• Latviešu valodā izdota grāmata par pasaulslavenās zīlnieces Marijas Lenormand kārtīm

    Kultūra
    Santa.lv
    Santa.lv
    27. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Matīss Markovksis
    Šogad, 27. maijā, ezoterikas un kāršu cienītāji visā pasaulē godina 250. jubilejā slaveno Francijas imperatora Napoleona Bonaparta padomnieci, zīlnieci Mariju Lenormand. Par godu jubilejai izdota Lenormand kārtīm veltīta grāmata – “Lenormand kārtis sarunai ar sevi”.

    Latvijas grāmatnīcu plauktos šis pašlaik ir vienīgais izdevums par Lenormand kārtīm latviešu valodā. Līdz šim kāršu cienītāji varēja iegādāties grāmatas tikai krievu un angļu valodā. Izdevumu sastādījusi žurnāliste un seno zināšanu pētniece Ilvija Melne.

    Marija Anne Adelaide Lenormand dzimusi 1772. gada 27. maijā Francijā, pilsētiņā Alensonā, Normandijas apgabalā, bagāta audumu tirgotāja ģimenē kā otrais bērns. Pasaules slavu viņa iemantoja pareģojot Napoleona kļūšanu par Francijas imperatoru. Pēc nākotnes redzējumiem pie viņas brauca ietekmīgi ļaudis no visas Francijas un Eiropas.

    Marijas Lenormand trauksmainā dzīve

    Marija nāca pasaulē jau astotajā grūtniecības mēnesī pēc mātes traģiska kritiena, kas atstāja sekas uz viņas fizisko attīstību un pasaules uztveri, tāpēc jau kopš mazotnes viņu uzskatīja par īpašu bērnu. Bēdīgā kārtā piecu gadu vecumā Marija kļuva arī par bāreni – tēvs bija miris no drudža, bet māte – pēc ceturtās meitiņas laišanas pasaulē.

    Bērnībā Marijai ļoti patika teātris, un viņa sapņoja kļūt par dramaturģi, apzinoties, ka skaista aktrise no viņas neiznāks. Redzot, cik meitene ir gudra un talantīga, kāds radinieks viņu iekārtoja uz dzīvi prestižā benediktīniešu klosterī, kura bibliotēkā Marija apguva arī senās zināšanas par simboliem, skaitļiem, burtiem, krāsām, aromātiem un augiem.

    Un tieši klosterī jau sešu gadu vecumā viņa izteica pirmos pareģojumus.

    Desmit gadu vecumā viņa nonāca šūšanas ateljē, kur iepazinās ar kādu meiteni, kura mācījās kāršu likšanu, izmantojot franču okultista Etteillas versiju par Taro kārtīm. Atļauties tādas kārtis Marija nevarēja, tāpēc nopirka spēļu kārtis un sāka zīlēt ar tām. 14 gadu vecumā viņa nonāca Parīzē, kur sāka strādāt veikalā par kasieri.

    Marija mīlēja skaitļus, tāpēc darbā viņai veicās ļoti labi. To redzēja viens no pārdevējiem un iepazīstināja viņu ar Kabalu un Pitagora numeroloģiju. Vēlāk pie slaveniem meistariem Marija apguva arī astroloģiju.

    Pēc tam viņa nonāca Londonā un atklāja savu pirmo zīlēšanas salonu, kur ar kārtīm un citām metodēm pētīja aristokrātu likteņus. Marija pirms zīlēšanas noskaidroja cilvēka vārdu vai vismaz iniciāļus, dzimšanas datumu, mēnesi, gadu, mīļāko dzīvnieku, skaitli, krāsu, ziedu un mīļāko aromātu. 20 gadu vecumā jau kā bagāta dāma viņa atgriezās Francijā, kur notika revolūcija.

    Drīz vien Marija kļuva par padomnieci daudziem bagātiem cilvēkiem, taču īstenu pasaules slavu viņa iemantoja, jo bija pareģojusi Napoleona kļūšanu par Francijas imperatoru. Viņa kļuva arī par Napoleona sievas Žozefīnes draudzeni un personīgo zīlnieci. Pie Marijas brauca arī citi ietekmīgi cilvēki, piemēram, Robespjērs, Marats un Sen Žusts, kuriem viņa pareģoja šausmīgu nāvi.

    Taču tajā laikā zīlēšana bija aizliegta, un Marija vairākkārt tika apcietināta. Pareģojumus viņa izteica arī no cietuma, saviem ilggadējiem klientiem rakstot vēstules. Dzīves laikā viņa sarakstīja arī vairākas lugas un savu pareģojumu grāmatas.

    Marijai bija vīzijas arī par savu dzīvi – pareģe zināja, ka viņai draudēs nāves briesmas no uguns un ūdens, taču viņa mirs no nezināma vīrieša rokas.

    Tā arī notika. Marijas salonu aizdedzināja, bet viņa izglābās. Taču laiva, kurā bēgot viņa atradās, apgāzās un nogrima Sēnas upē. Pareģe izglābās brīnumainā kārtā – viņas apģērbs aizķērās aiz dēļa, kurš peldēja blakus. Pēc pāris stundām nomocīto sievieti no ūdens izvilka plostnieki.

    Marijas dzīve ilga 71 gadu. Savu nāvi Marija Lenormand satika 1843. gada 25. jūnijā Parīzes nemieru laikā, kur ielu nekārtībās viņu nožņaudza jauns cilvēks, kurš tā arī netika atpazīts. Pēdējā gaitā viņu pavadīja simtiem parīziešu, nesot uz viņas kapavietu daudz baltu ziedu, un tā laika hronikās teikts, ka nekad iepriekš Francijā ziedu tirgotāji nebija pārdevuši tik daudz baltu ziedu vienā dienā.

    Bērnu slavenajai zīlniecei nebija, taču tagad pasaulē ir daudz viņas kāršu mācības zinātāju. Marijas kapa vietu Francijā visos gadalaikos rotā gan tūristu, gan Lenormand kāršu cienītāju noliktie ziedi un atstātās piemiņas veltes.

    Marijas Lenormand atdusas vieta Parīzē (Division 3 of Père Lachaise Cemetery)
    Marijas Lenormand atdusas vieta Parīzē (Division 3 of Père Lachaise Cemetery)

    Ir daudz leģendu kā radās slavenās Lenormand kārtis. Viena no tām – pēc Marijas nāves tika atrastas viņas dienasgrāmatas, pēc kurām tika uzzīmētas 36 kārtis. Vēlāk radās ļoti daudz un dažādas Lenormand kāršu versijas. Arī Latvijas ezoterikas pasaulē ir īpašs dārgums – Lenormand stila kārtis latviešu valodā –  “Laimes spēle – par izlustēšanos vaļas brīžos”, kas izdotas 1876. gadā Jelgavā.

    Uzzini vairāk Laimes spēles kārtīm šajā rakstā!

    Kārtis sarunai ar sevi

    Grāmatas “Lenormand kārtis sarunai ar sevi” autore Ilvija Melne atklāj, ka viņas lielā aizrautība ar Lenormand kārtīm ilgst jau desmit gadus: “Daudzi baidās no kārtīm. Tās izsenis apvītas ar tumšu mistikas plīvuru un biedējošiem nostāstiem. Taču patiesībā tas ir tikai instruments, kas palīdz aktivizēt intuīciju. Un Lenormand kārtis es saucu arī par dabas kārtīm – tās ar mums sarunājas izmantojot ziedu, dzīvnieku, putnu un debesjuma simbolus, kas uz tām attēloti.

     

    Kāršu vēstījumu var uztvert ātri un skaidri, jo mūžseno simbolu nozīmes jau glabājas cilvēku zemapziņā.

    Mūsu atmiņās ir arī pasakas par lapsu un lāci, ticējumi par stārķi un čūsku, Vecgada zīlēšana ar  monētu, gredzenu un atslēgu. Visi šie mums labi pazīstamie simboli ir arī Lenormand kārtīs. Un tā ir ļoti precīza sistēma –  visu cilvēka dzīvi spēj parādīt 36 kārtīs!  Ik vakaru var arī izvilkt vienu Lenormand kārti kā prognozi – ceļa norādes un iedvesmu nākamajai dienai. Tas tagad pasaulē arī ir populārākais zīlēšanas kāršu izmantošanas veids.

    Mūsdienās arī daudzi kouči un dažādu jomu treneri tagad izmanto dažnedažādas kārtis, lai izprastu klienta iekšējo pasauli un problēmas. Jo kāršu likšana jau sen vairs nav tikai nākotnes pareģošana – tas ir arī dziļš pašanalīzes process. Viena lieta gan laiku laikos nav mainījusies – lai saņemtu atbildes no kārtīm, vispirms ir jāapstājas ikdienas skrējienā un precīzi jānoformulē jautājumi, kas dienu no dienas satrauc, gruzd iekšienē un traucē sasniegt iecerēto.

    Izliekot kārtis, veidojas tāda godīga un patiesa saruna ar sevi, kurā nereti atklājas tas, ko jau nojautām, bet kam gribējās saņemt apstiprinājumu vai iedrošinājumu. Tāpēc arī grāmatai tāds nosaukums,” pastāstīja I.Melne.

    Jaunā Lenormand grāmata tērpusies melnos vākos ar mistiskas, valdzinošas sievietes attēlu. Uz vāka attēlotā lapsas maska aicina izmantot kārtis gan savas iekšējās pasaules iepazīšanai, gan arī atklāšanai, kas slēpjas aiz citu cilvēku maskām. Grāmatā izklāstītas Lenormand kāršu nozīmes mīlestībā, darbā, veselībā, naudas lietās, astroloģijā, dienas prognozē un savstarpējā mijiedarbībā – detalizēti pa punktiem, cienot lasītāja laiku un atbrīvojot no garu tekstu lasīšanas.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē