• Kā uzvārīt perfektu vistas buljonu?

    Zupas
    Dagnija Zīverte
    Dagnija Zīverte
    8. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Vistas buljons
    Foto: No izdevniecības "Žurnāls Santa" arhīva
    Vistas buljons
    Vai zinājāt, ka janvāris ir vispasaules zupu mēnesis? Un kur gan tā tik ļoti prasās un tik labi garšo kā Latvijas ziemā! Tāpēc vārām visu zupu pamatu – ideālu vistas buljonu!
    Sarežģītība
    Vidēja
    Izmaksas
    Lēti

    * Katras labas vistas zupas pamatā ir labs vistas buljons. Labāks, piesātinātāks, garšām bagātāks būs buljons, kas gatavots no vecākas vistas, to vāra pat vairākas stundas, līdz gaļa viegli nāk nost no kauliem. Ātrāk pagatavojams, bet tāpat garšīgs, veselīgs un vērtīgs ir buljons, kas vārīts no broilera, tā pagatavošanai vajag ne vairāk kā stundu.

    * Klasiskā receptē buljona vārīšanai izmanto veselu vistu, sadalot to gabalos, bet to var vārīt arī no atsevišķām vistas daļām. No vistas filejas gatavots buljons būs maigāks, ar mazāk izteiktu garšu. Labākais buljons iznāk no tām vistas daļām, kur ir daudz kaulu un gaļa tumšāka, – vistas kājām, spārniņiem, kakla un muguras daļas.

    * Vistas gaļas gabalus ar kauliem liek katlā, pārlej ar aukstu ūdeni tā, lai gaļa būtu pārsegta, ņemot uz 1 kg gaļas aptuveni 3 l ūdens. Liek uz uguns, strauji uzvāra, gaida, kad virspusē parādīsies putas, ar putu karoti tās rūpīgi noņem un karstumu samazina.

    * Garšu un smaržu buljonam piešķir pievienotie dārzeņi, garšaugi un garšvielas – sīpoli, burkāni, selerija, pētersīļi, puravi, laurlapas, timiāns. Tos buljonam pievieno, kad tas ir noputots. Nomizotus dārzeņus pievieno, sagrieztus lielos gabalos, sīpolu pievieno nemizotu, tas piešķir buljonam zeltainu krāsu. Buljonā var iemest ne vien melnos graudu piparus, bet arī smaržīgos, arī dažas krustnagliņas. Neilgi pirms vārīšanas beigām buljonam var pievienot pāris ķiploka daiviņas. Sāli buljonam var pievienot gan vārīšanas sākumā, gan beigās. Ja grib garšīgāku buljonu, sāli pieber beigās, ja garšīgāku grib gaļu, to dara sākumā.

    * Buljonu vāra uz ļoti mazas uguns, lai ūdens tik tikko burbuļo, drīzāk virmo, katliņam vāku virsū liek tikai daļēji. Pēc vajadzības vārīšanas laikā katliņā var papildināt ūdeni, ja tas ir pārāk novārījies.

    * No gatava buljona gaļu izņem un buljonu izkāš. Dārzeņus izmet, tie visu savu labumu un vērtīgās vielas ir atdevuši buljonam. Ja buljonu grib pavisam dzidru, to ar olu baltumu dzidrina. Olu baltumu viegli saputo, liek verdošā buljonā, kur tas pēc brīža būs sarecējis un viegli noņemams kopā ar buljona duļķēm. Tauku kārtiņu virs buljona var vienkārši nosmelt vai noņemt sastingušu no atdzesēta buljona. Taukus palīdz savākt arī buljonā iemesti ledus gabaliņi – tauki ap tiem saķeras, sastingst un ir viegli izņemami no buljona.

    * Buljons ir izmantojams kā patstāvīgs ēdiens ar pīrādziņiem, grauzdiņiem, dažādām piedevām. To ledusskapī var uzglabāt 2–3 dienas vai, sadalītu porcijās, saldētavā ilgāku laiku. Buljons izmantojams ne vien vistas zupu, bet arī dažādu citu zupu, sautējumu un mērču gatavošanā.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē