• Šobrīd

    weather img

    Rīga +26°C Daļēji apmācies, A vējš, 3.6 m/s

    UZVARI CĪŅĀ AR BLAUGZNĀM

    Viegli pagatavojams, bet tik grezns Filo pīrāgs

    Sāļie pīrāgi
    Ievas Virtuve
    Ievas Virtuve
    12. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Filo pīrāgs
    Foto: No izdevniecības "Žurnāls Santa" arhīva
    Filo pīrāgs
    Pīrāgs, kas izraisīs sajūsmu, bet ko patiesībā ir ļoti viegli pagatavot. Filo mīkla būs lieliska kā pamats gan sātīgos pīrāgos, gan arī elegantās uzkodās. Tā ir viegla, gandrīz gaisīga, tāpēc īpaši veiksmīgi saskan ar dārzeņiem un augļiem, kam nav nepieciešama ilga termiska apstrāde.
    Sarežģītība
    Vidēja
    Izmaksas
    Vidējas
    • Katliņā vai dziļā pannā sakarsētā eļļā apgrozot apcep šķēlītēs sagrieztu cukīni un strēmelītēs sagrieztu papriku.
    • Kad tie ir apcepušies, liek klāt ziedkopās sadalītu brokoli, iemaisa un pa daļām liek klāt spinātlapiņas, izkarsē, līdz tās sašļūk un mitrums iztvaiko.
    • Pārkaisa un iemaisa sāli un piparus, tad no uguns noņem un padzesē.
    • Vistas fileju sagriež gabaliņos, uz pusēm pārgriež tomātiņus, sagriež arī fetas sieru, puscieto sieru sarīvē skaidiņās, pievieno ceptajiem dārzeņiem.
    • Olu sakuļ ar krējumu un sinepēm, pēc garšas pievieno sāli, piparus un timiāna lapiņas, pārlej un iecilā vistas un dārzeņu maisījumā.
    • 20 cm kūkas veidnes dibenu izklāj ar cepampapīru, veidni iesmērē ar eļļu vai sviestu.
    • Filo mīklas plāksnēm daļu nogriež, lai izveidojas kvadrāts. Pa vienai 6 plāksnes pārsmērē ar eļļu un klāj veidnē, ļaujot mīklas malām pārkārties veidnes malai.
    • Plāksnes citu virs citas klāj tā, lai to stūri izkārtojas vienmērīgi visapkārt.
    • Iekšā liek pildījumu, nolīdzina, arī liekās mīklas malas uzliek virsū. Atlikušās vienu vai divas mīklas plāksnes saburzītas pārliek pāri, pārslaka eļļu.
    • Cep 180 grādu temperatūrā 30–40 minūtes, līdz virsa ir zeltaina un kraukšķīga.

     

     

    • Kaut arī papīrplānas filo mīklas darināšana ar rokām ir piņķerīgs pasākums, strādāt ar gatavu mīklu patiesībā ir vienkārši, un rezultāts ir skaists un garšīgs.
    • Svarīgi, lai pildījums nav pārāk šķidrs, citādi mīkla kļūs pļeckaina un izjuks. Tāpat jārauga, lai pildījums būtu istabas temperatūrā (ne karsts).
    • Strādājot ar saldētu mīklu, pareizai atlaidināšanai ir milzīga nozīme – pārāk strauji atlaidināta filo mīkla būs mitra un ļoti lipīga. Tāpēc pēc saldētavas to vēlams vispirms nakti noturēt ledusskapī un tikai tad izņemt (vismaz stundu pirms darba sākšanas).
    • Ar filo mīklu jāstrādā uzmanīgi un veikli, tā ir trausla, plīstoša un ātri žūstoša.
    • Plāksnes pa vienai ņem un apstrādā, pārējās tur pārklātas ar mitru dvielīti.
    • Filo mīklas izstrādājumi garšīgāki ir tikko izcepti.
    • Pildījumus var pagatavot vairākas dienas iepriekš un uzglabāt ledusskapī vai saldētavā, lai galdā celtu ātri un vienkārši nule uzceptu gardumu.
    • Ja darbojamies veikli un uzmanīgi, filo mīkla ar tās daudzajām kārtām būs pateicīgs izejmateriāls izskatīgām pirkstiņuzkodām!
     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Privātā Dzīve

    Vairāk

    Ieva

    Vairāk

    Mans Mazais

    Vairāk

    Māja un Dārzs

    Vairāk

    Auto

    Vairāk

    Astes

    Vairāk

    Klubs

    Vairāk

    Santa+