• Reibinošas un pieticīgas — maigās hiacintes

    Dārzs
    Aļona Zandere
    22. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Bagātīga krāsu dažādība un ziedi, kas tik ātri nenovītīs – tāda ir hiacinte, kas turklāt neprasa pārmērīgu kopšanu.

    Hiacinšu aromātu spēj uztvert pat visnejutīgākie deguni. Dažiem smarža šķiet pārāk spēcīga, tomēr vairāk ir tādu, kas gūst no tās baudu, jo labi zina – tūlīt taču būs pavasaris! Tā patiesībā ir pamatīga prieka deva tad, kad ziema vēl nemaz neizrāda savu vēlmi atkāpties.

    Dzīve pēc lielveikala

    Par apmēram trim eiro veikalā ir iespējams nopirkt hiacinti podiņā. Ir jāsaprot, ka par tādu cenu podiņš, protams, būs no plastmasas. Ziedi jūs var priecēt vismaz pāris nedēļu, bet ko pēc tam?

    Savu laiku nokalpojušais zieds ir jānogriež. Tomēr svarīgi atcerēties, ka lapām ir jāatmirst pašām, nedrīkst nogriezt, kamēr tajās vēl redzama dzīvība. Nākamais solis ir sīpolu žāvēšana. Šis process ir nozīmīgs, jo ziedsīpoli nedrīkst glabāt mitrumu. Ruta stāsta, ka sīpolam noteikti ir jāiziet apmēram divu mēnešu ilgs siltuma periods apmēram 25 grādu temperatūrā. Arī tad, ja tā ir āra hiacinte. Parasti sīpoli tiek izrakti jūnija beigās, jūlija sākumā. «Patiesībā runa ir par visām sīpolpuķēm, līdzīgi jārīkojas arī ar tulpēm. Šis siltais 25 grādu periods sīpolam ir ļoti svarīgs, lai tajā izveidotos ziedaizmetņi, » skaidro uzņēmuma E-stādi agronome Ruta Tomsone.

    Ja ar sīpolu labi apietas, tad tas var priecēt pat piecus gadus.

    Pēc tam, kad pagājuši divi mēneši, ziedsīpols jāuzglabā apmēram 17 grādu temperatūrā. Tādos apstākļos tam svarīgi uzturēties līdz nākamajam stādīšanas brīdim. Parasti ārā tas notiek ap septembri. Ruta gan atzīst, ka siltumnīcā viņi to dara oktobrī, jo no Holandes atvestie stādi vajadzīgo periodu ir izgājuši. Stādot ir nepieciešama zemāka temperatūra. Tam ir liela nozīme, jo šajā brīdī sīpols sāk laist saknes. «Galvenais ir izprast to, kurā brīdī hiacintei veidojas zieds, kurā – saknes. Saknes veidojas vēsumā, un vispiemērotākā temperatūra ir pieci līdz deviņi grādi. Mums te viss notiek reizē ar tulpēm. Parasti sanāk tā, ka temperatūra nokrīt pat līdz diviem grādiem. Kaut gan tas skaitās par zemu, bet, redziet, tomēr izaug, » stāsta agronome.

    Sīpols zemē jārok triju sīpolu dziļumā, jo tas ļoti spēcīgi dzen saknes un ceļ sevi augšup. Jo augstāk saknes to izceļ, jo vairāk tas jūt āra auksto gaisu un var nosalt: «Redziet, šī grants jau arī nav domāta smukumam. Tā vajadzīga, lai sīpoli nelīstu ārā. Par spīti tam, ka grants ir daudz, tāpat nākas šad tad sīpolus iespiest atpakaļ.» Tiklīdz sīpolu iestāda, tas uzreiz ir jāaplaista, lai būtu smagums, kas to spiestu uz leju.

    Svarīgākais ir pats pamats

    Vissvarīgākais hiacintei ir sīpols. Var apieties, cik uzmanīgi vien iespējams, mēslot, laistīt, likt saulē, ēnā, siltumā un vēsumā, bet, ja sīpols nav kvalitatīvs, tad visas rūpes būs kaķim zem astes. «Kas ir sīpolā, tas nāks arī ārā. Ja sīpolā ir ticis kāds kukainis, kas izsūcis visu dzīvību, vai, piemēram, mēslojums nav bijis piemērots, tad uz krāšņu, veselīgu ziedēšanu vari necerēt. Reizēm sīpols turēts pārāk zemā temperatūrā, un zieds nav aizmeties. Situācijas mēdz būt ļoti dažādas, » skaidro Ruta. Izkontrolēt vai ar aci noteikt, cik kvalitatīvs ir ziedsīpols, nav iespējams. Arī Meristēmās to vairs necenšas izdarīt. Regulāri notiek sarunas ar piegādātāju, kas atbrauc, apskata un uzklausa, kādas problēmas hiacintes ir piedzīvojušas. Ir gadījies, ka Holandē bijusi vēsāka sezona, un tādēļ skaidri saprotams, kāpēc nav izdevies izaudzēt augstākās raudzes hiacinti.

    Hiacintes nav prasīgas arī pret kaimiņiem. Var stādīt blakus jebkuriem ziediem atkarībā no pašu gaumes. Tomēr, ņemot vērā, ka hiacintēm vajag gaismu, kaimiņos nevajadzētu būt nekam tādam, kas met uz tām ēnu.

    Bet kā saprast, vai sīpols ir kvalitatīvs, ja mēs dodamies to pirkt veikalā? Protams, sapuvušu stādu pirkt nevajag, bet citādi saskatīt iespējamās problēmas esot diezgan grūti. Ruta saka, ka tas ir zināms risks. Sataustīt un saredzēt problēmas var tikai tad, ja ziedsīpols ir pilnībā sauss. «Ja redzi, ka ir iepuvis vai tāds ciets, tad tā ir pazīme, bet neko citu vairāk, uzmetot aci, nevar pateikt. Sīpola kvalitāti nosaka tas, vai ir pareizi izturēti visi siltuma un aukstuma cikli, tomēr no malas to nav iespējams noteikt, » skaidro Ruta. Protams, jebkuram tirgotājam būtu jāgarantē, ka iestādītais ziedsīpols patiešām augs.

    Ar mēslojumu nepārspīlē

    Ja ar sīpolu labi apietas, tas var priecēt pat piecus gadus. Agronome arī uzsver, ka nevajadzētu pārspīlēt ar mēslojumu. Tā kā hiacintes nav prasīgas, pilnīgi pietiks ar nelielu mēslojuma devu pavasarī. Nostāstiem, ka skaistākai ziedēšanai palīdz kalcijs un magnijs, Ruta vairs netic. Viņa esot mēģinājusi, bet nekāds dižais rezultāts sanācis neesot: «Šogad mēģināju liet kalciju, bet nekā. Skaidrs, ka tu nedabūsi no tās puķes neko vairāk, kā tai jau ir.»

    Hiacintēm patīk īsti pavasarīgi apstākļi – jāspīd saulei un nav jābūt pārlieku mitram. Tas nozīmē, ka zemā vietā, kur krājas liels mitrums, ziediem noteikti nepatiks, un pavisam drīz tu redzēsi, cik ļoti.

    Arī hiacinšu pavairošanas process nebūt nav sarežģīts. Vienkārši runājot, sīpoliem, esot zemē, palēnām sāk izveidoties bērniņi. Ja mamma ir laba un stipra, par bērnu trūkumu parasti sūdzēties nevar

    Izrādās, hiacintes nav prasīga arī pret kaimiņiem. Var stādīt blakus jebkuriem ziediem, protams, atkarībā no pašu gaumes. Tomēr, ņemot vērā, ka hiacintēm vajag gaismu, kaimiņos nevajadzētu būt nekam tādam, kas met uz tām ēnu.

    Arī hiacinšu pavairošanas process nebūt nav sarežģīts. Vienkārši runājot, sīpoliem, esot zemē, palēnām sāk izveidoties bērniņi. Ja mamma ir laba un stipra, par bērnu trūkumu parasti sūdzēties nevar, un teorētiski katru gadu hiacinšu saimei vajadzētu arvien kuplināties. Procesa ražīgums ir atkarīgs gan no šķirnes, gan arī no apstākļiem, kādā sīpols dzīvo. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē