• Tumšā šokolāde – labs našķis saldākai dzīvei

    Deserti
    Santa.lv
    Santa.lv
    21. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Ikvienam šokolādes gardēdim labi pazīstamas četru veidu šokolādes – tumšā, piena, baltā un rūgtā. Lai gan šokolādes izvēle atkarīga no katram personīgi tīkamākajām garšas notīm, tieši tumšajai piemīt daudzas pozitīvas un veselību veicinošas īpašības.

    Iemīļotākais un senākais saldumu zīmols Latvijā Laima ir tumšās šokolādes eksperts, ražojot saldumus kopš 1870. gada un piedāvājot vairāku veidu tumšo šokolādi, starp kurām katrs atradīs savai gaumei atbilstošāko, piešķirot neaizmirstamu un unikālu garšu ikdienai vai īpašam svētku brīdim.

    Vārds šokolāde pirmo reizi izmantots angļu valodā, kad 1604. gadā tika aprakstīts, kā pagatavot dzērienu no kakao pupiņas, savukārt šokolādes pašos pirmsākumos maiji to sauca par cacau jeb kakao, acteki par cacahuatl, vēlāk xocolatl un visbeidzot chocolate jeb šokolādi.

    Starp citu, dzēriens, ko gatavoja maiji un acteki, bija rūgts un vienlaikus – tonizējošs.

    Acteki ar to mēdza cienāt tikai īpaši svarīgus viesus, turklāt dzert to bija atļauts tikai vīriešiem.  Ceļotājs Kristofors Kolumbs šokolādi atveda uz Eiropu, un aristokrātu aprindās īpašu popularitāti šokolādes dzēriens ieguva 17. un 18. gadsimtā, kad tam pievienoja vaniļu, cukuru un kanēli, lai mazinātu rūgtumu.

    Arvien vairāk domājot par veselīgāku dzīvesveidu, tai skaitā – uzturu, aktuāls kļūst jautājums: kādu našķi izvēlēties, lai tas būtu ne tikai gards, bet vienlaikus sniegtu pozitīvu ietekmi uz mūsu organismu?

    Viena no šādām izvēlēm noteikti ir tieši tumšā šokolāde – līdere starp saldumiem, ko apliecina arī zinātniskie pētījumi.

    Tā ne tikai pozitīvi ietekmē garšas kārpiņas, bet arī veselību. Šokolādes galvenās izejvielas ir kakao masa un kakao sviests. Abas tiek gatavotas no kakao pupiņām, kas aug kakao kokos. Tumšās šokolādes kakao saturs (kakao masa un kakao sviests) parasti ir ne mazāk kā 40%, savukārt rūgtās šokolādes sastāvā ir augstāks kakao daudzums (virs 70 %), kā arī tās izgatavošanā ir izmantotas pilnīgi visas no kakao pupiņām iegūtās sastāvdaļas – kakao masa, kakao sviests un kakao pulveris. Tumšajai šokolādei ir raksturīga rūgtena, izteikta kakao garša, savukārt piena šokolādes kakao masai tiek pievienots piena pulveris, radot maigāku garšu.

    Vērtīgie vitamīni

    Tumšā šokolāde ir bagāta ar vitamīniem un minerālvielām, kas būtiski veselībai – dzelzi, magniju, varu un citām. Piemēram, 100 gramos tumšās šokolādes, kuras sastāvā ir vismaz 70 % kakao, ir 11,9 mg dzelzs (66 % no dienas normas), 228 mg magnija (57 %), 1,8 mg vara (88 %), 1,9 mg mangāna (97 %), mazliet selēna, cinka un citu minerālvielu. Turklāt viena 100 g šokolādes tāfelīte satur 11 gramus šķiedrvielu (dienā ieteicams uzņemt 25–30 g).

    Antioksidanti

    Tumšās šokolādes sastāvā ir daudz organisko savienojumu, kas ir bioloģiski aktīvi un darbojas kā antioksidanti. Antioksidanti aizkavē citu molekulu oksidēšanos, kas ir nozīmīgi organisma aizsardzībai pret brīvo radikāļu veidošanos, kā arī palīdz  ilgāk saglabāt jaunību.

    Samazina sirds asinsvadu slimību risku

    Tumšās šokolādes sastāvā ir īpašas vielas flavonoīdi, kas uzlabo asins plūsmu asinsvados. Regulārs, bet mērens tumšās šokolādes patēriņš samazina sirds un asinsvadu, piemēram, sirdslēkmes un insulta, slimību risku.

    Laba asins apgāde ir svarīga arī citur organismā, piemēram, veselīgas ādas nodrošināšanai.

    Tumšās šokolādes lietošana veicina optimālāku barības vielu piegādi šim orgānam, turklāt flavonoīdi pasargā arī no ultravioletā starojuma. Palielinot asins plūsmu smadzenēs, tumšā šokolāde uzlabo atmiņu, spēju koncentrēties, reakcijas ātrumu un problēmu risināšanas prasmes. Starp citu, tumšā šokolāde ir arī viens no tiem produktiem, kas spēj mazināt un atvieglot PMS sievietēm.

    Pazemina asinsspiedienu

    Tumšā šokolāde palīdz samazināt holesterīna risku un pazemina asinsspiedienu.

    Antidepresants

    Tumšajai šokolādei piemīt antidepresanta iedarbība, un tā spēj ievērojami uzlabot garastāvokli. Šokolāde paaugstina serotonīna līmeni smadzenēs, un tā rezultātā uzlabojas garastāvoklis un mazinās stress. Papildus tam šokolādes sastāvā ir feniletilamīns, kas ierosina dopamīna un endorfīnu atbrīvošanos baudas centros smadzenēs. Abi šie hormoni tiek dēvēti par laimes un mīlestības hormoniem.

    Starp citu, tumšā šokolāde ātri rada sāta sajūtu, tādēļ apēst to par daudz ir gluži vai neiespējami, bet tā var palīdzēt zaudēt svaru – mazinot vēlmi pēc citiem saldumiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē