• Kā atvadīties no aizgājēja, kam bijis Covid-19?

    Sabiedrība
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    27. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Kā organizēt bēres ārkārtējās situācijas laikā? Un kā rīkoties, ja aizgājējs bija inficēts ar Covid-19? Skaidro Edīte Tettere, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Sabiedrisko attiecību speciāliste.

    Ārkārtējās situācijas laikā valstī noteikts, ka privātos pasākumos atļauts pulcēties ne vairāk kā 10 cilvēkiem vienlaikus un ne vairāk kā no divām mājsaimniecībām, izņemot bēres. Bērēs atļauts pulcēties ne vairāk kā 10 cilvēkiem vienlaikus (neskaitot cilvēkus, kas tieši iesaistīti bēru norises nodrošināšanā), bet vairāk nekā no divām mājsaimniecībām. Tas attiecas uz bēru ceremoniju kā iekštelpās, tā arī ārtelpās, proti, kapličā, baznīcā un kapsētā.

    Tātad bēru ceremonijā var piedalīties 10 cilvēki, un arī kapličā ceremonijā var stāvēt 10 cilvēki. Taču šie noteikumi neattiecas uz individuālu ziedu nolikšanu.

    Tas nozīmē, ka ikviens, kas vēlas atvadīties, var individuāli pieiet un nolikt ziedus, ievērojot distanci. Pats būtiskākais – nedrīkst pulcēties.

    Bēru mielasts ēdnīcā vai restorānā gan ir liegts.

    Īpaša piesardzība aizvien jāievēro, atvadoties no Covid-19 inficēta mirušā. Kopš pavasara Latvijā šos aizgājējus pirms iezārkošanas ievietoja plastmasas maisā un zārku bērēs atvērt nedrīkstēja. Tagad šādu noteikumu vairs nav. Miruša cilvēka ķermeni nedezinficē, bet, pirms transportēšanas uz pēcnāves aprūpes vietu, ja tas nepieciešams, ievieto speciālā maisā un dezinficē to no ārpuses.

    Miruša cilvēka ķermeņa transportēšanai nav nepieciešams īpašs transporta aprīkojums vai transportlīdzeklis. To var veikt jebkurš apbedīšanas pakalpojuma sniedzējs. Miruša cilvēka ķermeni drīkst apbedīt vai kremēt.

    Tāpat bēru laikā zārku drīkst atvērt, taču piederīgajiem jāievēro viena metra distance un mirušā cilvēka ķermenim pieskarties nedrīkst.

    Personālam, kas nodrošina apbedīšanas vai kremēšanas procedūru, jālieto cimdi, bet pēc cimdu novilkšanas rokas jāmazgā ar ūdeni un ziepēm.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē