• Jaunavības plēves atjaunošanas operācija: vai tiešām tik nevainīga?

    Slimības
    Margarita Sēkliņa
    17. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shuttrestock
    Cik ilgi vīrietis gribējis par sievu ņemt šķīstu jaunavu, tik ilgi sieviete centusies savu tīrības statusu glabāt un spodrināt. Mūsdienu medicīna piedāvā jaunu risinājumu – pat tad, ja nevainība zaudēta, to ar īpašu operāciju iespējams to atjaunot.

    Nevainība – mītiem un teiksmām apvīts vārds, kas, kā bieži vien dzirdam, tāds izdomājums vien esot. Pastāv uzskats, ka sievietes jaunavība nav nekas vairāk par vīriešu radītu sociālu konstruktu. Un jaunavības plēve? Tai neesot nekādas saistības ar nevainību.

    Pirmā seksuālā pieredze ir zīmīgs punkts jebkura cilvēka dzīvē, jo viņš šķērso robežu – no bērna kļūst par pieaugušo. Taču pati jaunavība ir pretrunīga. Sievietei jau no mazotnes māca, ka nevainība ir dārga dāvana, pret kuru jāizturas ar rūpību, nepasniedzot to kuram katram.

    Nevainības zaudēšana ir smags sievietes iekšējais pārdzīvojums, kurā saskaras gan pienākums nosargāt savu tīrību un godu, gan vēlme pēc intimitātes.

    Par spīti Rietumu pasaulē novērojamajai jaunavības nozīmes izzušanai, joprojām pastāv kultūras, kurās seksuālas attiecības pirms laulībām ir tabu un grēks, kas sievieti var novest kapā. Šādi uzskati ir lielā daļā Āzijas valstu, kur dominē islāms vai jūdaisms, tāpat arī kristīgajā pasaulē dzimumakts pirms laulībām nav labo darbu sarakstā.

    Bet kāpēc vīrietim sievietes šķīstība ir tik svarīga? 19. gadsimtā Anglijā jaunavas sauca par nesabojātu īpašumu. Tātad, ja esi jaunava, tevi nav sabojājis kāds cits vīrietis un esi brīva no seksuāli transmisīvām slimībām, līdz ar to esi potenciāli labāka pēcnācēju radītāja.

    Pirmo seksuālo attiecību laikā sieviete piedzīvo pārvērtības, pārtopot no meitenes par sievieti, un notiek arī pārmaiņas viņas dzimumorgānos. Dzimumakta laikā tiek pārplēsta maksti sedzošais himēns jeb jaunavības plēve, reizēm radot asiņošanu. Līdz ar to jaunavība parasti tiek asociēta ar sarkaniem palagiem un sāpēm. Bet vai tā patiešām ir?

    Ārsti atzīst – pat mediķiem, tikai paskatoties uz tās himēnu vien, ir gandrīz neiespējami noteikt, vai sieviete ir bijusi dzimumattiecībās.

    Vēl nesasniedzot seksuālo briedumu, jaunavības plēvi iespējams deformēt gan vingrojot, gan peldot un jājot vai vienkārši menstruāciju laikā izmantojot tamponu. Tāpat daļa sieviešu piedzimst bez jaunavības plēves.

    Par spīti stereotipiem, aplūkojot sievietes dzimumorgānus, ginekologs nespēj precīzi aprakstīt viņas seksuālo pieredzi. Tāpat kā tikai neliela daļa sieviešu savā pirmajā naktī piedzīvo asiņošanu, arī pavisam nedaudz sieviešu jūt gļotādas plīsumu savā pirmajā intīmo attiecību reizē.

    Amsterdamas Universitātes pētījumā par seksuālo attiecību ietekmi uz jaunavības plēvi, 19% seksuāli aktīvo sieviešu himēns jeb jaunavības plēve bija neskarts, bez plaisām un plīsumiem.

    Jaunavības kulta kultūrās sievietes dzīvo pastāvīgās bailēs, vai vīrietis viņas nevainību sajutīs. Tieši sirdsapziņas mokas un bailes par savu dzīvību sievietēs rosina domu viltot savu nevainību. Visbiežāk pie ārsta vēršas Austrumu kultūrā dzīvojošās sievietes, kurām jaunavība ir noteicošais apstāklis veiksmīgas laulības receptē. Ar mūsdienu medicīnas palīdzību – īpašas himenoplastikas operācijas palīdzību, ir iespējams manipulēt ar sievietes jaunavības statusu.

    Himenoplastika ir himēna jeb jaunavības plēves ķirurģiska atjaunošana.

    Nīderlandē veiktā pētījumā ārsti uzskata, ka sievietes šo procedūru izvēlas divu iemeslu dēļ:

    1. viņām trūkst zināšanu par to, kā tad īsti sieviete pazaudē nevainību un kas pirmā dzimumakta laikā mainās viņas ķermenī – himenā;
    2. sievietes nespēj turēties pretī sociālajam spiedienam, jūtas apdraudētas gan emocionāli, gan fiziski.

    Visbiežāk himēna operāciju veic, lai sieviete ar godu var aizvadīt savu pirmo kāzu nakti. Galvenais mērķis – lai kāzu naktī asiņotu, tādējādi pierādot sievietes šķīstumu. Taču operācija ne vienmēr garantē šādu iznākumu. Tādēļ kā alternatīvu ārsti piedāvā specializētos veikalos nopērkamu mākslīgo jaunavības plēvi, kuru var ievietot makstī un akta laikā, to pārplēšot, rodas sarkans asinīm līdzīgs šķīdums.

    Par himenoplastiku interesējas arī sievietes, kuras savas dzīves laikā piedzīvojušas seksuālu izmantošanu, vardarbību. Atjaunojot jaunavības plēvi, viņas emocionālā līmenī attīrās no negatīvās pieredzes, atkal atgūstot varu pār savu ķermeni.

    Taču šī operācija var būt arī kā seksuālo fantāziju piepildījums. Ir sievietes, kas savam vīram, piemēram, 20. kāzu jubilejā vēlas uzdāvināt sevi no jauna – atkal atceroties un piedzīvojot intimitāti kā pirmo reizi.

    Lai arī nav datu par to, cik sieviešu Latvijā šo operāciju veikušas, vairākas estētisko procedūru klīnikas savu ķirurģisko manipulāciju sarakstā piedāvā arī himenoplastiku. Tās cena var būt no 300 līdz pat 1000 eiro.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē