• 4 marinādes cūkgaļas šašlikam un ideālā mērcīte. Šlāgerdziedātāja Andra Baltača pārbaudītas receptes

    Šašliks
    Santa.lv
    Santa.lv
    17. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Izdevniecības Žurnāls Santa arhīva foto (Shutterstock / Bozhena Melnyk)
    Grupas «Baltie lāči» solists Andris Baltacis uzskata, ka, gatavojot marinādi un cepot gaļu, nevajag steigties un nervozēt. Ja visu dara mierīgi un ar labām domām, tad gaļa izdodas un ļoti labi garšo!

    «Esmu priecīgs, ja izdodas tikt pie tikko kautas cūkas kakla karbonādes – tad šašlikam ir īpaši laba garša. Gatavoju tikai cūkgaļas šašliku, bet ar marinādēm eksperimentēju. Teju pie visām marinādēm pievienoju dilles, jo tās man ļoti garšo,» atklāj Andris. «Lai izceptu garšīgu, sulīgu šašliku, iekuriem izmantoju bērza skalus. Kad tie labi deg, uzberu ogles. Bet – ne jau veikalā pirktās! Vajag sakrāt kokogles, kas palikušas pēc pirts kurināšanas – tās ir daudzreiz jaudīgākas. Verot gaļu uz iesma, starp gabaliņiem atstāju mazas spraudziņas, lai gaļa labi izcepas no visām pusēm. Un nevajag cepšanas procesā laistīt šašliku ar alu,» pārliecināts šlāgerdziedātājs.

    Andra Baltača receptes šašlikam:

    1.Ievārījuma marināde

    Sarūgušā brūkleņu ievārījumā rūpīgi iespaida gaļas gabaliņus. Pievieno mazliet sāls un piparu un gana daudz sagrieztu sīpolu (trīs daļas gaļas, viena daļa sīpolu). Ja gaļu ievārījumā cītīgi iemasē un atstāj istabas temperatūrā, jau pēc 20 minūtēm tā būs iemarinējusies un cepama.

    2.Kokakolas marināde

    Derēs, ja gaļa jāiemarinē ātri. Gaļai pievieno sāli, piparus, dilles, pārlej ar kokakolu tā, lai gaļa nosegta, samaisa un marinādi iemasē gaļā. Tad pārklāj ar sagrieztu sīpolu sedziņu un notur 15 minūtes. Pirms cepšanas lieko šķidrumu nolej. 

    3.Kvasa marināde

    Pāris kilogrami gaļas, kurai ir klāt treknumiņš, sīpoli, pipari, sāls un pudele kvasa. Bet kvass obligāti tāds, kurš ir gāzēts. Gaļu sagriež palielos gabalos – tā, lai sanāk vismaz divi kumosi. Liek katlā pirmo kārtu. Tad sīpolus, kuri sagriezti ripiņās. Sāli, piparus. Tad atkal gaļu un piedevas. Pa virsu uzlej kvasu, un tad to visu masu kārtīgi izmasē, lai viss sajaucas kopā. Jau pēc divām stundām var cept! Šašliks sanāk ar maizes garšu, nav pat maize jāēd klāt!

    4.Vīna marināde

    Aizsāktas vīna pudeles iekrāj un pirms gaļas marinēšanas salej kopā. Sarkanais vai baltais – nav svarīgi, galvenais, lai vīns nebūtu saldināts. Piegriež sīpolus, pieber mazliet sāls un piparu. Ekskluzīva garšviela ir lauru lapas, kas ar rokām saberztas smalkā pulverī tieši pirms marinādes gatavošanas – gaļai būs izcils aromāts. Pārlej marinādi, visu apmaisa, liek uz nakti ledusskapī un gaļu cep nākamajā dienā. 

    Kas gan ir šašliks bez gardas mērcītes? Lūk, izcila, viegli pagatavojama recepte!

    Balti zaļā mērcīte šašlikam

    Skābajam krējumam pievieno saspiestu ķiploku, no sarīvēta svaiga gurķa izspiestu sulu, mazliet sāls un daudz zaļumu (dilles noteikti!). Ja mērcīte izskatās pārāk šķidra, var iemaisīt karoti biezpiena.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē