• Pavasara darbi kapsētā

    Dārzs
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    19. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ne tikai mājās un dārzā, bet arī piederīgo atdusas vietā kapsētā pavasarī vairāk darāmā. Lūk, dažas problēmas un ieteicamie risinājumi, lai ar tām tiktu galā pašu spēkiem. Konsultē Ervīns Siliņš, akmeņkalis Siguldā, Ēriks Plostnieks, DAW Baltica tehnologs, un stādaudzētavas Baižas saimniece Zane Zeltiņa.

    Piemineklis ir sašķiebies un netīrs

    Visticamāk, tā noticis tādēļ, ka piemineklis visai drīz pēc jauna apbedījuma ir novietots salīdzinoši tuvu tā malai. Pirmajos septiņos gados pēc jauna apbedījuma zeme sakrītas. Ja piemineklis ir par tuvu apbedījuma malai, tas noteikti sašķiebsies. Sākumā noteikti var tikt galā pašu spēkiem.

    Svarīgi negaidīt, ka piemineklis sašķiebies vēl vairāk, bet iztaisnot to iespējami ātrāk – tad to izdarīt būs vieglāk.

    Jāatrok augsne tajā pieminekļa malā, kas ir zemāka, un ar lauzni jāmēģina pieminekli mazliet pacelt, zem tā paberot smiltis, akmeņus vai citu atbalstu. Ļoti iespējams, ka pēc laika piemineklis atkal pašķiebsies, un tad atkal jāmēģina to nolikt taisni. Ja piemineklis sašķiebjas tik ļoti, ka to ar lauzni iztaisnot nevar, būs vajadzīgāks nopietnāks darbs: visticamāk, piemineklis jānoņem un jāuzstāda no jauna.

    Piemineklis jāmazgā regulāri: agri pavasarī un vasaras sākumā pēc koku noziedēšanas. Lai pieminekli nomazgātu, vajadzīgs tīrs ūdens, birste un lupata. Cementa pieminekļiem derēs asa birste ar plastmasas sariem, granīta pieminekļiem – metāla birste ar zeltītiem sariem.

    Pats galvenais: nav jādodas uz veikalu pirkt tīrīšanas līdzekļus. Nevajag un pat nedrīkst izmantot ne saimniecības pastu, ne trauku vai grīdu mazgāšanas līdzekļus. Veikalos ir nopērkami arī līdzekļi tieši kapu pieminekļu tīrīšanai, bet arī tas ir mārketinga triks. Ar asu birsti no pieminekļa var notīrīt pat senus apsūbējumus. Turklāt ķīmiskie tīrīšanas līdzekļi cementa pieminekli vai kapa apmalīti var pat sabojāt.

    Piemineklī iekaltie burti zaudējuši baltumu

    Dažkārt ne vien pieminekļa burti zaudējuši baltumu, bet viss piemineklis kļuvis blāvāks. Tas tādēļ, ka ļoti bieži uz pieminekļa ir attēls, kas veidots, iekaļot akmenī punktiņus. Kad šie punktiņi, tāpat kā burti, zaudē krāsu, piemineklis izskatās blāvs. Pieminekli atsvaidzināt var ļoti vienkārši. Jāņem āra darbiem paredzēta balta krāsa uz ūdens bāzes, otiņa, mīksta drāna un vaitspirts.

    Vispirms jānokrāso piemineklis un uzreiz liekā krāsa jānoslauka ar vaitspirtā samitrinātu drānu: visos padziļinājumos krāsa paliks, bet no pulētās virsmas tā būs notīrīta, un piemineklis izskatīsies krietni labāk.

    Kapa apmalīte sasvērusies

    Ja kapa apmalīte ir uzlikta nesen, iespējams, tā sasvērusies tādēļ, ka pirmajos gados apbedījuma vietā zeme sakrītas. Tad zemākajā vietā apmalīte jāpaceļ un no apakšas jāatbalsta ar smiltīm, akmentiņiem utt. Lai apmalīti novietotu maksimāli precīzi, noderēs līmeņrādis.

    Savukārt, ja kapa apmalīte uzlikta sen, iespējams, pienācis laiks to nomainīt.

    Pirmā apmalītes novecošanas pazīme ir plaisas. Ja tās sāk parādīties – tur nekas nebūs glābjams: pēc katras ziemas, kad zeme sasalst un atkūst, plaisas arvien palielināsies. 

    Kapa krusts ir jānomaina

    Ja pienācis laiks to darīt – jādara. Bet veco kapa krustu noteikti nevajag izmest atkritumos vai kapsētas malā. Vislabāk turpat kapu laukumā norakt augsnes virskārtu un kapa krustu ierakt zemē.

    Koka soliņš izskatās neglīts

    Visticamāk – tas jāpārkrāso. Ideāli, ja soliņu var pārvest uz kādu telpu, lai tas labi izžūst, un tikai tad pārkrāsot. Ja tas nav iespējams, krāsošanai jāizvēlas diena pēc vismaz nedēļu ilga sausa un saulaina laika. Ja krāso mitru soliņu, krāsa nav noturīga. Pirms krāsošanas pilnībā jānoņem vecā krāsa, netīrumi un bojātās koka daļas. Koka soliņa krāsošanai derēs alkīda krāsas, glazūras un ūdens bāzes krāsas āra darbiem.

    Metāla soliņš aprūsējis

    Ja gribi soliņu pārkrāsot, bet tā metāla detaļas sākušas rūsēt, rūsa noteikti jānoņem līdz pat metāla spīdumam. To var izdarīt ar drāšu birsti vai tā dēvēto fleksi – leņķa slīpmašīnu. Jo rūpīgāk noņemta rūsa, jo noturīgāks būs krāsojumam. Rūsa ir sadalījies metāls – uz tās uzklāta krāsa neturēsies.  

    Ja metāls pirms tam bijis krāsots, bet tas rūsē zem krāsas – pilnībā jānoņem gan krāsa, gan rūsa. Kad rūsa noņemta, metāls nekavējoties jānokrāso, jo mitrumā rūsa veidojas īpaši ātri. Ja kavēsies, var nākties visas metāla detaļas pārslīpēt vēlreiz. Metāla soliņa pārkrāsošanai derēs alkīda krāsa. Krāsošanai jāizvēlas diena, kad nesola lietu. Ja nenožuvusi krāsa samirks, tajā veidosies ūdens izskaloti plankumi. Jākrāso tikai uz tīras, sausas virsmas.

    Augi uz kapa kopiņas iznīkuši

    Ja tā noticis – stādījums jāatjauno. Ja augsne sakritusies, tā jāpapildina. Turklāt veco augsni vēlams nomainīt ar svaigu. Var pirkt gan speciālo zemi kapiem, gan augsni puķēm, bet kūdras substrātam vēlams pievienot ilgstošās iedarbības mēslojumu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē