• Zaļumu dzīve tavā virtuvē

    Zaļumi
    Ievas Virtuve
    Ievas Virtuve
    12. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pāris vērtīgi padomi, kas paildzinās zaļumu mūžu tavā virtuvē.
    Sarežģītība
    Zema
    Izmaksas
    Lēti

     

    Vasara ir laiks, kad mūsu virtuvēm ir jāslīgst garšaugu zaļumā un bagātīgajā aromātā. Piekritīsiet taču: salāti, zupas, mērces, sautējumi – un vispār visi ēdieni – ar svaigiem zaļumiem garšo daudz labāk. Ja jūsu vasara aizrit līdzās zaļumu dobei, lieliski! Tad atliek tik pirms katras maltītes aizskriet līdz dārzam. Pilsētniekiem gan jāaiziet nedaudz tālāk – līdz tirgum vai veikalam. Un pārnestie zaļumi rūpīgi jāapčubina, lai vasaras karstumā to mūžs virtuvē būtu pēc iespējas ilgāks. 

    Būdami īsteni saules un svaiga ūdens bērni, virtuvē garšaugi mēdz būt visai cimperlīgi – tiem nepieciešami ideāli apstākļi, vai arī tie savītīs, samelnēs, sāks pelēt vai kā citādi atriebsies par necienīgo izturēšanos. Ideāli apstākļi – tas nozīmē ne par siltu, ne par aukstu, arī mitruma nedrīkst būt par maz (savītīs) vai par daudz (kļūs glumi). 

    Baziliku parasti tirgo ar visām saknītēm. Tās jānogriež, bet kāti jānoskalo aukstā ūdenī, jāieliek ūdens glāzē un jānoliek gaišā vietā. Bazilika lapiņas ir pārāk trauslas, lai tās uzglabātu ledusskapī. Ūdeni glāzē vislabāk katru dienu nomainīt. Šādi baziliks nezaudēs tvirtumu vismaz divas nedēļas. 

    Garšaugus ar stingriem, cietiem kātiņiem un biezām lapām – rozmarīnu, timiānu, salviju, raudeni un majorānu – atstāj neskalotus, jo to biezās lapiņas un kāti uzsūks lieko mitrumu un sāks bojāties. Tos mazgā tikai pirms lietošanas. Šos garšaugus vislabāk uzglabāt vēsumā, ietītus viegli samitrinātā papīra dvielī un ieliktus aizvērtā (pēc iespējas izspiežot gaisu) zip-lock maisiņā. Šos augus ir ērti uzglabāt arī saldētavā, noslēgtā, saplacinātā (lai gaiss izspiests) zip-lock maisiņā, izņemot pa zariņam, kad nepieciešams.  

    Trauslus garšaugus – pētersīļus, dilles, piparmētras un koriandru (jeb kinzu) – noskalo un nožāvē (vislabāk – salātu žāvētājā), izklāj uz papīra dvieļa, aizrullē, ieliek neaizvērtā zip-lock maisiņā un uzglabā ledusskapī: tie nesavītīs vismaz nedēļu. Ja tos paredzēts izlietot pāris dienu laikā, var uzglabāt tāpat kā baziliku – ieliktus ūdens glāzē, pirms tam drusku apgriežot kātus, ja tie ir gari.  


    *Rozmarīnu, timiānu, majorānu ēdienam pievieno gatavošanas laikā, savukārt pētersīļus, dilles, baziliku un koriandru – pašās beigās vai pirms pasniegšanas. 

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē