• Atšķirīgas auto markas, bet vienādas detaļas — tā var būt?

    Jautājumi & atbildes
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    22. marts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: flickr.com/peterolthof
    Autoražotāju savstarpējā konkurence ir sīva, tomēr arī bez abpusējas draudzības šeit neiztikt. Piemēram, Opel un Saab pamanījās pat dalīties var kopīgām rezerves daļām.

    Jautājums

    Auto tehniskajās lietās neesmu liels eksperts, tāpēc bija visai liels pārsteigums, kad rezerves daļu veikalā, meklējot savam Opel detaļas, pārdevējs piedāvāja nopirkt dažas lietas no Saab, jo abas markas izmantojot vienas un tās pašas rezerves daļas. Vai tā tiešām ir? Mehāniķis uzlika visas nopirktās daļas un tās derēja. Vai nākamreiz man būtu jāmeklē konkrētās Opel daļas vai var iztikt ar citu ražotāju veikumu?

    Atbilde

    Tas nebūt nav pārsteigums, ka vienā automašīnā izmantotās rezerves daļas der arī citā. Šāda situācija ir iespējama, turklāt visai bieži. Viens no piemēriem ir jūsu minētais Opel, kas ir attāls Saab radinieks. Konkrētu gadījumu var minēt ar Opel Vectra un Saab 9–3, kuri ražoti ap 1998. gadu. Abi izmanto vienu un to pašu 2,2 litru turbodīzeli. Tiem ir 125 ZS jauda, tikai nedaudz atšķiras griezes moments, kas Saab ir par 10 Nm lielāks. Izmantot analoga auto detaļas nav nekas nosodāms vai nepareizs, jo nereti pat ir gadījumi, ka viena un tā pati detaļa maksā atšķirīgi tikai tāpēc, ka tā paredzēta dārgāka zīmola auto.

    Sarežģītāki ir gadījumi, kad detaļa ir gandrīz identiska, tomēr pieprasa nelielu pielāgošanu jūsu auto. Tad tiks iztērēts ne vien papildu laiks, bet arī jābūt ļoti uzmanīgam, lai nepārkāptu kādas drošības robežas. Detaļu līdzības attiecas ne vien uz dzinējiem, bet arī uz balstiekārtas daļām, ja abi auto ir būvēti uz vienas platformas, līdzīgi kā Vectra un 9–3. Identisko tehnisko risinājumu tīkli vijas arī ļoti tālos mērogos, piemēram, sadarbojoties Chrysler ar Mercedes-Benz vai Jaguar ar Ford utt.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē