• Krāsnī cepts zandarts ar dārzeņiem

    Pamatēdieni
    Ievas Virtuve
    Ievas Virtuve
    11. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Krāsnī cepts zandarts ar dārzeņiem
    Foto: Andrejs Ņikiforovs
    Krāsnī cepts zandarts ar dārzeņiem
    Šobrīd zandarti ir visgaršīgākie. Ja restorānos un kafejnīcās zandarts  iet uz urrā, tad no tirgus mājās pārnests tas tiek krietni retāk. Tās zvīņas, tās asakas…Neduļķosim, lūdzu, ūdeņus – patiesībā asaku zandartam it nemaz nav daudz un to izvilkšana neprasīs ne desmit minūtes. Par zvīņām gan varētu piekrist – tomēr mums ir šefpavāra Māra Astiča ieteikumi, kā zandartu vislabāk iztīrīt! 
    Sarežģītība
    Vidēja
    Izmaksas
    Vidējas
    Kopējais laiks
    1st
    • Zivij nokasa zvīņas, izņem iekšas un žaunas, nomazgā, nosusina.
    • Salvijas lapiņas sasmalcina, sajauc ar sāli, pipariem, ēdamkaroti citrona sulas un 2 ēdamkarotēm eļļas.Ar šo maisījumu no ārpuses ierīvē zandartu.
    • Pētersīļu un diļļu saišķi sakapā, sajauc ar sāli, pipariem, sasmalcinātiem ķiplokiem un nedaudz eļļas. Kopā ar šķēlītēs sagrieztu puscitronu pilda zivs vēderu.
    • Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Notīrītas saknes sagriež mazākos gabalos, liek cepampannā, pievieno arī daivās sagrieztu sīpolu un rozmarīna zariņus, pārlej nedaudz eļļas, pārlaista puscitrona sulu, pārkaisa sāli un piparus, liek krāsnī. Vienreiz apgriežot cep 20 minūtes.
    • Tad starp saknēm ierūmē sagatavoto zandartu, liek klāt arī strēmelēs sagrieztu papriku un tomātiņus, turpina cept vēl aptuveni 30 minūtes, līdz zivs ir izcepusies cauri un saknes mīkstas.

    Īsumā par zandartu

    Kad?

    Šomēnes – februārī -  zandartu sezona piedzīvo triumfālos beigu akordus – zem ledus segas zivis kļuvušas lēnīgas un tāpēc lielas un mīkstas. Sezona atsāksies ar maija saulīti un turpināsies, kulminējot vēlā rudenī un ziemā.

    Ko?

    Zandartam ir balta mīksta, ne pārāk trekna gaļa, kas piemērota arī mazsālīšanai. Zandarts jāgatavo ar vieglumu – nekādas pārcepšanas, pārvārīšanas (principā šis ieteikums attiecas uz pilnīgi jebkuru zivi, jo, kā teicis leģendārais Fransiss Malmans – uz pasaules nav nekā skumjāka par pārceptu zivi.) Fileju Māris iesaka cept vispirms uz pannas (3–4 minūtes no ādas puses, bet minūti – no filejas puses) un tad iešaut pakarsēt krāsnī 180 grādos sviestiņā vēl minūtes septiņas. Ja zandartu cepsi tikai uz pannas, rezultāts būs stingāks un sausāks. Arī zupā šo zivi Māris iesaka pievienot pirms tam apceptu – un tad, tiklīdz zupa uzmet burbuli, ņem no uguns nost. Galvas un asakas, kas paliek pāri pēc zivs tīrīšanas un filēšanas, izmanto buljona vārīšanai – zandarta asakas šim nolūkam, starp citu, ir izcili piemērotas. Žaunas noteikti jāizņem no galvas pirms buljona vārīšanas, lai tas nekļūtu duļķains.

    Kā?

    • Zandartam ir stingras zvīņas, kas tīrot neganti lēkā pa visu virtuvi. Māra ieteikums – tīrīt zivi, dziļi iebāztu lielveikala (vai jebkādā citā) plastmasas maisiņā. Redzēt tur tāpat nav ko – turi zivi stingri, bet ar otru roku zvīņas noberz nost. Kad zivs tīra, to izņem, bet maisiņa saturu ar visu maisiņu izmet. Nekad netīri zvīņas ar visu ādu – āda ir tā, kas fileju saglabā sulīgu un neļauj tai izjukt!
    • Zvīņu tīrīšanai vislabāk izmantot parastās rīvītes aso pusi. Vēl viens labs ieteikums – labu, piemērotu zvīņu tīrītāju iegādāties makšķernieku veikalā, kur tie ir ļoti kvalitatīvi un nedārgi. Tīrīšanu noteikti atvieglo īpašie zivju tīrīšanas dēlīši, kas ļauj zivs asti piefiksēt un izvairīties no cīņas ar glumo negantnieci un daža stiprāka vārda raisīšanu pret virtuves griestiem.
    • Ja zandartu cep veselā veidā, svarīgi novilkt iekšējo plēvi, kas piestiprināta zivs mugurkaulam, un iztīrīt asinsvadus, kas tam piegulst.
    • Ar asu nazi no abām pusēm izdara iegriezumu līdz centrālajai muguras asakai – punktam, kur beidzas vēdera asaka. Izņem sānu asaku, cenšoties to darīt pēc iespējas plānāk.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē