• Gardie sīpoli. 3 interesantas receptes

    Uzturs
    IEVAS Receptes
    IEVAS Receptes
    20. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Zane Kilbloka
    Šis ir īstais brīdis, lai uz goda pjedestāla celtu šķietami vienkāršo sīpolu un, pateicoties gatavošanas meistarstiķiem, pārvērstu to līdz nepazīšanai. Pat tie, kuri nelabprāt izvēlas sīpolus vai pat atturas no tiem, būs patīkami pārsteigti par sīpolu pārvērtībām, radot izsmalcinātu garšu un izcilo saderību ar daudziem dažādiem ēdieniem!

    Cik zināms, sīpols ir viens no visā pasaulē visplašāk izmantotajiem dārzeņiem, kas atrodams gandrīz katras valsts ēdienu receptēs. Un prieks, ka arī Latvijā izdotās pavārgrāmatas glabā brīnišķīgas sīpolu receptes un to variācijas. Īpaši recepšu pārsteigumi rodami senās Latvijas laika pavārgrāmatās, kas ilgus gadus netika izmatotas un nepelnīti bija aizmirstas.

    Mūsmājās sīpoli ir vienmēr, un tie ir neatņemama sastāvdaļa daudzos dažādos ēdienos. Laika gaitā esmu atklājusi un izmēģinājusi dažādas sīpolu pagatavošanas receptes. Man ir tuva franču virtuve, kas piedāvā daudz variāciju par sīpoliem un to pagatavošanu. Šoreiz piedāvāju izmēģināt balto sīpolu marmelādes un karamelizētu sarkano sīpolu ievārījuma receptes. Un uzkodu!

    Un tagad pats galvenais – izturību un pacietību, pirms ķeraties pie šo recepšu īstenošanas. Jo, sīpolus griežot, asaras līst vienmēr… un daudz!  Kā arī – izbrīvējiet laiku gatavošanai, jo tas nebūs ātri. Bet rezultāts vienmēr sevi attaisnos, sniedzot īstu garšas baudījumu un prieku par padarīto! Un vēsie, drēgnie vakari kulinārajām nodarbēm man ir tīrā izprieca!

    Pateicoties saldi karamelizētai garšai, sīpolu ievārījums vai marmelāde ir izcila piedeva pie dažādām uzkodām, pamatēdieniem, sieriem, to var ēst ar brusketām, kas pasniegtas, piemēram, ar sieru, vīģēm vai vīnogām, rotātas ar timiānu vai rozmarīnu, ziediem vai ogām… Iespējas un variācijas ir patiešām daudzas un dažādas. Un noteikti katrs atradīs tieši sev vistīkamāko. Un neaizmirstiet, ka ēdienam jābūt ne tikai garšīgam, bet arī skaistam! 

    Karamelizētu sarkano sīpolu ievārījums

    Sastāvdaļas:

    1 kg sarkano sīpolu, mizoti un smalki sagriezti plānās daiviņās

    2 ēdamkarotes olīveļļas

    1 ēdamkarote sāls

    nažagals svaigi maltu melno piparu

    50 g Muscovado cukura

    70 g ievārījuma cukura

    50 ml saldena sarkanvīna, piemēram, Madeiras vīns

    25 ml balzametiķa

    zariņš timiāna, rozmarīna

    2 laurlapas

    Katlā ielej olīveļļu, pievieno sagrieztos sīpolus un sutina uz nelielas uguns, ik pa brīdim apmaisot, līdz šķidrums pakāpeniski iztvaikojis, vismaz stundu. Pievieno cukurus, sāli, piparus, timiānu, rozmarīnu, laurlapu un, viegli apmaisot, silda, līdz cukurs ir izkusis. Tad uz nelielas uguns sutina vēl vismaz 20 minūtes. Ja nepieciešams, sutina ilgāk, ik pa laikam apmaisot un uzraugot, lai nesāk piedegt. Pievieno sarkanvīnu un balzametiķi un uz lēnas uguns karsē vēl nedaudz, līdz šķidrums iztvaiko un sīpoli kļūst garšā patīkami saldeni un viegli karamelizēti.

    Var ēst siltus, kā arī pildīt burciņās un uzglabāt ledusskapī.

    Atkarībā no gatavotājas iecerēm un vēlamā rezultāta, recepti var papildināt arī ar medu, var pievienot žāvētas rozīnes, kaltētas dzērvenes, sinepju sēklas u. c., tādējādi variējot un spēlējoties ar garšām.

    *Sīpolu ievārījumu var gatavot arī no baltajiem sīpoliem, tikai tad sarkanvīna vietā izmanto baltvīnu un/vai citrona sulu.

    Balto sīpolu marmelāde

    Sastāvdaļas:

    1 kg balto sīpolu, mizoti un smalki sagriezti plānās daiviņās

    2 ēdamkarotes olīveļļas cepšanai

    75 g ievārījuma cukura

    50 ml citrona sulas

    timiāna zariņš

    Pagatavošana tādi pati kā sarkano sīpolu ievārījumam, tikai es tos sutinu vēl ilgāk, līdz ar to mainās marmelādes konsistence.

    Uzkoda, kurā tiek izmantots iepriekš pagatavotais sīpolu ievārījums

    Sastāvdaļas:

    400 g kviešu miltu

    2 tējkarotes sausā rauga

    1 tējkarote sāls

    250 ml ūdens

    2–3 tējkarotes Extra Virgin olīveļļas

    200 g sīpolu marmelādes (sarkano vai balto sīpolu)

    250 g kazas siera, drupināts

    200 g sarkano vīnogu

    daži timiāna un rozmarīna zariņi

    Lielā traukā ieber miltus, raugu, sāli un pielej olīveļļu. Visu apmaisa. Pievieno siltu ūdeni un bļodā maisa, līdz izveidojas mīkla. Tad mīklu izliek uz dēlīša, kuru iesmērē ar olīveļļu. Arī rokas ieeļļo ar olīveļļu un mīklu mīca vismaz 5 minūtes, līdz tā kļūst mīksta un elastīga. Mīklu sadala divās daļās, ieliek atsevišķās bļodiņās, apsedz ar mitru dvielīti un novieto siltumā uz 45 minūtēm, līdz mīkla uzbriest.

    Uzkarsē cepeškrāsni līdz 250 °C, sagatavo divas cepampannas, izklājot tās ar cepampapīru. Uz darba virsmas viegli izbārsta miltus un plāni izrullē mīklu. Tad izrullēto mīklu uzmanīgi novieto uz cepampannas.

    Vienmērīgi sadala sīpolu ievārījumu un izklāj uz mīklas. Tad uzber sadrupinātu kazas sieru, uzliek vīnogas, timiāna un/vai rozmarīna zariņus. Nedaudz apslaka ar olīveļļu un uzber rupjos sāls graudus. (Var uzlikt arī ķiploka daiviņas ar visu mizu, kā arī vīnogu vietā izmantot dzērvenes, brūklenes, bumbierus u. c., pēc sajūtas un iespējām.) Cep apmēram 15 minūtes, līdz mīkla kļūst zeltaini brūna.

    Gatavā uzkoda jāsagriež gabalos, jāpasniedz skaistā šķīvī … un vienkārši jāizbauda!  

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē