• Zaļā un pārsteidzošā piči pasta

    Pamatēdieni
    Dagnija Zīverte
    Dagnija Zīverte
    17. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Piči pasta
    Foto: Ieva Andersone
    Piči pasta
    Iespējams, klejojot internetā, šobrīd tik populāro zaļo piči pastu, jau esat sastapuši, tā arī nepievēršot īpašu uzmanību – jo no skata tā atgādina zaļās kāršu pupiņas (un kurš gan tādas nav redzējis). Taču patiesībā tie ir makaroni: gari, zaļi, drukni, nevienmērīga resnuma, tāpēc ierastos pastas ēdienus itin nemaz neatgādina (kāds pat piesauc čūskas un tārpus).
    Sarežģītība
    Zema
    Izmaksas
    Lēti
    • Spinātus, miltus un sāli liek virtuves kombainā vai jaudīgā blenderī un maļ pāris minūtes. līdz izveidojas viendabīga masa, ko var izmīcīt un kas nelīp pie rokām (attiecīgi papildina ar miltiem vai kādu šļuku ūdens). 
    • Katlā uz vidēji lielas liesmas liek vārīties vismaz litru ūdens, kam pievienota kārtīga tējkarote sāls.
    • Uz miltiem izkaisītas virsmas mīklu ar rokām nedaudz samīca. Sadala vienlīdzīgās daļās un katru, maigi pastiepjot, izrullē plānā, pēc iespējas vienmērīga resnuma desiņā (apmēram kā zīmulis).   
    • Pa vienai desiņas veikli laiž vārošajā ūdenī. Vāra apmēram minūti vai divas. Tās būs gatavas pāris mirkļus pēc tam, kad uzpeldējušas virspusē.
    • Pa to laiku pannā izkausē sviestu un maisot viegli apcep ķiplokus, pievieno čili pārslas. No katla pannā pārceļ (nenokāšot) pastu un maisot kādu minūti pasutina, pievienojot pāris karotes pastas ūdens, lai pannas saturs cieši sadraudzējas. Iemaisa rīvmaizi un citrona miziņu. Noņem no uguns. Pasniedz ar svaigi maltiem melnajiem pipariem.

     

    Kāpēc populāra?

    Slavu piči pasta ir iemantojusi tāpēc, ka tajā ir tikai trīs sastāvdaļas, turklāt viena no tiem ir veselīgie spināti, kas tad arī ir vainīgi pie smukās, zaļās krāsas (divas pārējās sastāvdaļas ir milti un sāls). Otrs iemesls ir vienkāršā pagatavošana: visas sastāvdaļas tiek saliktas virtuves kombainā (var izmantot arī jaudīgu blenderi) un samaltas viendabīgā masā, no kuras tālāk tiek veidotas pastas desiņas. Internets paldies par šo recepti saka kādai austrāliešu ēdiena blogerei, vārdā Mona Maka, kas ar to dalījās pērn septembrī.  

    Patiesībā…

    Patiesībā gan piči nav nekāds Tiktokā dzimis mileniālis, bet gan sens, tradicionāls pastas veids no Toskānas reģiona – drukna (apmēram zīmuļa platumā), apaļa, tā ar rokām tiek rullēta garās čūskās. Tradicionāli piči jeb pinči pasta tiek gatavota no miltiem un ūdens (bez olām), taču arī paši itāļi jau sen attapa, ka ūdens vietā miltiem var pievienot spinātu sulu (tāpat kā arī citiem pastas veidiem).  

    Tāpat nav nekāda pamata šo ēdienu slavēt par to, ka tajā ir TIKAI divas sastāvdaļas – jo arī vairumā citu pastas veidu necik vairāk sastāvdaļu nemaz nav.

     

    Starp citu, zināmu popularitāti piči pasta ieguva jau pirms pāris gadiem, kad to galdā cēla Džeimijs Olivers. Tradicionālo pastas pagatavošanu (miltu krāterītis, kurā tiek ieliets remdens ūdens vai attiecīgi spinātu sula), viņš vienkāršoja, sastāvdaļas vienkārši samaļot virtuves kombainā. Viņš izlaida mīcīšanu, raudzēšanu un tradicionālo rūpīgo pastas pavedienu rullēšanu (dažviet piči tradicionāli top kā bezgalīgi gara aukla, ko rullētājs pakāpeniski tin sev ap roku), bet vienkāršoja procesu līdz minimumam. Šādi pagatavota, piči, protams, neizdodas tāda pati kā tradicionālā – makaroni ir raupjāki, poraināki, nevienmērīgāki (struktūra drīzāk atgādina klimpas), taču gribas apgalvot, ka ne mazāk šarmanti! Tātad atliek secināt, ka trendīgās zaļās piči pastas patiesais autors ir Džeimijs Olivers.

     

    Vai izdodas?

     

    • Ja viss rit raiti, šīs pastas pagatavošana patiešām neaizņem vairāk par 20 minūtēm laika. Tiktok receptē paredzēts miltus un spinātus kombainā samalt vienlaicīgi – ne katra iekārta ar šo uzdevumu tiks galā, tāpēc labāk vispirms sablendēt spinātus līdz biezeņa konsistencei un tikai tad pievienot miltus.

     

    • Sastāvdaļu proporcijas ir atkarīgas ne vien no spinātiem (tie var būt ūdeņaināki vai sausāki, kaut gan, manuprāt, šobrīd, ziemas sezonā, visur vienlīdz sausi), bet arī no iekārtas, ar ko tie tiek samalti ar miltiem – es blendēju blenderī (kas nav pret noteikumiem). Olivers receptē norāda, ka mīklas masai jābūt plastilīna konsistencē, taču manējā izdevās ļoti līdzīga tai, no kādas parasti ar rokām gatavoju makaronus, – stingra, ar nelielu pretestību, kas diezgan ātri padodas, kad ar to tiek strādāts. Manuprāt, izdevās lieliski!

     

    • Šī recepte ir lieliska gatavošanai kopā ar bērniem! Gan zaļā krāsa, gan vienkāršā un ašā pagatavošana, gan, protams, inčīgais rullēšanas process gatavošanu pārvērš rotaļā.

     

    • Pieļauju, ka pastas neparastā, klimpīgā konsistence kādam var nākt kā ne sevišķi gaidīts pārsteigums, taču man tā tīri labi iet pie sirds.

     

    • Tā kā piči pasta naski uzsūc mitrumu, to tradicionāli pasniedz ar pamatīgām, sulīgām gaļas vai dārzeņu mērcēm. Džeimija Olivera piči pasta nāk kompānijā ar dārzeņiem, sieru, garšaugiem un riekstiem, savukārt Tiktok recepte – ar sviestu un ķiplokiem. Eksperimentējot nonācu pie savas – ar sviestu un ķiplokiem, kā arī čili pārslu asumiņu, citrona svaigumu un rīvmaizes kraukšķi. Manuprāt, šādi ir visgaršīgāk!   

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē