Abonē SANTA+ un saņem astrologa prognozi savam 2025. gadam!
ABONĒT!
  • Zaļās dievietes salātu mērce. Sena, slavena recepte mūsdienīgā izpildījumā!

    Mērces
    Dagnija Zīverte
    Dagnija Zīverte
    12. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    Salātu mērce, salsa vai dipmērce – to var izlemt katrs pats, taču šī recepte noteikti ir izmēģināšanas vērta. Mērce ir izcila – to var baudīt ne tikai ar svaigiem salātiem, bet arī ar načo čipsiem, kraukšķīgu maizīti, vārītiem kartupeļiem vai kā citādi.
    Sarežģītība
    Zema
    Izmaksas
    Vidējas
    Kopējais laiks
    10m
    3 vērtējumi
    5/5

    Mazliet par izcelsmi

    Par zaļo dievieti nokristītie salāti ar biezo mērci ir apceļojuši neskaitāmus veselīgam un veģetāram/vegāniskam ēdienam veltītus blogus. Vieni tos dēvē par salātiem, citi – par veselīgu načo čipsu salsu. Patiesībā šis trendīgais ēdiens pirms apaļiem simts gadiem sākās ar mērci – Green Goddess jeb zaļās dievietes mērci, kura Sanfrancisko viesnīcas Palace Hotel restorānā tika pagatavota un nokristīta par godu mēmā kino zvaigznei Džordžam Ārlisam, kas nupat bija atveidojis galveno lomu kinodrāmā Green Goddess. Biezā, zaļā mērce, kuras recepte gan nedaudz atšķīrās no tagadējās, tika pasniegta kopā ar konservētiem artišokiem – tolaik ārkārtīgi šiku un ekskluzīvu uzkodu. Taču 2021. gadā kāda Ņujorkas konditore, vārdā Melisa Benišeja, šajā retro receptē ieviesa dažas mūsdienīgas un demokrātiskas izmaiņas, publicēja to internetā un, pati sev par pārsteigumu, sacēla zaļu, veģetāru vētru!

    Kā gatavot:

     

    Satura mārketings

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē