeīna uzņemšanu un izvairīties no pārmērīgām piedevām, piemēram, cukura un saldā krējuma. Turklāt personām, kuras ir jutīgas pret kofeīnu vai kurām ir kādas nopietnas veselības kaites, pirms kafijas patēriņa palielināšanas jākonsultējas ar ārstu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē