• Kā sameklēt labu meistaru?

    Māja un Dārzs
    Kristīne Vilīte
    Kristīne Vilīte
    9. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Skurstenis un aka jātīra, krāsns jāpārmūrē, un vannasistabā nepieciešams kosmētiskais remonts. Arī santehniķis ik pa laikam vajadzīgs un – ui, īsts negals, ja vēl atgadās kāda ķibele ar jumtu. Kur sameklēt uzticamu sava amata pratēju?

    Izvērtējam sešus iespējamos variantus!

    Sludinājumi

    Plusi

    • salīdzinoši ātri var iegūt vairāku meistaru kontaktinformāciju
    • iespējams salīdzināt un izvērtēt cenas un piedāvājumu spektru
    • iespējams ātri tikt pie meistara, ja darāmais ir steidzams, – ja viens aizņemts, var zvanīt nākamajam
    • sludinājumi vietējā avīzē, lokāli izplatītās sludinājumu lapās vai pie ziņojumu dēļa ļauj uzrunāt meistaru no tuvējās apkaimes

    Mīnusi

    • algojat kaķi maisā
    • nav zināmas iepriekšējo klientu atsauksmes, kā arī tas, vai viņam vispār ir bijuši klienti
    • jāpaļaujas tikai uz meistara godaprātu un viņa izpratni par kvalitatīvu darbu

    Kaimiņi

    Plusi

    • var apskatīt meistara darbu klātienē
    • iespējams iegūt nepastarpinātu meistara personības un profesionālo iemaņu vērtējumu
    • ja paveicas, var tikt pie laba meistara no savas apkaimes un ietaupīt ceļa izdevumus
    • iespēja izzināt darba aptuvenās izmaksas

    Mīnusi

    • tava un kaimiņa izpratne par kvalitatīvu darbu var atšķirties
    • nav izslēgts, ka būs jāstāv rindā un meistara aizņemtības dēļ darbi iekavēsies vai būs jāmeklē cits meistars

    Sociālie tīkli un forumi (piemēram, novadu avīžu mājaslapās)

    Plusi

    • iespēja samērā īsā laikā tikt pie plaša meistaru piedāvājuma
    • veiksmes gadījumā iegūtas vairākas atsauksmes par vienu un to pašu meistaru
    • iespēja izvēlēties meistaru no tuvējās apkārtnes
    • atrast meistaru, par kura darba labo kvalitāti labi izsakās vairāki sociālo tīklu lietotāji

    Mīnusi

    • nav garantijas, ka citu saslavētais meistars atbildīs arī tavām vajadzībām

    Meistaru profesionālās apvienības

    Šeit ietilpst Latvijas Amatniecības kamera, Latvijas Skursteņslaucītāju amata brālība, Latvijas Skārdnieku apvienība, Latvijas Jumiķu apvienība, Latvijas Namdaru biedrība u. c.

    Plusi

    • amata meistara diploms un sertifikāts, un apvienības iekšējie noteikumi apliecina zināmu kvalitāti
    • iespēja ziņot par nekvalitatīvu darbu
    • iespēja konsultēties amata apvienībā par sev piemērotāko kandidātu

    Mīnusi

    • nav izslēgts, šiem meistariem būs augstāka takse

    Daži ieteikumi, ko vērts likt aiz auss

    1. Rinda ir laba zīme! Ja uz meistaru jāgaida rindā, iespējams, tā ir laba zīme un ir vērts mazliet pagaidīt.
    2. Tiecies klātienē, pirms vienojies! Pirms salīgt, uzaicini meistaru uz klātienes tikšanos, lai apskata darāmo un dod savu atzinumu un ieteikumus par veicamo darbu. Pirmais iespaids ne vienmēr var izrādīties pareizs, tomēr tas ir svarīgs.
    3. Diploms un sertifikāts – zelta vērts!  Labam meistaram vajadzētu būt Latvijas Amatniecības kameras izsniegtam amata meistara diplomam un sertifikātam. Ideāli, ja visus darbus vari uzticēt tikai sertificētiem meistariem. Ja ne, tad ir vērts par to tomēr padomāt, ja nepieciešams, piemēram, jumiķis, krāšņu meistars, skursteņslaucītājs, aku rakšanas un tīrīšanas meistars u. c. Nenāks par ļaunu pirms darbu sākšanas ar meistaru noslēgt līgumu par konkrētu darāmā apjomu un to, ko katra puses apņemas izdarīt.

     

    Pieredzes stāsti

    Aktrise Regīna Devīte jau vairākus gadu desmitus atjauno savu senču māju Burtniekos.

    «Māja celta 20. gadsimta sākumā, un, kad sākām tajā saimniekot, skats tur bija bēdīgs. Pamati nosēdušies, steidzami vajadzēja mainīt sijas un jumtu. Aprunājos ar dažiem meistariem, un viens otrs arī atbrauca paskatīties. Tomēr neviens nebija gatavs uzņemties remontu. Uzskatīja – lētāk būs māju nojaukt un uzcelt jaunu.

    Pielāpījām jumtu paši. Tomēr bija divi meistari, kuriem slava gāja pa priekšu – Jānis un Rainis. Labs vārdu salikums, vai ne? Vīri atbrauca, apskatījās un teica – jā, to var izdarīt! Pacēla māju uz augšu, nomainīja apakšējos vainagus, atjaunoja sijas un uzlika jaunu jumtu. Tālāk neesam vēl tikuši, jo tas prasa krietnus līdzekļus, bet tas, kas izdarīts, tas ir veiksmes stāsts, kā atrast labus meistarus! Slava viņiem gāja pa priekšu, un ne velti. Viņi patiesi ir meistari ar lielo burtu.

     

     

    Zinu, pirms salīgt meistaru, vienmēr tas lielais jautājums un izšķiršanās ir: maksāt par stundām vai par visu darbu kopumā. Mēs salīgām maksu par stundu. Meistaru prasītā takse man bija pieņemama, un tas pilnībā attaisnojās. Atdeve, ar kādu abi vīri strādāja, bija fantastiska. Tur nebija ne gumijas stiepšanas, ne gurķošanās.

    Kopumā varu teikt: meklējot meistaru, vienmēr būs pāris aspektu, ar ko jārēķinās. Pirmais, sākot remontdarbus, vienmēr ir summa, ar ko rēķināmies. Tomēr silti iesaku paredzēt rezervi, jo, visticamāk, būs nepieciešams kaut kas papildus. Vienalga, vai tā ir veca māja vai jauna. Nereti darbu laikā atklājas kaut kādas nianses vai arī meistaram ir ideja uzlabojumiem, kurus nevajadzētu laist garām.

    Otrais, ja iespējams, atrast ne tikai darītāju ar labu slavu, bet arī raudzīt, lai jūs abi varētu saprasties.

    Jebkurā projektā ir svarīgs cilvēciskais moments, tas, lai izveidojas laba sadarbība.

    Un vēl – neatmetiet savas neprātīgās idejas tikai tāpēc, ka meistars pirmajā brīdī saka: to taču nevar izdarīt! Beigās izrādīsies, ka var, ja grib. Un tieši šajās situācijās jo īpaši svarīgi ir būt ar darba darītāju uz viena viļņa. Meistars notic idejai, bet jūs – meistara varēšanai.

    Nav gatavas receptes, kā atrast SAVU meistaru. Es teiktu, tā ir liela loterija, kurā jābūt uzmanīgam un piesardzīgam. Ir daudz briesmu stāstu par darītājiem, kuri naudas dēļ uzņemas darbu, ko īsti nemaz neprot, un nostāda tevi izmēģinājuma truša vietā. Man ar Jāni un Raini ļoti laimējās.»

    Žurnālists Guntars Grīnums pirms desmit gadiem dzīvokli apmainīja pret iespēju uzcelt māju mazpilsētā un sākt visu no nulles.

    «Mana metode ir itin vienkārša – pie katras iespējas uzdot jautājumus cilvēkiem, kuriem bijušas līdzīgas vajadzības, un rūpīgi uzklausīt viņu viedokļus un ieteikumus. Protams, arī izpētīt internetā atrodamo, lasīt atsauksmes, bet pārāk no tām neietekmēties.

     

    Ārpus Rīgas vai citas lielās pilsētas variantu katrā konkrētajā jomā nemaz nebūs tik daudz. Tomēr personiska pieredze man šķiet visnoderīgākā, ja vien spējat saprast, kad tā patiesi ir nesavtīga. Ideālā gadījumā labi noder iespēja apskatīt konkrētā meistara darbus un parunāties ar to pasūtītājiem. Tas ir krietni noderīgāk par vienkāršu cenu aptauju, kas bieži aizved pavisam nepareizā virzienā. Starp citu, meistari cits citu pazīst, tāpēc izvilināt viņu ieteikumus var būt ļoti noderīgi. Taču jābūt uzmanīgam un jājūt, vai aiz godīga ieteikuma patiesībā neslēpjas kāda drauga vai sadarbības partnera reklamēšana.

    Samaksas ziņā vairāk atbalstu vienošanos par konkrētu samaksu katram konkrētajam veicamajam darbam, nevis maksāt par darba stundām. Tādējādi izvairīsieties no pārmērīgi bieži smēķējošiem vai telefonu spaidošiem meistariem, kuriem tā vietā izdevīgāk būs operatīvi padarīt darbu un doties savās gaitās.

    Tomēr šādā gadījumā stipri noderīga būs kārtība, ka katru darbu pieņem stingrs un nepiekāpīgs darbu uzraugs (ja vien pats nevarat būs vienmēr klāt), lai tādējādi izvairītos no meistaru kārdinājuma nohaltūrēt, lai tikai ātrāk saņemtu naudu un laistos prom.

    Noteikti neiesaku pieņemt ilgstošā darbā meistaru, kuram tiek maksāta fiksēta mēnešalga (ja vien tas nav uzticams cilvēks) neatkarīgi no paveiktā – darbs šādā gadījumā noteikti tiks pabeigts stipri vēlāk.

    Tāpat arī ieteicams pirms darbu sākšanas par visu vienoties ļoti skaidri un nepārprotami pat tad, ja šķiet, ka attiecības ar meistariem veidojas ļoti konstruktīvas un draudzīgas. Rakstisks līgums ir gaumes lieta, taču nereti papīram ir nozīme, kaut arī tam nemaz nav juridiska spēka.

    Citiem vārdiem, labāk neradīt labvēlīgu augsni šo labo attiecību pēkšņām pārvērtībām – būs labāk, ja attiecības ar meistariem neveidosies pārlieku draudzīgas. Jūs tomēr esat darba devējs, darba pieņēmējs un algas maksātājs – to nedrīkst aizmirst. Turklāt meistari to neaizmirsīs nevienā brīdī.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē