• Ko iesākt ar nevajadzīgām grāmatām?

    Aktuāli
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    14. maijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Mūsu lasītāja jautā: esmu mantojusi dzīvokli, kurā ir milzīgi plaukti ar desmitiem gadu garumā krātām grāmatām. Īpaši daudz ir grāmatu no padomju laikiem. Nezinu, ko ar tām visām darīt. Glabāt neredzu jēgu, bet izmest atkritumos nespēju – lai arī morāli novecojušas, tās tomēr ir grāmatas. Vai varu visu nevajadzīgo literatūru uzdāvināt bibliotēkai?

    Grāmatu dāvinājumi ir viens no krājumu papildināšanas veidiem, tādēļ bibliotēkas pieņem gan fizisku, gan juridisku personu dāvinājumus. Tomēr bibliotēkām nav obligāti jāpieņem jebkas, ko kāds tām dāvina, bet gan tikai tādi dāvinājumi, kas atbilst konkrētās bibliotēkas krājuma veidošanas pamatprincipiem. Tos nosaka bibliotēkas veids, uzdevumi, lasītāju vēlmes un pieprasījums.

    Lai novērstu pārpratumus, dāvinātājam vispirms jāsazinās ar izvēlēto bibliotēku un jānoskaidro, vai tā vispār pieņem grāmatu dāvinājumus un kādas grāmatas derēs. Dāvinātājam ir jāsagatavo dāvināšanai paredzēto grāmatu saraksts un jāiesniedz tas bibliotēkai, lai darbinieki varētu atlasīt bibliotēkai vajadzīgās grāmatas. Grāmatu dāvinājuma atteikums parasti tiek saņemts tad, ja piedāvātie izdevumi neatbilst bibliotēkas krājuma profilam – neatbilstošs saturs, izdošanas laiks, valoda, vērtība un citi aspekti.

    Informāciju par grāmatu un citu drukātu izdevumu dāvināšanas iespējām un noteikumiem var meklēt bibliotēku tīmekļa vietnēs vai sazinoties ar bibliotēku rakstiski, telefoniski vai personiski. Piemēram, par dāvinājumiem Latvijas Nacionālajai bibliotēkai var interesēties pa tālruņiem 67806148 vai 26607274 vai rakstot e-pasta vēstuli uz adresi [email protected].  

    Latvijas Nacionālā bibliotēka patur tiesības atteikties, ja, piemēram, izdevums neatbilst krājuma veidošanas pamatprincipiem, izdevums krājumā jau ir vai ja tā eksemplārs ir sliktā stāvoklī.

    Grāmatas ziedojumu veidā var nodot labdarības veikalos Otrā elpa. Te gan nepieņem padomju laikā izdotās grāmatas no sērijām Apvārsnis, Piedzīvojumi. Fantastika. Ceļojumi, Stāsti par dabu un Stāsti par vēsturi, Ievērojamu cilvēku dzīve, latviešu un ārzemju rakstnieku kopotos rakstus un padomju laika enciklopēdijas.  

    Plaši izmantota ir vietne iBook.lv, kur par izdevīgu cenu var nopirkt un pārdot grāmatas visdažādākajās nozarēs un žanros.

    Gan meklēt, gan piedāvāt grāmatas var arī sociālā tīkla Facebook grupā Grāmatas – mainies, pārdod, dāvini, meklē.

    Savu laiku nokalpojušas grāmatas var nodot makulatūrā SIA Līgatnes papīrs, tālrunis 26621613.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē