• Iesmaržini māju ar ēteriskajām eļļām

    Māja
    Elīna Kondrāte
    6. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ziema ir īstais laiks, kad siltumu un patīkamu noskaņu mājās radīt ar ēterisko eļļu smaržām. Turklāt, prasmīgi izmantojot, tās palīdz uzveikt dažādas smakas un kaitēkļus. Konsultē aromterapeite INGA NEMŠE, Laura LAPIŅA un SOLVITA LAZDĀNE, mājas aromātu un dekoru zīmola KAZA radītājas.

    Aromspeciālisti mēdz teikt, ka, pārtopot ēteriskajā eļļā, auga dvēsele piedzīvo transformāciju. Izlaid auga dvēseli no pudelītes, un tavās mājās ienāks jauni, dabiski aromāti.

    Ēteriskā eļļa jo kvalitatīvāka, jo dārgāka

    Ēterisko eļļu iegūšanas process ir sarežģīts un darbietilpīgs, tāpēc par vilinoši zemām cenām nopērkamās nebūt nav tās kvalitatīvākās. Jo vairāk roku darba izmantots un tīrākā vidē audzis augs, jo eļļa būs dārgāka.

    Kvalitatīva ēteriskā eļļa vienmēr ir pildīta tumša stikla pudelītē, uz etiķetes ir uzrakstīts nosaukums (arī latīņu valodā), ražotājvalsts, auga izcelsmes valsts un lietošanas termiņš. Tās smarža ir bagāta niansēm.

    No 1000 kilogramiem drogu var iegūt aptuveni litru ēteriskās eļļas.

    Auga esences koncentrāts ir ļoti spēcīgs – viens piliens ir līdzvērtīgs spainim auga drogu

    Frančiem lavanda, latviešiem kaņepe

    Veikalos pārsvarā var nopirkt ārzemēs iegūtas ēteriskās eļļas, jo Latvijas klimatiskie apstākļi nepiedāvā tik plašu augu klāstu, turklāt periods, kad tie varētu gozēties saulītē un augt, ir ļoti īss.

    Sākt ieteicams ar to ēterisko eļļu, kuras aromāts patīk visvairāk. Ir labi, ja tā iegūta valstī, kur augs ir vietējais, piemēram, lavandas eļļa no Francijas, citrona eļļa no Itālijas, skujkoku eļļa no Latvijas.

    Pašmāju ražotāji gatavo uzmundrinošās skujkoku, atsvaidzinošās mētru eļļas un tik unikālo kaņepju ēterisko eļļu.

    Lai iegūtu interesantāku smaržu, dažādas eļļas var sajaukt kopā. Taču te būtiski atcerēties, ka ir augi, kurus nevajadzētu lietot kopā, jo tie savā starpā radīs spēcīgu disonansi, piemēram, stimulējošais rozmarīns un nomierinošā lavanda.

    Ziemas smaržas

    Ziemas salā saulainas izjūtas radīs uzmundrinošās dienvidzemju – apelsīna, citrona, greipfrūta – ēteriskās eļļas. Ar šiem aromātiem lieliski sader Latvijas skujkoku smarža, piemēram, apelsīnu ēterisko eļļu var miksēt ar sibīrijas priedes ēterisko eļļu. Uzmundrinošas ir arī dažādu mētru ēteriskās eļļas.

    Izteiktu akcentu telpā radīs garšvielu, piemēram, melno piparu vai kanēļa, ēterisko eļļu aromāti, kas lieliski sader ar citrusu ēteriskajām eļļām.

    Vaniļas  aromāts rada īpašu labsajūtu un palīdz mazināt pārmērīgu ēstgribu. Ciedra, vīraka vai pačūlijas ēteriskās eļļas patiks nopietnāku un dziļāku aromātu cienītājiem. Savukārt vasarās piemērotāki būs hidrolāti jeb ziedūdeņi, kuru smarža un iedarbība nav tik intensīva kā ēteriskajām eļļām. Jāatceras, ka ēteriskās eļļas vēlams uzglabāt ledusskapī, tādējādi tiks pagarināts to derīguma termiņš.

    Kā vienkārši pārbaudīt aromeļļas kvalitāti?

    Uzpilini ēterisko eļļu uz papīra un pagaidi, līdz tā nožūst. tīra eļļa, kurai nav pievienoti kaitīgi piejaukumi vai augu eļļa, neatstās traipus. Ja paliek taukains plankums, šādu ēterisko eļļu labāk nelietot. Dabiska ēteriskā eļļa nav taukaina un lielākoties ir bez krāsas

    Ēterisko eļļu lietošanas veidi

    • Aromlampa.
      Atkarībā no telpas lieluma un smaržas stipruma pietiks ar diviem līdz četriem pilieniem ēteriskās eļļas. Svarīgi atcerēties, ka lampā lej karstu ūdeni, lai smarža ātrāk sāk izgarot. Lampu nevajadzētu sildīt ilgāk par 20 minūtēm vienā piegājienā. Citādi smaržīgas telpas vietā iegūsim dullu galvu.
    • Čiekuri, keramikas aromakmeņi.
      Drošāks variants, ja mājās ir dzīvnieki vai mazi bērni. Pietiks ar pāris pilieniem, un aromāts būs jūtams aptuveni divas stundas. Iesmaržinātos priekšmetus izvieto dažādās vietās.
    • Aromkulons.
      Iesmaržinātu māla aromkuloniņu pakarina uz lampas, automašīnā vai sev kaklā.
    • Iesmažinātas salvetes.
      Ja gribas iesmaržināt gultasveļu, uzpilina pāris pilienu uz salvetes. Ja pilina tieši uz spilvendrānas, smarža var būt pārāk intensīva.

    Ēteriskās eļļas, kas uzveiks smakas un kaitēkļus:

    • Pret pelējumu vannasistabā palīdzēs citronzāle vai tējaskoks. Uzpilina tieši uz pelējuma skartajām vietām vai uz lupatiņas, ar kuru parīvē sapelējušo vietu. noņems smaku un iznīcinās pelējuma baktērijas.
    • Dzīvnieku radītās smakas likvidēt palīdzēs ģerānija, tējaskoks, krustnagliņas, lavanda. Ēteriskās eļļas ūdenī nešķīst, tāpēc pirms pievienošanas grīdas mazgājamam ūdenim eļļu izšķīdina spirtā (viena daļa spirta un viena daļa eļļas; pēc tam ūdenim pievieno septiņus pilienus).
    • Cīņā ar blusām noderēs kalme un timiāns. Atšķaidītu eļļu pievieno grīdas mazgājamam ūdenim. ja, mazgājot grīdu, pievienosi kadiķa, priedes vai egles ēterisko eļļu, telpa iegūs svaigumu. Īpaši ieteicams saulgriežos vai lielajās tīrīšanas reizēs.
    • Gaisu dezinficē un attīra kadiķis, priede, rozmarīns, tējaskoks, citronzāle. Gaisā izsmidzina labi sajauktu spirtā izšķīdinātas eļļas un ūdens maisījumu.
    • Skapja iesmaržināšanai derēs jebkurš tīkams aromāts. Uzpilina pāris pilienu uz vates pikuča, ko ietin marlē vai ieliek lina maisiņā un tur skapī.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē