• Bruņojamies, gatavi, kurinām!

    Grilēšana
    Dagnija Zīverte
    Dagnija Zīverte
    22. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lietas, kas noderēs ērtai, drošai un garšīgai grilēšanas sezonai.

    Ogļu iekurināšanas starteris.

    Šī fantastiskā ierīce ļauj pie karstām oglēm tikt ātri, ērti un bez degšķidruma (!) – izvēlētās ogles tajā strauji sakarst un ir ērti ieberamas grilā, jau gatavas savam darbiņam. Turklāt, ja gatavošanas laikā ogles apdziest, tās var papildināt jau karstas, nepār-
    traucot gatavošanas procesu.

    Ogļu starteris Weber, 28,99 €, Būvniecības ABC

    Foto: Publicitātes materiāls

    Grila birste. 

    Piknika nepatīkamākais brīdis parasti iestājas tad, kad vēderi pilni un sejas izkusušas gurdos smaidos – jo kādam visa šī šmuce ir jānovāc! Smalkiem un sarežģītiem gāzes griliem nepieciešami īpaši tīrīšanas līdzekļi, savukārt vienkārša malkas vai ogļu mangala notīrīšanai vispirms būs vajadzīga laba birste. Un neklausiet tiem, kas mēģina pierunāt visu atstāt, kā ir, jo nākamreiz iekurinot visi netīrumi tāpat sadegs un dezinficēsies! Lai grils ilgāk kalpotu un ēdiens nākamajās reizēs neliptu pie restēm un nepiedegtu (un ēdāji nesaķertu kādu vēderkaiti), tas jātīra uzreiz!

    Kompakta grila birste Barbecook trīs vienā. 4,90 €, Būvniecības ABC

    Foto: Publicitātes materiāli

    Otiņa gaļas glazēšanai.

    Noderēs glazūras uzklāšanai ribiņām, spārniņiem un citiem gabaliņiem. Jālūko, lai tās zari būtu no karstumizturīga silikona un tajā nebūtu viegli uzliesmojošu detaļu.

    Ota Weber, 11,49 €, Būvniecības ABC

    Foto: Publicitātes materiāli

    Pamatu pamats. 

    Grils un kurināmais. Protams, neviena grilēšanas ballīte bez šiem diviem nebūs iedomājama. Šobrīd pieejami neskaitāmu veidu un modeļu grili cenu amplitūdā no 30 līdz pat vairākiem tūkstošiem eiro. Grila izvēlē izšķirošo lomu spēlēs divi faktori – rocība, kā arī ieceres, ko ar šo grilu gribas īstenot. Ja grilu iecerēts ņemt līdzi aktīvos pavasara un vasaras piknikos vai varbūt uz tā tiks šad tad uzmesta kāda desiņa, vislabāk derēs vienkāršs, viegls, ērts un ar oglēm vai malku kurināms grils. Savukārt, ja grilēšana izsapņota kā komfortabls un elegants piemājas pasākums, iespējams, vislabāk piemērots būs kārtīgs gāzes grils – dārgāks, taču visādā ziņā ērtāks.

    Gaļas termometrs. 

    Vēl viena ierīce, kas var šķist kā lieka greznība, tomēr, ja ir pie rokas, allaž izrādās ļoti noderīga. Zināt īsto gatavības temperatūru ir svarīgi ne tikai drošības apsvērumu dēļ (jo sevišķi, gatavojot viltīgos vistu šķiņķīšus, kas kaula tuvumā ilgāk turas jēli), bet arī garšas baudījumam! Īsti nesaprotot, vai gaļa gatava, to drošības pēc mēdzam pārcept – bet no sausa un stinga gaļas gabala prieka vairs nav nekāda! Izvēloties termometru, jālūko pēc iespējami tievas, garas adatas, kā arī elektroniska rādītāja (visprecīzāk parādīs temperatūru).

    Leifheit digitālais termometrs cepšanai un grilēšanai, 26,99 €, RD Electronics

    Foto: Publicitātes materiāli

     

    Lāpstiņa. 

    Noderēs, lai apgrieztu burgeru kotletes, zivs fileju u. tml. Vislabāk – nerūsējošā tērauda, jo tās ir plānas, parocīgas, kā arī karstuma un smaguma izturīgas. Jo garāks rokturis, jo drošāk, un ideāli, ja rokturis ir neslīdošs (jo darbošanās pie grila mēdz izvērsties par taukainu padarīšanu)!

    Lāpstiņa Barbecook Army Style, 12,90 €

    Foto: Publicitātes materiāls

    Karstumizturīgi cimdi un/vai mikrošķiedras lupatiņa.

    Noder vienmēr, turklāt piknika vietu būs patīkamāk atstāt ar tīriem un neapdegušiem pirkstiem. Šie cimdi noderēs, arī darbojoties ar ogļu iekurināšanas starteri.

    Karstumizturīgi cimdi TexasClub, 21,99 €, Ksenukai

    Foto: Publicitātes materiāli

    Stangas.

    Lai lielākus gaļas gabalus uzliktu uz grila, noņemtu vai apgrieztu, nevajadzētu gaļu durstīt ar dakšiņu – šim mērķim lieliski kalpos stangas. Tāpat tās noderēs, darbojoties ar desiņām, dārzeņiem, garnelēm un citiem produktiem. Kaut arī  šis var likties tāds nevajadzīgs krāms, tiklīdz to paņemsiet rokā, pārliecināsieties, cik ļoti stangas (un arī lāpstiņa) atvieglo gatavošanas procesu! Darbam pie atklātas liesmas un karstām oglēm vislabāk izvēlēties nerūsējošā tērauda stangas ar garu rokturi un bez gumijas vai cita materiāla detaļām, kas atklātas liesmas tuvumā kūst. Svarīgi arī, cik plati stangas var atvērt!

    Stangas Cello, 11,99 €, Ksenukai

    Foto: Publicitātes materiāli

    Alumīnija folija.

    Noderēs, lai uz grila uzliktu mazāka izmēra produktus, apklātu no grila noņemtu gaļu, kam jāļauj atpūsties (nepiemirstiet par šo soli arī grilējot!), kā arī ietītu līdzņemšanai neapēsto! Bumbā savelts folijas gabals ir arī lielisks materiāls grila un tā piederumu tīrīšanai!

    Papīra dvieļi.

    Šķidru negadījumu seku novēršanai!

    Un, protams, grila sērkociņi, kā arī aizdedzināšanai piemērots papīrs!

    Atkritumu maisi un/ vai kaste.

    Ja piknikā dodamies ārpus mājām, vislabāk tomēr, pametot izvēlēto piknika vietu, līdzi paņemt visu, kas atvests, – pat ja tā ir aprīkota ar atkritumu maisiem un urnām. Neliela, aizvākojama atkritumu kaste (ja, protams, piknikā dodamies ar savu auto) nav nekāds apgrūtinājums, tieši pretēji – tajā var ērti salikt noderīgas lietas.

    Salokāma atkritumu tvertne ar vāku, 5,11 €, Dunlop

    Foto: Publicitātes materiāli

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē