• Kulbergs: Dzērājšoferu automašīnām jāceļo uz Ukrainu; jāmaina auto pārdošanas kārtību

    Karš
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    16. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA / Edijs Pālens
    Esošā no dzērājšoferiem atsavināto transportlīdzekļu pārdošanas sistēma, Valsts ieņēmuma dienestam (VID) organizējot cenu aptauju, ir necaurspīdīga un valstij neizdevīga, tāpēc ir būtiski atbalstīt šo auto nodošanu Ukrainai cīņā pret Krievijas agresiju, vienlaikus sekojot līdzi, lai uz Ukrainu aizceļo izmantojami un darba kārtībā esoši transportlīdzekļi. Paralēli jādomā, kā esošo VID organizēto cenu ataujas kārtību pilnveidot, valstij jau tuvākajā nākotnē gūstot maksimāli iespējamos ieņēmumus, uzskata Andris Kulbergs, 14. Saeimas deputāts.

    Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija sagatavojusi priekšlikumu Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā paredzot, ka valstij piekritīgos transportlīdzekļus var ziedot Ukrainas valdības īpašumā, par transportlīdzekļu nodošanu katrā konkrētā gadījumā lēmumu pieņemot Ministru kabinetam (MK).

    Saeimas deputāts Andris Kulbergs skaidro, ka šobrīd valsts ieguvums no atsavināto transportlīdzekļu pārdošanas ir minimāls un pārdošanas procesa sistēma ir necaurspīdīga

    «Līdzšinējā praksē transportlīdzekļu pārdošanu organizēja VID, veicot nevis izsoli, bet gan cenu aptauju. Cenu aptaujā komisija izvēlas finansiāli izdevīgāko piedāvājumu, t. i., manta tiek pārdota pircējam, kurš piedāvā augstāko cenu. Cenu aptaujā nav noteikta, piemēram, minimālā vērtība, līdz ar to tās dalībnieki var uzvarēt arī tad, ja piedāvā cenu, kas ir par 1 eiro lielāka. Tātad -  transportlīdzekļi var tikt pārdoti krietni zem tirgus vērtības, piemēram, automašīnas tirgus cena var būt 10 000 eiro, bet pircējs cenu aptaujā to var iegādāties par dažiem simtiem vai tūkstošiem. Veicot cenu aptauju, citiem dalībniekiem nav iespējams iegūt informāciju par kādu cenu konkrētais transportlīdzeklis ir pārdots un tas, protams, caurspīdīguma neesamības dēļ rada riskus un dalībnieku neuzticēšanos cenu aptaujas komisijai,» skaidro A.Kulbergs.

    Līdzās nepieciešamībai pilnveidot esošo kārtību, A. Kulbergs uzsver, ka jāatbalsta priekšlikums no dzērājšoferiem atvasinātos spēkratus nodot Ukrainai, vienlaikus sekojot līdzi auto tehniskajam stāvoklim.

    «Šajā brīdī ir svarīgi konkrētas automašīnas nodot Ukrainai, tā sniedzot nepieciešamo atbalstu karā cietušajiem civiliedzīvotājiem un palīdzot novērst karadarbības sekas Ukrainā, kas šobrīd ir prioritārs uzdevums. Paralēli jāīsteno esošās auto atsavināšanas sistēmas reforma, to uzlabojot un to padarot caurspīdīgāku,» situāciju raksturo A. Kulbergs.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē