• Starptautiskie bērnu literatūras lasījumi «Ar bitēm… un kaķiem»

    Literatūra
    Santa.lv
    Santa.lv
    19. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomes (LBJLP) rīkoto Starptautisko Jāņa Baltvilka balvas sarīkojumu nozīmīgs notikums ir bērnu auditorijai domātie literatūras lasījumi, kas notiks 24. jūlijā LU Botāniskā dārza ŠĶŪNĪ, Kandavas ielā 2 no plkst. 11.00 līdz 13.00.

    Notikumam dots nosaukums «Ar bitēm… un kaķiem», lasījumus ievadīs ukraiņu rakstnieces Halina Vdovičenko un Taņa Postavna. Abu rakstnieču darbi ir jau pazīstami latviešu lasītājiem, Halinas Vdovičenko populārā grāmata «36 un 6 kaķi» Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) lasīšanas veicināšanas programmas 9+ vecumgrupā tika novērtēta visaugstāk, vairāk nekā 800 bērni grāmatai devuši godpilno 1.vietu 2021. gada lasīšanas maratonā. No ukraiņu valodas grāmatu tulkojis Māris Salējs,  izdevējs – Latvijas Mediji. Savukārt Taņas Postavnas grāmata «Kad es biju lapsa» iznākusi pavisam nesen Jāņa Rozes apgādā, tulkotāja Māra Poļakova.   

    Lasījumus vadīs rakstniece Evija Gulbe, muzikāli pasākumu bagātinās dziedošā ģimene «Križevic Band-a», kurā muzicē Helma Elvīra Križevica – Latvijas skaļās lasīšanas čempione (tā ir otra valsts nozīmes lasītveicināšanas programma, ko organizē LNB). Līdztekus literārajam sarīkojumam notiks radošā darbnīca pie izstādes «36 un 6 kaķu portretu galerija», kur redzēsim ilustratores Natalkas Haidas darbus. Bērni tiek aicināti ierasties ar saviem kaķu un citu mīļdzīvnieciņu zīmējumiem, lai tos varētu izvietot izstādē. Zīmējumus varēs radīt arī turpat uz vietas, radošo darbnīcu vadīs ilustratore Signe Ērmane.

    Rakstnieki lasīs un lasītāji dziedās un zīmēs – tā varētu dēvēt notikuma gaitu Botāniskajā dārzā. Pasākuma pirmā daļa un darbnīca noritēs bilingvāli, lai literatūras lasījumos varētu piedalīties ukraiņu ģimenes ar bērniem. Ieeja Botāniskajā dārzā un pasākumā bez maksas.  

    Lasījumu otrajā daļā piedalīsies Jāņa Baltvilka balvas starptautiskais laureāts Juhani Pitseps ar jaunas bērnu grāmatas «Paulīnes mežs» pieteikumu Marikas Muzikantes tulkojumā. Virkne latviešu rakstnieku iepazīstinās ar jauniem, vēl nepublicētiem darbiem. Inese Zandere –  ar «Skaidu pasaku», Luīze Pastore lasīs fragmentu no jaunās grāmatas par Aleksandru Laimi un viņa bērniem «Laimes govs», Iveta Troalika lasīs fragmentu no garstāsta «Bize», kas domāts sākumskolas bērniem. Arī Laura Vinogradova un Lote Vilma Vītiņa ir sagatavojušas pārsteigumu saviem lasītājiem.     

    Lasījumu videoieraksts vēlāk būs pieejams LNB «Youtube» lapā. 

    Līdz 22. jūlija pusnaktij lasītājiem aizvien iespējams nobalsot par viņuprāt labākajām un skaistākajām bērnu grāmatām portālā LSM – https://www.lsm.lv/raksts/kultura/literatura/izvelies-labako-bernu-un-jauniesu-gramatu-baltvilka-balvas-lasitaju-balsojums.a464430/

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē