• Kāpēc tev jāēd iespējami daudz zemeņu? Fakti un padomi

    Zemenes
    Ievas Virtuve
    Ievas Virtuve
    7. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Zemenes
    Foto: No izdevniecības "Žurnāls Santa" arhīva
    Zemenes
    14 vērtīgi fakti un padomi par mūsu vasaras karalienēm zemenēm.
    Sarežģītība
    Zema
    Izmaksas
    Lēti
    1 vērtējums
    5/5
    • Hārvarda universitātes pētījumā atklāts, ka regulāra (vismaz 3 porcijas nedēļā) zemeņu, arī melleņu ēšana, par 32 procentiem samazina sirds slimību risku jaunām un pusmūža vecuma sievietēm. Tieši antocianīns – ogās esošais pigments un vienlaikus antioksidants – ir tā vērtīgā viela, kas stiprina sirds veselību. 
    • Kādā citā nopietnā pētījumā pierādīts, ka, bieži ēdot zemenes, samazinās homocisteīna līmeni asinīs. Homocisteīns ir toksiska aminoskābe, kas bojā asinsvadu iekšējo šūnu slāni un ir arī kaitīga grūtniecēm. 
    • Zemenes ir gan brīnišķīgs ūdenī šķīstošo šķiedrvielu avots, gan arī mitrinošs produkts – viss, kas nepieciešams veselīgam zarnu traktam un līdz ar to – pievilcīgai un gludai ādai!
    • Topošajām māmiņām zemenes ir īpaši ieteicams našķis, jo satur daudz folijskābes. Folijskābe nodrošina jaundzimušā nervu sistēmas pilnvērtīgu attīstību. Folijskābe ir vērtīgs organisma aizsargelements ikvienam.
    •  
    • Jau senās Romas literatūrā zemenēm piedēvēja ārstnieciskas īpašības. Savukārt franči ar saldajām, sārtajām, dziedinošajām ogām tā aizrāvās, ka karaļnama dārzā 14. gadsimtā sastādīja ap 1200 zemeņu stādu. Tolaik zemenes kopā ar visām lapām un stīgām tika lietotas arī depresijas ārstēšanai.
    • Zemenes ir vitamīniem un minerālvielām piesātinātas ogas. Abās saujās saņemamu svaigu ogu daudzums nodrošina jau 160 procentus C vitamīna (tātad – gandrīz divas reizes vairāk nekā dienā ieteicamais daudzums), un šāds C vitamīna daudzums iekļāvies tikai 50–70 kilokalorijās! 
    • Cilvēkiem ar cukura vielmaiņas traucējumiem, tiem, kuriem ir diabēts, kā arī visiem, kas vēlas uzturēt slaidumu, zemeņu ēšana ir gudra izvēle! Zemeņu glikēmiskais indekss ir tikai 40 – tātad tajās esošais cukurs diezgan lēni paaugstina glikozes līmeni asinīs, salīdzinot ar sulīgiem augļiem, piemēram, arbūzu vai meloni.
    • Zemenes satur daudz kālija, tāpēc tās īpaši ieteicamas, ja ir paaugstināts asinsspiediens un tūska. Labi zināms, ka nātrijs, ja to uzņem par daudz, izraisa asinsspiediena paaugstināšanos un tūsku, taču arī samazināts kālija daudzums ir tikpat liels riska faktors hipertensijai kā daudz nātrija uzturā.
    • Ar pārlieku zemeņu ēšanu jāuzmanās vienīgi tad, ja ir nieru problēmas vai lieto specifiskus medikamentus – bēta blokatorus.
    • Svaigu un nogatavojušos zemeņu izsmalcinātā garša iederas ne tikai saldēdienos un kūkās, bet arī zaļajos salātos kopā ar spinātiem, valriekstiem un, piemēram, kazas siera gabaliņiem.
    • Vasaras laikā jāaizmirst par pankūkām un vafelēm ar pērnajiem ievārījumiem! Zaptes vietā jāblendē svaigas zemenes un kā saldu piedevu var pievienot kļavu vai agaves sīrupu. Protams, vislabāk izbaudīt pašu zemeņu saldumu! 
    • Tosterī viegli apgrauzdē pilngraudu kviešu maizes šķēli vai bageti, pārziež ar svaigo sieru un tikko blendētām vai ar dakšiņu saspaidītām zemenēm. Šāds gardums patiks arī bērniem!
    • Zemeņu laiks ir ideāls smūtiju pagatavošanai! Sablendē svaigas zemenes, pievieno banānu, mazliet piena (govs vai arī, piemēram, lazdu, sojas, mandeļu), ledus gabaliņus – un rīta atspirdzinošais, žigli pagatavojamais un uzturvielām bagātais smūtijs ir gatavs! 
    • Diemžēl zemenes mēdz būt pesticīdiem bagātas ogas, tāpēc, cik vien iespējams, lūkojies pēc tādām, kas augušas pašu vai rūpīgu kaimiņu dārzā, vai arī tām, kas ir bioloģiski sertificēts produkts. Taču labā ziņa – ēst pat konvencionāli audzētas zemenes ir labāk, nekā neēst zemenes nemaz. Zemeņu uzturvērtība un dažādu bioloģiski aktīvo vielu koncentrācija ir tik augsta, ka tā daudzkārt atsver kaitīgo pesticīdu ietekmi uz organismu. 

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē