• Lai augļdārzā mazāk kaitēkļu

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    8. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Par veselīgu dārzu nākamajā sezonā ir jādomā jau rudenī. Lūk, ko vari izdarīt, lai tavā dārzā nākamgad būtu mazāk kaitēkļu!
    • Savāc kastaņu lapas! Ja dārzā ir kastanis, tā lapas savāc un neatstāj zem koka, jo katrā lapā ir vairāki mazi kastaņu kodes kāpuriņi, kas ierušinās augsnē, un pēc tam jaunās kodes izlido nākamajā gadā. Pilsētā var novērot, ka tur, kur sētnieki zem kastaņiem rūpīgi un regulāri novāc nobirušās lapas, vasarā tie ilgāk ir zaļi.
    • Salasi nobirušos augļus! Tāpat jāsavāc zem plūmēm, ķiršiem, ābelēm nobirušie augļi un tie, kam ir kukaiņu bojājumu pazīmes.
    • Rušini zemi zem kokiem un krūmiem! Tas traucē kukaiņu attīstības ciklam, samazinot to izdzīvošanas iespēju. Uzrušinot ik pa laikam augsni, kūniņas vai kāpurus no virskārtas nolasa putni, tie iet bojā arī atklātos saules staros.
    • Liec kukaiņu lamatas! Vairākās vietās dārzā saliec vecas lupatas vai salocītas avīzes – šādas vietas labprāt izmanto kaitēkļi, lai iekārtotos tajās uz ziemu. Lupatas ik pa laikam nomaina un sadedzina.
    • Pret kaitēkļiem – ar eļļu! Laikā, kad nobirušas lapas, var sākt cīņu ar tīklērcēm, bruņutīm un citiem līdzīgiem kaitēkļiem, kas mīt uz koku mizas un zariem. Pieejami rūpnieciski ražoti līdzekļi, kas satur parafīneļļu.
    • Ārzemēs hobiju dārziem piedāvā īpašu rapšu eļļu, ko lietot rudenī pēc lapu nobiršanas. Šādu maisījumu katrs var pagatavot arī pats: 1,5 tējkarotes eļļas samaisi ar tasi silta ūdens un ar pulverizatoru izsmidzini uz apstrādājamās virsmas. Ja vēlies, pievieno arī zaļās ziepes. Svarīgi ir noklāt auga virsmu vienmērīgi, jo eļļas maisījums darbojas tur, kur tas uzklāts.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē