• Ceļvedis Florencē – iesaka restorāna «Goldingen Room» īpašniece Santa Cine

    Atpūta
    Anna Peipiņa
    19. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Savulaik Santa Cine bija finansiste, bet tad četrdesmit gadu vecumā nolēma mainīt dzīvi un devās uz Florenci, kur tās universitātē apguva kulinārijas mākslu un saņēma bakalaura grādu (jo itāļi uzskata, ka arī kulinārija ir māksla). Pēc atgriešanās viņa kopā ar vīru Kuldīgā atvēra daudzu iecienīto restorānu «Goldingen Room», bet par Florenci joprojām domā ar mīlestību.

    «Tomēr mans stāsts par Florenci nav mīlestība no pirmās tikšanās. Es Florenci iemīlēju pamazām, daudzas reizes apmaldoties vecpilsētas ieliņās, iepazīstot etrusku arhitektūras mantojumu – burvīgos iekšpagalmus, kuri atklājas tikai ēkas iemītniekiem un paviršam vērotājam sniedz tik nepieejamo mājīgumu un zaļumu.

    Es saaugu ar pilsētu, mācoties dzīvot nesteidzīgi, baudot ēdienu, braucot ar divriteni un naktī skaitot laiku pēc baznīcas zvanu skaņām.

    Nu jau aizritējis labs brīdis, kopš esmu atgriezusies Latvijā, un ik gadu, viesojoties Florencē, ar gandarījumu pamanu, ka pilsēta mainās, kļūst modernāka un garšīgāka.

    Mana dzīve lielākoties virpuļo par un ap ēdienu. Kā nu bez tā?!»

    KUR PAĒST?

    La Bottega del Buon Caffè

    Vēroju, kā šis restorāns attīstījies no pavisam maza bistro nomaļajā ielā via Pacinotti līdz Mišelina zvaigznes restorānam jaunajā atrašanās vietā Arno upes krastā. Jaunais un talantīgais šefs Antonello Sardi piedāvā četru, sešu vai astoņu ēdienu ēdienkarti, strādājot ar Toskānai raksturīgiem produktiem no restorānam piederošas fermas Borgo San Pietro un veidojot aizraujošas garšu kompozīcijas.

    Pusdienas La Bottega del Buon Caffe ir neaizmirstams piedzīvojums. Un tas nav tikai stāsts par nevainojamu ēdienu, bet gan sajūtām.

    Mišelina zvaigžņu restorāni man bieži šķiet pārāk paredzami un izsmalcināti garlaicīgi. Bet noteikti ne šis.

    Sākot ar izcilu, atturīgi pelēkos toņos ieturētu interjeru, viesmīļu itāliski draudzīgo apkalpošanas manieri, kad ne mirkli nav neērti trešo reizi precizēt, kas tad īsti bija ķirštomātiņa pildījumā, līdz pat miniatūram soliņam, kuru novieto blakus somai. Apmeklētāju vidū ir Florences iedzīvotāji, kuri atnākuši vakariņās, un tas ir ne mazāks atzinības novērtējums kā Mišelina zvaigzne.

    Le Bottega del Buon caffè
    Le Bottega del Buon caffè

    Atvērtā virtuve ļauj vērot ēdiena tapšanu, kas vien jau šķiet izrādes vērts piedzīvojums, tāpēc vienmēr izvēlos vietu, no kuras var redzēt harmonisko darbošanos virtuvē un šefa reakciju, vērojot, vai viesiem garšo ēdiens.

    Noteikti pamēģiniet capelletti – pildītu pastu ar timiāna sviestu un paipalu trīs veidos: fileja, ventreska un tartars.

    Adrese: Lungarno Benvenuto Cellini 69/r, Florence, Itālija.

    Essenziale

    Fantastisks projekts, kuru 2016. gadā sācis šefs Simone Čiprijani. Itālijai un īpaši Toskānai raksturīga virtuve, mūsdienīgas un man tuvas domāšanas koncepts. Mani fascinē Simones filozofija, kas balstās uz Bruno Munari atziņu: «Ir viegli sarežģīt. Padarīt vienkāršu ir grūti. Visi var sarežģīt, bet tikai daži ir pietiekami prasmīgi vienkāršot.»

    Servisu nodrošina viens viesmīlis, kurš pieņem pasūtījumus un servē vīnu. Visu pārējo dara virtuves personāls – gatavo ēdienu, servē to viesiem un izskaidro katra ēdiena filozofiju, pagatavošanas nianses un sastāvdaļas.

    Pappa Donuts
    Pappa Donuts

    Pamēģiniet Pappa Donuts. Toskānai raksturīgā Pappa al Pomodoro zupa, kurā tradicionāli ir svaigi tomāti, kuros izmērcēta vakardienas maize, pasniegta virtulim raksturīgā mīklas apvalkā. Pat man bija izaicinājums saprast, kā tas tehniski ir iespējams.

    Adrese: Piazza di Cestello 3r, 50124, Florence FI, Itālija.

    Gustapizza

    Vieta, kur es iemīlēju Neapoles picu. Mans glābiņš un iespēja remdēt izsalkumu pēc garas darba dienas, kad nav bijis laika pat domāt par ēdienu un, ierodoties mājas, saprotu, ka izvēles iespējas ir divas – pica vai nekas. Tad vakara pastaigas attālumā Oltrarno, pāri Arno upei, vienmēr bija pieejama pica.

    Gustapizza
    Gustapizza

    Interjers itāliski nekāds, un, pasūtot picu, pie kases saņemsiet numuru, uz kuru atsaucoties, tiks izsniegta tikko izceptā pica.

    Toties pizzaiolo (picu cepēji) ir nemainīgi labā omā un pasūtījumu numurus izsauc, mijot tos ar dziesmām. Picu izvēle nav pārāk plaša, bet klasiskā Margarita nekad nepievils.

    Adrese: Via Maggio 46r, 50125, Florence.

    Piazza Santo Spirito un Volume

    Santo Spirito laukums vakaros ir dzirkstošas dzīvības pilns. Bārs Volume ir atvērts visas dienas garumā, piedāvājot kafiju un uzkodas, bet īpaši iecienīts vakarā, kad ir laiks aperitīvam un vieglai uzkodai pirms vakariņām. Šī vieta agrāk piederējusi koktēlniekiem, daļa no viņu darbiem joprojām saglabājusies kā interjera elementi. Te bieži notiek jauno mākslinieku izstādes un koncerti un plauktos var atrast ne mazums grāmatu, ja sanāk uzkavēties ilgāk.

    Piazza Santo Spirito
    Piazza Santo Spirito

    Nešaubīgi, ka pēdējos gados pilsētā tiek atvērti aizvien jauni un moderni bāri, bet Volume man ir mīļš atmiņu dēļ, tāpēc vienmēr tiek iekļauts must-do sarakstā.

    Adrese: Piazza Santo Spirito 5/red, 50125, Florence.

    KUR IEPIRKTIES?

    Man vienmēr šķitis, ka iepirkšanās Florencē un Itālijā vispār mazliet ir izaicinājums. Protams, vienmēr var izvēlēties drošo pieeju – modes outleti Mols vai Space ir neliela brauciena attālumā no Florences, viegli sasniedzami arī ar sabiedrisko transportu. Tomēr man vienmēr tuvāks bijis Francijas modes un veikalu piedāvājums, tāds mazliet nevērīgi šiks. Tādēļ ļoti iepriecināja šie atradumi Florencē.

    FLOW

    Koncepta veikals, paslēpies aiz snobiski garlaicīgās Turnabuoni ielas. Interesanti apģērbi, apavi un rotaslietas. Visai eksotisks interjers ar palmām, samta mēbelēm un Persijas paklājiem.

    Adrese: Via de’ Vecchietti 22, 50123, Florence.

    Société Anonyme

    Koncepta modes apģērbi, kā arī Frietag somas, Lomo fotoaparāti un citas dzīvesstila lietas. Vienkārši stilīgi.

    Société Anonyme
    Société Anonyme

    Adrese: Via Giovan Battista Niccolini 3/f, 50126, Florence.

    Oltrarno antikvariāti

    Oltrarno antikvariāti
    Oltrarno antikvariāti

    Pārejot pāri Arno upei, visas Via dei Serragli ielas garumā līdz par Santo Spirito izvietoti antikvariāti. Oltrarno vēsturiski ir amatnieku rajons. Arī šajos veikalos mēbeļu restauratori gan atjauno, gan tirgo atjaunotos priekšmetus. Pat ja nav domas ko iegādāties, skatlogus var vērot kā mākslas darbus – meistari no tirgošanai paredzētajiem priekšmetiem veido klusās dabas. Fantastiski.

    Ceturtdienas ziedu tirgus

    Mana ikdiena nav iedomājama bez svaigiem ziediem. Katru ceturtdienas rītu Florence pie Piazza Republika pildās ar svaigu ziedu reibinošo smaržu un krāšņumu. Te var atrast visu, ko sirds kāro: burvīgus ziedu pušķus, aromātiskus garšaugus, stādāmus augus. Savu Ziemassvētku egli es līdz ar citiem florenciešiem iegādājos tieši šeit, tāpat kā krāšņos iknedēļas ziedu pušķus.

    Ziedu tirgus
    Ziedu tirgus

    Tirgus sākas agri, un līdz ar pusdienas laiku viss jau ir pārdots. Ja nav laika ziedu tirgum, laba alternatīva ir mazie auto ar piekabītēm, no kurām ziedus tirgo tieši ielas malā.

    KO IZBAUDĪT?

    Kinoteātris Odeon

    Ziemas Florencē mēdz būt vēsas un lietainas, nav nekas neparasts, ja līst nedēļu no vietas. Līst tik stipri, ka ielas pārvēršas mazās upītēs un Arno upē ūdens līmenis paceļas līdz bīstamai atzīmei, kļūstot par mutuļojošu kapučīno krāsas straumi.

    Kinoteātris Odeon
    Kinoteātris Odeon

    Tas ir īstais laiks kino vakaram. Odeon kinoteātris iekārtojies Palazzo dello Strozzino renesanses laika ēkā ar greznu interjeru. Vienīgais Florencē, kur filmas tiek demonstrētas oriģinālvalodā ar subtitriem itāliski.

    Beidzamā filma, kuru šeit noskatījos, bija Best offer – vizuāli ļoti skaista filma ar emocionāli sarežģītu sižetu. Filmas lēnais plūdums tik ļoti saderēja ar kinoteātra vidi, ka manās atmiņās šī filma neatdalāmi saistīta ar kinoteātra eleganci.

    Adrese: Piazza degli Strozzi, 50123, Florence.

    La Pavoniere baseins Cascine parkā

    Spoži zilas debesis. Saule. Termometra stabiņš cieši turas pie 35–40 grādu atzīmes un pat nedomā atkāpties – tā ir Florences vasara. Ir brīži, kad liekas, ka vēsa ūdens pieskāriens ir vienīgais, kas spēs veldzēt. Te nu nākas lūkoties pēc tuvākā baseina.

    La Pavoniere baseins
    La Pavoniere baseins

    Cascine parks ir lielākais parks Florencē, tā pirmsākumi meklējami 1563. gadā, kad Kozimo de Mediči sāka tā iekārtošanas darbus – lauksaimniecības produkcijas ražošanai. Tagad parks ir neskartas dabas pērle Arno upes krastā, ļoti iecienīts florenciešu vidū. Atpūtai, futbola spēlei vai vienkārši pastaigām.

    Parka vidienē, senā villā, koku ieskautā dārzā ir izveidots publiskais baseins. Te ir gan restorāns Magnificenza, gan bārs un picērija. Iespēja nomāt atpūtas krēslus un mazliet atgūties no pilsētas burzmas.

    Adrese: Via della Catena 2, Florence, 334/5210999.

    Atvērts katru dienu no 10.00 līdz 19.30.

    Fjēzole

    Vienā no Florenci ieskaujošiem pakalniem izvietojusies sena etrusku pilsēta Fjēzole, kur saglabājušies etrusku nocietinājuma mūri, romiešu amfiteātris. Mazliet mistiska pilsēta.

    Tās zaļie pakalni bija pirmā vieta, kur Leonardo da Vinči eksperimentēja, mēģinot lidot.

    Fjēzole
    Fjēzole

    San Francesco klosteris majestātiski slejas kalna galā, uz to ved bezgalīgi garas kāpnes. Reizēm vakaros mēdzu ar autobusu šurp atbraukt, lai pēc elpu atņemoša kāpiena baudītu neaizmirstamu skatu uz izgaismoto Florenci un krāšņo Filipo Brunelleski radīto Santa Maria del Fiore katedrāles kupolu.

    Viegli sasniedzama ar pilsētas autobusu ATAF 17. Florence ir gala pietura.

    KUR APMESTIES?

    Viesnīca Salvadonica

    Florencē ir daudz jauku viesnīcu, tomēr es vienmēr dodu priekšroku nakšņošanai ārpus pilsētas. Nieka divdesmit minūšu brauciena attālumā no pilsētas Sankasjano ir burvīga viesnīca Salvadonica, izvietota 14. gadsimta villā.

    Viesnīca Salvadonica
    Viesnīca Salvadonica

    Kad nogriezīsieties no SI-FI autostrādes, ceļš vīsies caur bezgala gleznainu vīnadārzu un olīvkoku birzīm. Ceļš vien ir tā vērts, lai izbrauktu no pilsētas. Viesnīcai ir savas olīvu birzis un vīnogulāji, te iespējams iegādāties produktus – vietējā spieduma olīveļļas un izcilu Chianti Classico.

    Restorāns La Volpenera piedāvā iespēju vakariņot villas teritorijā, izvēloties tradicionālus Toskānas ēdienus izcilā izpildījumā. No rītiem restorāna ēkā tiek piedāvātas brokastis, stikla terase dod iespēju sākt dienu ar kapučīno un skatu uz gleznainajiem vīnadārziem.

    Divvietīgs numurs no 200 €.

    Adrese: Via Grevigiana 82, 50026, San Casciano in Val di Pesa, Itālija.

    Viesnīca Brunnelleschi Firenze

    Burvīga viesnīca Florences vecpilsētā. Tās nosaukums lepni nes Filipo Brunelleski vārdu, kurš ir viens no senajiem ēkas īpašniekiem, renesanses mākslinieks un Florences Doma – Santa Maria del Fiore – autors. Baznīcas kupols redzams arī pa viesnīcas logu. 

    Viesnīca Brunnelleschi Firenze
    Viesnīca Brunnelleschi Firenze

    Viesnīca ir eleganti grezna un mājīga vienlaikus, tās reģistratūra izvietota ēkas daļā, kur reiz bijusi San Michele baznīca un bizantiešu tornis Torre della Pagaliazza, kas joprojām ir viena no vecākajām ēkām Florencē.

    Viesnīcā ir viss, kas nepieciešams mierpilnai atpūtai, tajā skaitā izcils restorāns. Un Florences vecpilsēta tepat aiz loga, aicinot atklāt tās noslēpumus.

    Divvietīgs numurs no 260 €.

    Adrese: Piazza Santa Elisabetta, 3, Florence, Itālija.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē