• Zobu veselībai jāseko līdzi jau no pirmās dienas!

    Reklāmraksts
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    18. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No personiskā arhīva
    Savā daudzu gadu veterinārajā praksē Frančeska VET veterinārārsts INGUS BALANDINS redzējis gandrīz visu. Tostarp veterinārās stomatoloģijas lauciņā, kad četrkājainā klienta zobu veselības stāvoklis ir tā ielaists, ka nākas izraut gandrīz visus zobus. Ko darīt, lai šādas situācijas nepieļautu?

    Kad sākt?

    «Kad esat paņēmuši kucēnu, viņš jau no pirmās dienas jāsāk radināt pie mutes dobuma kopšanas. Turklāt tas jādara nevis piespiedu kārtā, ar varu bāžot roku dzīvnieka mutē, bet ar rotaļas palīdzību,» stāsta Ingus. «Nopērciet viņam graužamās mantiņas vai virves, un, kamēr viņš tās košļā, uzmanīgi, bez lieka stresa jums un dzīvniekam, apskatiet zobiņus. Jo biežāk jūs to darīsiet, jo dzīvnieks ātrāk sapratīs, ka tā ir normāla parādība, un pieaugot nebaidīsies un neprotestēs, ja vēlēsieties apskatīt viņa mutes dobumu. Diemžēl saimnieku, kuri kucēnu sāk radināt pie tā jau no bērnības, ir ļoti, ļoti maz,» atzīst veterinārārsts. Viņš norāda, ka, tiklīdz kucēns ir piedzimis, saimniekam vai audzētājam uzreiz jānovērtē dzīvnieka mutes dobums, jo var gadīties, ka kucēnam ir nepareizs sakodiens. «Triju līdz astoņu mēnešu vecumā sunītim mainās zobi, un tad, kad tas notiek, uzmanīgi jāskatās, lai pastāvīgais zobs neuzaug virsū vēl neizkritušajam piena zobam. Tā notiek diezgan bieži. Ja saimnieks to laikus nav pamanījis, var novērot skatu, ka kucēnam ir divas zobu rindas kā tādai haizivij – viena ar piena zobiem, bet otra – paliekošie, kas aug vietā. Šie piena zobi dzīvnieku traucē. Bieži vien cilvēki atnāk pie manis novēloti. Tad man narkozē jāveic sunim rentgens (bez kura zobārstniecībā nevar iztikt) precīzai diagnostikai. No tā visa varētu izvairīties, ja saimnieks savam dzīvniekam vienkārši pievērstu vairāk uzmanības,» norāda veterinārārsts.

    No personiskā arhīva. Veterinārārsts Ingus Balandins izmeklē suni.
    No personiskā arhīva. Veterinārārsts Ingus Balandins izmeklē suni.

    Ar ko tīrīt?

    Uz jautājumu, ar ko vislabāk tīrīt zobiņus, ārsts atbild, ka šajā ziņā nav viennozīmīgas atbildes. «To var darīt, ar ko kuram ērtāk. Es, piemēram, zobu birstītes neizmantoju, jo ar tām grūti piekļūt visiem zobiem, jo nepietiek tikai ar priekšzobu notīrīšanu vien, kārtīgi jānotīra arī aizmugurējie zobi. Šai procedūrai man ir tāds kā uzpirkstenītis, ar kura palīdzību bez problēmām varu iztīrīt zobus saviem sunīšiem,» stāsta Ingus. Viņš gan uzsver, ka ar šādu uzpirksteni zobus var attīrīt tikai no aplikuma, zobakmeni tas nelikvidēs. Kā novērtēt mīluļa mutes veselības stāvokli – ir tur sācis veidoties zobakmens vai ne? «Daudzi saimnieki nedaudz atvelk sunim priekšlūpu un apskatās priekšzobus. Ja tie ir balti, nodomā – super, viss ir kārtībā! Taču ar to vis nepietiek. Jāatceras, ka sunim ir 42 zobi, daudz vairāk nekā cilvēkam. Kamēr tur iekšā, dziļumā, visu rūpīgi neapskata, zobu veselības stāvokli nemaz nevar novērtēt,» teic veterinārārsts. Ja sunim ir slikta elpa, dzelteni, ar zobakmeni apauguši zobi, asiņojošas smaganas, suns negribīgi ēd – steigšus jādodas pie veterinārārsta, jo problēma jau ir ielaista.

    FOTO: No personiskā arhīva. Špica zobu stāvoklis PIRMS procedūras un PĒC tās.

    Īpaši jāuzmana mazie

    Veterinārārsts Ingus Balandins teic, ka visbiežāk viņa klienti ir mazo šķirņu sunīši – špici, toiterjeri, čivavas, pūdeļi, Jorkšīras terjeri u. c. Kāpēc? Jo viņu zobi ir maziņi, izvietoti blīvi cits pie cita. Ja vēlies klēpja sunīti, rēķinies, ka šiem suņiem mutes dobuma kopšana būs obligāta. Jāatzīst gan, ka daudz kas atkarīgs arī no ģenētikas un ne visiem mazajiem sunīšiem būs problēmas ar zobiem. Man, piemēram, mājās ir trīs suņi, no kuriem ģenētiski slikti zobi ir vienai sunītei. Abiem pārējiem čivavām ne reizes mūžā neesmu tīrījis zobus, jo tie ir labā kārtībā,» priecājas Ingus. Viņš norāda: ja sunim ir normāls pH līmenis siekalās, ja viņam viss ir kārtībā ar gremošanas traktu, nereti arī zobiņi ir veseli. «Gadās arī tā, ka suņa saimnieks regulāri tīra sunim zobus, taču zobakmens kā ir, tā ir. Mēs to klīnikā noņemam, taču pēc nedēļas tas uzrodas atkal. Tad dzīvniekam būtu jāpārbauda vispārējā veselība, jo siekalas ir viena no gremošanas trakta sulām, – kaut kas nav kārtībā ar pH līmeni vai nav labi ar gremošanu, jo tas viss var ietekmēt arī mutes dobuma stāvokli. Dažiem suņiem fizioloģiski zobu izvietojums ir tāds, ka ēdot zobos visu laiku saķeras barība, kas vēlāk izraisa zobakmens rašanos. Ja runājam par lielo šķirņu suņiem, problēmas ar zobiem viņus skar retāk, jo viņiem ir lieli zobi, lielas zobu starpas.»

    No personiskā arhīva. Tiek ņemts nost zobakmens.
    No personiskā arhīva. Tiek ņemts nost zobakmens.

    Ja zobu veselība ir ielaista

    Diemžēl ļoti daudzi suņu saimnieki nekad nav pat mēģinājuši sunim iztīrīt zobus. «Bijis tā, ka atnāk cilvēks ar savu suni pie manis un es redzu, ka zobakmens ielīdis tik dziļi iekšā kabatās, ka to vairs mehāniski nevar iztīrīt. Šādiem dzīvniekiem jāveic pilna zobu ārstniecības programma – sākot ar rentgenu, beidzot ar pilno narkozi. Cilvēkiem bieži šķiet – ai, iedeva narkozi, visu iztīrīja un viss ir kārtībā! Nē, narkoze ir diezgan nopietns solis. Dzīvnieku nevar tai pakļaut bezgalīgi. Turklāt tas, ka sunim esam salabojuši zobus, nenozīmē, ka atkal par tiem var aizmirst, netīrīt un dzīvot bez bēdām. Nē! Ja rīkosies tik bezatbildīgi, pēc mēneša suni piemeklēs tieši tās pašas problēmas un atkal būs jādod narkoze, lai likvidētu zobakmeni,» uzsver Ingus. «Pirms sunim dodu pilno narkozi, lai veiktu mutes dobuma sanāciju, man jāizpilda vesels protokols. Vispirms zobus kārtīgi apskatu, tā ir vizuālā diagnostika. Ja redzu, ka viss ir slikti, nākamais, ko daru, – pārbaudu dzīvnieka vispārējo veselības stāvokli: ņemu asinsanalīzes, lai pārliecinātos, vai dzīvniekam šī narkoze nekaitēs. Tikai pēc tam tiek dota narkoze, kuras laikā veicam rentgena uzņēmumus, jo bez narkozes ir ļoti grūti sunim ielikt kaut ko mutē un pateikt – stāvi mierā! Pēc rentgena uzņēmumiem saprotam, kāda ir problemātika, un tikai tad varam sākt darboties, lai to visu sakārtotu. Pirmais un vieglākais ir zobakmens tīrīšana ar ultraskaņas aparātu. Kad zobakmens fiziski noņemts nost, mēs zobu pulējam. Zobus, kurus nav iespējams glābt, raujam ārā. Protams, pēc tam ir iespēja likt kronīšus, veikt protezēšanu, taču jāsaprot, ka sunim ir ļoti spēcīgs sakodiens. Cilvēks, kuram uzlikts kronītis, saprot, ka riekstus tajā pusē grauzt nevajadzētu, bet suns to nesaprot. Ja viņam nekas nesāp, viņš, graužot kaulu, ātri vien kronīti izlauzīs ārā. Līdz ar to mēs reti ko tādu praktizējam, kaut stomatoloģija ir ļoti augstā līmenī arī dzīvniekiem. Gribu gan teikt, ka suņi lieliski dzīvo arī ar četriem zobiem mutē. Nekādu problēmu!»

    Ko lietot profilaksei?

    Ingus teic, ka no visām šīm problēmām var izvairīties, veicot regulāru profilaksi, tā ir visbūtiskākā. «Pirmais – sunim regulāri jāapskata mutes dobums. Otrais – jānotīra aplikums. Trešais – profilaksei var dot dažādus līdzekļus, kas uzlabo gan elpu, gan gremošanu. Pieejami ļoti daudzi līdzekļi: Pedigree Dentastix, Virbac Dental Chews, ir nopērkami speciāli pulveri, kas regulē gremošanas traktu, vielmaiņu un stabilizē mutes dobuma pH līmeni, kā rezultātā neveidojas aplikums,» iesaka Ingus. Nobeigumā veterinārārsts teic: «Visiem jāatceras ļoti vienkārša patiesība – jo ātrāk sāksi tīrīt sunim zobus, jo labāks būs to stāvoklis vecumdienās!»

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē