• Kā iegūt tomātu sēklas?

    Tomāti
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    24. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Kad tomāti nogatavojušies pietiekami, laiks no tiem iegūt sēklas. Iesaka VALDIS PŪLIŅŠ, tomātu kolekcionārs, Artūra Sildes dārznieku entuziastu kluba Tomāts biedrs.

    Valda padoms

    1. Augļus, kas jau kļuvuši mīksti un pilnībā nogatavojušies zarā, novāc augļu dienās, kas norādītas sējas un ražas kalendāros. Var izmantot arī tomātus, kuri sākuši mainīt krāsu, – šos augļus nogatavini siltā telpā.
    2. Parasti iesaka ņemt tomātus no otrā vai trešā ķekara, taču praksē pārbaudīts, ka sēklas, kas ņemtas no pirmā ķekara augļiem, arī atbilst šķirnes parametriem.
    3. Mīksto, gatavo tomātu pārgriez uz pusēm, šķidro sēklu masu salej glāzē un novieto raudzēšanai siltā telpā uz 2–5 dienām. Ik pa laikam to kārtīgi samaisi.
    4. Raudzējamajai masai nedrīkst pieliet ūdeni!
    5. Kad gļotainā masa sadalās – tā peld trauka virspusē, bet pilnvērtīgās sēklas nogrimst glāzes dibenā –, šķidrumu nolej, bet sēkliņas pārliec uz smalka sieta un skalo tekošā ūdenī, līdz kļūst tīras.
    6. Noskalotās sēklas 2 stundas žāvē speciālā aparātā 35 grādu temperatūrā. Ja šādas iespējas nav, sēklas var arī izklāt plānā kārtiņā uz papīra un žāvēt istabas temperatūrā labi vēdināmā telpā.
    7. Uzglabā papīra vai auduma maisiņā. Pieraksti šķirnes nosaukumu!
    8. Pavasarī pirms sēšanas pašu ievāktās sēklas dezinficē kālija permanganāta šķīdumā (0,5 g zilo graudiņu izšķīdini puslitrā ūdens). Šķīdumu pārlej sēklām, paturi 20 minūtes, tad nolej, sēklas apžāvē un sēj.

    Cits variants: pašu vāktās sēklas pirms sējas apstrādā ar barības vielām. Tātad 10 stundas tās mērcē augšanas stimulatora HB-101 šķīdumā (japāņu ražojuma dabīgs ciedru, priežu, ciprešu, ceļmallapu ekstrakts, ko var iegādāties www.amazon.com).

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē