• Laimes kāršu noslēpums

    Ezoterika
    Kaija Zemberga
    11. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Mārcis Gaujenietis
    Pirms septiņiem gadiem Lenormand kāršu pazinējas un kolekcionāres Ilvijas Melnes rokās nonāca nodzeltējušas, laika zoba skartas zīlēšanas kārtis latviešu valodā. Notraususi vēstures putekļus, viņa unikālajam atradumam deva jaunu elpu.

    Ilvija Melne uz sarunu ierodas ar kartona kastīti, kurā guļ baltu, pat ne sprīdi garu kāršu komplekts. Unikālā kava autentiskajā iepakojumā veidota pēc Lenormand kāršu parauga un ir vienīgās latviešu zīlēšanas kārtis. Kavā ir 36 kārtis, izdevējs tām devis nosaukumu Laimes spēle.

    Nelielā izmēra kārtis man atgādina laiku pirms desmit gadiem, kad sāku apgūt Taro kāršu simbolisko nozīmi. Toreiz no grāmatas izgriezu apmēram šāda lieluma Raidera–Vaita klasiskās Taro kārtis, kas bija lielisks pavadonis aizraujošajā kāršu pasaulē.

    Par to, ka šis unikālais kāršu komplekts nav kļuvis par retumu muzeju un kolekcionāru krājumā, jāpateicas Ilvijai Melnei. Saglabājot vēsturisko rokrakstu, viņa ir atjaunojusi Laimes spēles kārtis, iespiedusi, un tagad tās pieejamas ikvienam interesentam. Ilvija nav mainījusi arī autentisko aprakstu, tāpēc rūpīgāks vērotājs pamanīs vecvārdus, interpunkcijas, gramatikas un stila kļūdas.

    «Sākumā interesējos par Taro kārtīm, taču neatradu ar tām kopīgu valodu, » stāsta Ilvija. «Taro kārtis runā simbolos, bet Lenormand kārtis – uzreiz vārdos. Tās ir tiešas, precīzas, skaidri pasaka, kā bija, ir un būs. Kad ieraudzīju Lenormand kārtis, pēc kurām veidota arī Laimes spēle, es acumirklī spēju nolasīt kāršu vēstījumu, man nevajadzēja meklēt skaidrojumu grāmatā.

    Kā Laimes spēle nonāca manās rokās? Pie zīlnieces Elizabetes Sterniņas interesējos par kāršu likšanas pamatiem. Kad mūsu saruna tuvojās beigām, viņa man parādīja savādas kārtis latviešu valodā, ko bija atradusi lombardā.

    O-o! Trauslās, laika zoba apgrauztās, uz plāna, nodzeltējuša papīra iespiestās zīlēšanas kārtis latviešu valodā uzreiz paņēma mani savā varā. Tā bija mīlestība un cieņa no pirmā acu uzmetiena. Elizabete man atļāva tās nokopēt, un, kad saliku rindas kārtībā pēc numuriem, sapratu, ka komplektā dažu kāršu trūkst.

    Sāku tās meklēt un iepazinos ar kāršu kolekcionāru kuldīdznieku Jāni Mētru. Viņam bija Laimes spēles komplekts, un viņš man iedeva ieskenēt iztrūkstošās kārtis. Nu manā īpašumā bija pilns komplekts! Izprintēju uz kartona papīra, izgriezu un ievietoju kastītē.

    Ik pa laikam tās paņēmu rokās, samaisīju, un radās vilinājums izlikt. Dažas reizes izliku un sapratu, cik labi tās strādā!

    Laimes spēle pie manis bija drošībā, taču sapratu, ka kultūrvēsturiskais mantojums jālaiž pasaulē un Latvijā taču ir jāzīlē ar latviešu kārtīm! Tipogrāfijā nodrukāju kāršu komplektus pārdošanai. Izplatīt Laimes spēles kārtis – tā ir mana sirdslieta. Vēlos tās turēt godā, stāstīt par tām cilvēkiem, jo negribu, lai tās lēnām aiziet zudībā. Kārtis var iegādāties pie manis, esmu tās nodevusi arī dažiem Latvijā ražoto preču veikaliņiem.

    Atšķirībā no mākslinieku veidotām krāsainām, apzeltītām, stilizētām Lenormand un Taro kārtīm, Laimes spēles kavai nav mākslinieciskas vērtības, taču tā ir kultūrvēsturiska bagātība, un latviešu kārtis novērtējuši kolekcionāri ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē. Un tiem, kas zīlē nākotni, tās strādā.»

    Lustīgiem vaļas brīžiem

    Ilvija meklēja informāciju par latviešu kārtīm vēsturiskos avotos, gadagrāmatās un avīžu izgriezumos, taču ziņas par noslēpumainajām kārtīm ir visai skopas. Kāršu pētniece būs pateicīga ikvienam, kurš varēs par tām pastāstīt kaut ko vairāk, atklāt, kur tās redzētas, kā tās nonākušas mājās, kurš no dzimtas tās licis vai glabājis.

    Viņa arī izveidojusi īpašu mājaslapu www.lenormand.lv, kurā ievieto visu atrasto un apkopoto informāciju, lai tā būtu pieejama ikvienam. Vietnē arī parādīts Laimes spēles izlikums, tā lasīšanas principi un Lenormand kāršu skaidrojumi.

    Arī kāršu kolekcionārs un pētnieks Jānis Mētra pēdējos gados nav guvis jaunu informāciju par Latvijā trīs dažādos laikos izdotajām Laimes spēles kārtīm. Viņa kolekcijā ir visu šo kāršu komplekti vecajā drukā, jaunajā drukā un vācu valodā. Kāda kundze viņam atnesusi kārtis vecajā drukā, bet par tām vairāk uzzinājis Krievijā – Pēterhofas spēļu kāršu muzejā, kur unikālajai vēsturiskajai liecībai atvēlēta vieta muzeja katalogā.

    Pirmās kārtis vecajā drukā 1876. gadā iespieda Jelgavas grāmattirgotājs Johans Frīdrihs Šablovskis (1840–1918). Interesanti, ka Latvijā pirmās iespiestās kārtis bija tieši zīlēšanas kārtis, nevis spēļu kārtis, ko augstdzimuši ļaudis, īsinot laiku, spēlēja salonos.

    Visticamāk tirgotājs uzskatījis, ka Laimes spēle varētu būt pirktāka prece, jo cilvēkus nākotnes izzināšana vienmēr ir interesējusi.

    «Varbūt viņš tās ārzemēs nopircis, pārtulkojis no vācu vai krievu valodas un sagatavojis iespiešanai un pārdošanai,» domā kāršu kolekcionārs. Ilvija uzskata: Johans Šablovskis ārzemēs ieraudzījis tajā laikā populārās zīlēšanas kārtis Game of Hope (cerību spēle – angļu val.), iegādājies tās, latviskojis un nodrukājis pārdošanai Latvijā.

    «Pirmās spēļu kārtis pārdeva papīra kastītē, uz kuras attēlota sieviete, kas izmet kārtis,» noskaidrojusi Ilvija Melne. «Uz tās bija uzraksts vecajā gotu drukā – Laimes spehle – un Par izlustēšanos vaļas brīžos. Uzdrukāts arī kāršu izdošanas gads – 1876 – un vieta – Jelgawa –, kā arī norāde – pēc J. Schablowska. Uz kastītes bija arī uzzīmēts, kā tās izlikt.»

    Jānis Mētra izpētījis, ka jaunākais Laimes spēles izdevums latviešu valodā izdots Latvijas brīvvalsts laikā 1921. gadā, un nākamajā gadā šīs kārtis svinēs simts gadu jubileju. Iespējams, kāds mākslinieks tām iedos jaunu elpu – ietērps krāsās un balto muguriņu izrakstīs ar kolorītiem ornamentiem. Krāsas ļaus vēl vairāk pietuvoties attēlos paustajai simbolu valodai.

    Zārks, Krusts un citas briesmas

    Ilvija Melne centusies ne tikai izzināt Latvijā izdoto kāršu vēsturi, bet arī atminēt ar tām saistītos noslēpumus. «Šīs kārtis ir ļoti noslēpumainas,» Ilvija norāda uz jaunajā drukā izdoto komplektu, «es tās it kā pievelku sev klāt, bet tad tās atkal aizslīd. It kā es par tām kaut ko zinu, bet patiesībā neko nezinu. Visu pirms septiņiem gadiem izpētīto apkopoju mājaslapā, bet ik pa laikam uzpeld arī jaunas ziņas.

    Un, kad ilgāku laiku par kārtīm bijis klusums, kāds man atsūta oriģinālo Laimes spēles kāršu bildes un piedāvā atpirkt savu komplektu. Esmu pārsteigta, cik labi saglabātas šīs vairāk nekā simts gadus vecās kāršu kavas. Tas apliecina, cik rūpīgi latviešu mājās glabāts šis dārgums.

    Kārtis, ko esmu atjaunojusi, izdotas 1921. gadā pēc Johana Šablovska kāršu stila un parauga, bet vairāk par tām neko nezinu. Kas ir šo kāršu autors? Kāpēc tās tik ļoti atšķiras no 1876. gada kārtīm? Tas joprojām paliek noslēpums. Gan vecajā, gan jaunajā drukā iespiesto kāršu malas rotādažādi simboli.

    Uz pirmā laidiena kārtīm attēloti astroloģijas planētu un zodiaka zīmju simboli, bet jaunāko kāršu malas rotā pavisam citas zīmes, kas varētu apzīmēt latīņu alfabētu, Kabalas rakstu zīmes un citus simbolus.»

    Laimes spēles kāršu malās ir arī krusts, vienlīdzības zīme, trijstūris, pēdiņas, iekavas, jautājuma zīme. Šie simboli ir liela mīkla, jo ne Taro, ne Lenormand kāršu sistēmās tādus nelieto. Iespējams, izdevējs vēlējies melnbaltās kārtis padarīt krāšņākas, interesantākas, jo noformēt kāršu muguriņas tolaik tehniski nebija iespējams.

    Maģiskās zīmes un astroloģijas simbolus uz kārtīm attēlo, lai pastiprinātu to spēku, palīdzētu kāršu licējam iztulkot vēstījumu un saslēgties ar intuīciju.

    Maģijā nekas nav tāpat vien, un, manuprāt, arī šo kāršu izmēram ir simboliska nozīme. Laimes spēles kārtis ir 55 mm platas un 88 mm augstas. Numeroloģijā skaitlis 5 apzīmē gaišredzības spējas, intuīciju, tas palīdz nojaust notikumu gaitu, savukārt skaitlis 8 simbolizē vēlmi un gatavību palīdzēt, atbildību.»

    Ar Laimes spēles kārtīm zīlē pēc Lenormand kāršu principa – sajauc kārtis un virknē četrās horizontālās rindās pa deviņām kārtīm katrā. Tad citu pēc citas apgriež un izlikumā sameklē jautātāja kārti. Kavā ir četras personu kārtis: Sieviete apzīmē pieaugušu, precētu sievieti; Vīrietis ir pieauguša, precēta vīrieša prototips; Jauniete apzīmē jaunu sievieti, meiteni, bērnu; Jaunietis simbolizē jaunu vīrieti, zēnu, bērnu.

    Pirms zīlēšanas kārtīm uzdod jautājumu un nosaka laika periodu, par kuru cilvēks zīlē. Kārtis var palīdzēt ieskatīties pagātnē, ar tām var paredzēt notikumus turpmākajā dienā, nedēļā, mēnesī, Laimes spēle var parādīt arī visu cilvēka dzīvi. Analizējot izlikumu, vispirms pēta kārtis, kas atrodas apkārt personas kārtij. Precīzākai informācijai skatās arī tām tuvumā esošās kārtis. Pēc tam analizē pārējo izlikumu.

    «Es par Laimes spēli iedegos, jo šīs kārtis ir ļoti precīzas!»

    «Neesmu zīlniece, taču sev un draudzenēm esmu izlikusi kārtis, lai pārliecinātos, kā tās strādā. Draudzene gribēja zināt, kas gaidāms vasarā. Personas kārts, kas izlikumā apzīmēja viņu, atradās malā, tai blakus bija Puķes un dārzniecības rīki, Māja, Naudas maks. Tā kā personas kārts bija izkārtojuma malā, paskaidroju, ka vasarā viņa piebremzēs dzīves skrējienu, atpūtīsies, vairāk laika pavadīs mājās, dārzā. Naudas maks rādīja iespējas nopelnīt. Pēc divām nedēļām viņa uzzināja, ka piešķirti līdzekļi žurnāla veidošanai, jo bija atradusi sponsoru biedrības žurnāla izdošanai.

    Arī man kāršu vēstījums vienmēr piepildījies. Studējot augstskolā, vairākus gadus pieteicos stipendijai, taču to nesaņēmu. Ceturtajā gadā biju atmetusi cerību, uzskatīju, ka nav jēgas iesniegt dokumentus. Pēdējā dokumentu iesniegšanas dienā paņēmu Taro kārtis un izvilku vienu kārti. Tā bija mazoarkānu kārts Pentaklu sešnieks, kas apzīmē mecenātismu, labdarību, pabalstu, ziedojumu, stipendiju. Tajā gadā man stipendiju piešķīra.

    Pēc kāršu palīdzības vērsos, arī pērkot automašīnu, jo starp divām nevarēju izvēlēties īsto. Jautājot par vienu no mašīnām, izkrita Taro lielo arkānu 20. kārts Tiesa, kas apzīmē augšāmcelšanos. Sapratu, ka mašīna iekļuvusi avārijā, remontēta un pēc tam tai sākusies jauna dzīve. Iespējams, bijis arī tiesas process, kas saistīts ar negadījumu. Kā vēlāk noskaidrojās, apskādētais auto bija iekļuvis pat vairākās avārijās…»

    Tiem, kas vēlas zīlēt ar Laimes spēles kārtīm, vajadzētu zināt Lenormand kāršu pamatnozīmi, ko var atrast grāmatās un internetā. Kāršu pazinēja uzsver: «Ne vienmēr kāršu vēstījums jāuztver burtiski. Kad izkrīt 14. kārts Zārks vai 24. kārts Krusts, kas burtiski nozīmē smagu slimību, nāvi, nelaimi, kāršu licējs var nobīties un noskaņot sevi uz ļaunāko.

    Mūsdienās Zārks bieži signalizē par enerģijas trūkumu, izsīkumu, izdegšanu, dzīves spēka, dzīves spara, dzīvesprieka trūkumu. Varbūt jautātājs noguris no pienākumu nastas un viņam kārtīgi jāatpūšas.

    Šī kārts skaidri pasaka – ja tā turpināsi, iedzīsi sevi kapā!

    Savukārt Krusts simbolizē noslēgumu un var liecināt par to, ka kāds dzīves periods beidzas un cilvēks ir jauna dzīves posma sākumā. Ir jāpēta arī blakus esošās kārtis, jo labvēlīgās kārtis atvieglo situāciju, palīdz novērst nelaimi, mīkstina nelabvēlīgo kāršu nozīmi.

    Ja cilvēks vēlas zināt, kad atradīs darbu, satiks mīlestību, iegādāsies dzīvokli, jāpievērš uzmanība horizontālajām rindām. Var vadīties pēc principa, ka kārtis, kas atrodas virs personas kārts, apzīmē nākotni, zem tās – pagātni. Ja jautātāja kārts izkrīt apakšējā horizontālajā rindā, cilvēks ir jauna dzīves posma priekšā, ja augšējā – viņš dzīvo pagātnē vai notikums jau ir aiz muguras.

    Kāda sieviete lūdza izlikt kārtis, jautāja par vīrieti. Personas kārts, kas apzīmēja jautātāju, atradās izlikuma pirmajā rindā, bet vīrietis – apakšā. Tas nozīmē, ka viņš jau bija pagātnē. Kāršu izlikumā vīrietim blakus bija jaunāka sieviete un turpat Stārķa kārts – tātad vai nu viņa gaidīja bērnu, vai pārim mazulis jau bija piedzimis. Sieviete gan sākumā neteica, ka ir šķīrusies, sacīja, ka gribētu atjaunot attiecības. Taču kārtis neapmānīsi – tās rādīja, ka tas nav iespējams, jo abu attiecības jau ir pagātne, un vīrietim ir jauna ģimene.

    Laimes spēles izlikumu viegli tulkot. Ja jautā par bērniem, skatās, kur izkārtojumā atrodas personas kārts, kas apzīmē bērnu. Ja tai blakus ir Saule, tas var nozīmēt, ka bērns vasarā dosies uz laukiem, atpūtīsies pie dabas, dārzā. Ja tuvumā Krusts, kārts var stāstīt par mācību gada beigām, vai bērns jāuzmana no pārgalvīgām situācijām. Ja interesē attiecības, skatās, kur izlikumā atrodas vīrietis, cik tālu viņš atrodas no jautātājas kārts. Pēta arī, kādas kārtis ir blakus Sirds kārtij.

    Uz jaunu mājokli norāda kārtis Māja, Atslēgas, Nauda, un, lai pateiktu, kad cilvēks iegādāsies dzīvokli, vai būs nauda, skatās, cik tālu šīs kārtis atrodas no personas kārts. Naudas kārts norāda arī uz iespējām atrast jaunu darbu, uz ienākumiem, papildu iespējām nopelnīt. Par ceļojumu izlikumā vēsta Jātnieks, Kuģis, bet Stārķis sola pārmaiņas, ģimenes pieaugumu. Savukārt veselību apzīmē Koks, Saule, Āboliņa lapas.

    Ja cilvēkam neatklājas kāršu nozīme, viņš nespēj izskaidrot vēstījumu, iesaku nofotografēt izlikumu un papētīt to pēc kāda laika. Tad bilde pati saliekas kopā, cilvēks saprot, ko kārtis gribējušas teikt, atklājas nianses. Pret katru kārti jāizturas ar cieņu, katra kaut ko pastāsta.

    Ir cilvēki, kas nespēj ar Laimes spēles kārtīm saprasties, sadraudzēties, jo to valoda ir vecmodīga, un šīm kārtīm ir skarba, asa un tieša mēle. Es cenšos tajās ieraudzīt tikai labo, lai ieprogrammētu sevi uz labām pārmaiņām, jo mums dzīvē vajag vairāk labu lietu.»

    6 īpaši jautājumi

    1. Kā glabāt zīlējamās kārtis?
    Kārtis jāglabā kastītē vai maisiņā, kas veidots no dabiska materiāla: lina, samta, zīda, vilnas, ādas, koka. Tās jātur klusā, tumšā vietā, prom no citu acīm. Kārtis glabā ar attēliem uz leju. Ievietojot kastītē vai maisiņā, kāršu kavas virspusē vai apakšā jābūt vismaz trim pozitīvām kārtīm. Tādā veidā kārtis saglabās enerģiju, neļaujot tai izplatīties telpā.

    2. Kad ieteicams zīlēt?

    • Vadoties pēc Mēness kalendāra, zīlēšanai piemērotas 6. un 22. Mēness diena. 6. Mēness dienā cilvēkā atveras paredzēšanas spējas, saasinās intuīcija, priekšnojautas. Senie druīdi zīlēja un veica maģiskus rituālus tieši šajā Mēness dienā. Šī diena piemērota, lai iepazītos ar jaunu kāršu komplektu, to aktivizētu, pirmo reizi izliktu kārtis. 6. Mēness dienā var apgūt jaunus kāršu izlikumus. Arī 22. Mēness diena piemērota nākotnes durvju atvēršanai un pareģojumu izteikšanai. Šajā dienā kārtīm var jautāt par naudu, panākumiem, veiksmi, paaugstinājumu darbā, iepazīšanos, mīlestību. Ja 22. Mēness dienā kārtis prognozē negatīvus notikumus, cilvēks var mainīt attieksmi, izturēšanos, rīcību, tādā veidā izmainot nākotni uz labu.
    • Ieteicams zīlēt pirmdienā un piektdienā, jo šīs dienas pārvalda Mēness un Venera, kas atbild par intuīciju, zemapziņu.
    • Rudenī un garajos ziemas vakaros senie latvieši laiku īsināja, zīlējot nākotni un pareģojot laikapstākļus. Ticējumi vēsta, ka Mārtiņa diena 10. novembris, Andreja diena 30. novembris un Vecgada vakars ir īpaši labs laiks zīlēšanai. Šajās dienās jauni puiši un meitas vēlējās uzzināt, kas ir viņu izredzētais. Mūsu senči zīlēja arī ziemas saulgriežos 21. decembrī un Zvaigznes dienā 6. janvārī.
    • Krievijā senāk zīlēja laikā no 7. līdz 19. janvārim. Krievu ticējums vēsta: Svētā Andreja dienā 13. decembrī neprecētas meitas var ieraudzīt savu izredzēto.
    • Ieteicams zīlēt dienas pirmajā pusē, jo pēc saulrieta aktivizējas tumšie spēki.
    • Jautājumus, kas saistīti ar naudu, materiālo labklājību, kārtis labāk rāda augoša Mēness apspīdētā naktī, kā arī oktobrī, novembrī un februārī.
    • Pirmdiena, trešdiena, piektdiena ir piemērotas dienas zīlēšanai sievietēm, otrdiena, ceturtdiena, sestdiena – vīriešiem.
    • Par dzīves ilgumu un veselību vēlams zīlēt janvārī un jūlijā.
    • Sirdslietām un mīlestībai kārtis labāk atveras 15.–20. martā, aprīlī, īpaši, 26. aprīlī, 23.–28. jūnijā, kā arī 15.–21. novembrī.
    • Pieredzējuši kāršu licēji par īpaši labvēlīgu laiku zīlēšanai uzskata nakti uz Melno piektdienu – piektdienu, kas sakrīt ar mēneša 13. datumu. 


    3. Kad nedrīkst zīlēt?

    • Vadoties pēc Mēness kalendāra, nav vēlams zīlēt 9., 15., 19., 23. un 29. Mēness dienā.
    • Nedrīkst zīlēt Saules un Mēness aptumsuma laikā, kā arī starpaptumsumu periodā. Nav ieteicams likt kārtis retrogrāda Merkura laikā, svētdienā, pēc saulrieta, baznīcas svētkos, Valpurģu naktī, Helovīna svētkos un citās dienās, kad aktivizējas gari.
    • Nav vēlams zīlēt, ja kāršu licējs jūtas slims, noguris, kārtis liek negribīgi, piespiedu kārtā.
    • Kārtis neatbild uz jokiem. Tās klusē, ja cilvēks netic kārtīm.
    • Nav vēlams zīlēt, ja kārtis jaucot krīt ārā no rokām. Tad tās jānoliek un jāatgriežas pie tām piemērotākā brīdī.
    • Nav vēlams zīlēt dienā, kad miruši tuvinieki.
    • Sestdienā nav vēlams kārtīm jautāt par naudas lietām un finansēm. 

    4. Kas notiek, ja zīlē pilnmēnesī jeb 15. Mēness dienā?

    Pilnmēnesī valda tumšā enerģētika, tāpēc šajā laikā zīlēt aizliegts. 15. Mēness dienā var zīlēt tikai ārkārtējas nepieciešamības gadījumā. Lai samazinātu kļūdu iespējamību, jāzīlē ar paņēmieniem, ko pareģis labi pārvalda. Netradicionālas un nepazīstamas zīlēšanas metodes nesniegs pareizas atbildes.

    Zīlēšana šajā dienā var radīt nopietnu enerģijas zudumu. Tiek uzskatīts, ka šajā Mēness dienā nav ieteicams izmantot gaišredzības spējas, taču, ja nāk redzējumi, atklāsmes, tās jāpieraksta, lai vēlāk varētu pārliecināties, vai tās piepildījušās.

    5. Cik bieži drīkst zīlēt?
    Kārtīm nepieciešama atpūta, tāpēc nav vēlams zīlēt vairākas reizes dienā. Tāpat nav ieteicams vairākas reizes jautāt vienu un to pašu. Uzdodot kārtīm maznozīmīgus jautājumus, tās var apvainoties un klusēt.

    6. Kā attīrīt kārtis?
    13. Mēness diena un dilstošs Mēness ir piemērots laiks kāršu un citu zīlēšanas instrumentu attīrīšanai. Lai tos attīrītu:

    • ievieto traukā un diennakti patur saldētavā;
    • ievieto traukā un noskalo ar ūdeni;
    • patur virs vaska sveces liesmas;
    • ierok uz diennakti zemē;
    • novieto pie naudas koka vai līdakastes;
    • novieto pie baltā kvarca vai ametista akmens;
    • apdūmo ar vīraku;
    • ļauj, lai tos apspīd pilnmēness.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē