• Piemērotākais grīdas segums, ja mājā ir suns

    Zelta padomi
    Vineta Vizule
    8. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pienācis laiks iegādāties jaunu mājokli vai remontēt esošo? Viena no nozīmīgākajām sastāvdaļām ir grīdas segums, jo, pareizi izvēlēts, tas veidos mikroklimatu, padarīs telpas mājīgas, taču attiecīgi būs jāievēro konkrētas prasības tā uzkopšanā. Ja mājokļa iemītnieku vidū ir arī suns, tad vajadzētu ievērot vēl dažus īpašus noteikumus.

    Kam jāpievērš vērība

    Pirms suņumīlim izvēlēties piemērotāko materiālu grīdai, ieteicams pievērst uzmanību tālāk aprakstītajiem aspektiem.

    • Mājdzīvnieka asie nagi var saskrāpēt atsevišķa veida grīdas klājuma materiālus, it īpaši, ja ģimenē mīt aktīvs, smagnējs vai lielāka auguma suns. Arī mazo suņu šķirņu pārstāvjiem regulāri jāapvīlē ataugušie nagi.
    • Ja suns ir vēl kucēna vecumā un nejauši nokārtojas iekštelpās, jāņem vērā, ka atsevišķi materiāli uzsūc un ilgi saglabā dzīvnieka urīna smaržu.
    • Tā kā suns nevalkā mājas čības, viņš var biežāk istabās ienest netīrumus un sasmērēt grīdu. Ne visi materiāli ir viegli iztīrāmi pēc dubļainu pēdu atstātiem nospiedumiem.
    • Pārdomājiet, kur tiks novietota mīluļa ēdiena bļodiņa un dzeramtrauks, jo tieši ap šo vietu grīda visbiežāk paliek netīra, tāpēc jāizvēlas viegli tīrāms materiāls grīdai.
    • Tāpat pārdomājiet, kur glabāsies sunim paredzētās rotaļlietas, kur ar tām ļausiet spēlēties, jo rotaļu laikā var ciest arī grīdu pārklājumi. Vēlams, lai rotaļām telpās tiktu atvēlētas atsevišķi nodalītas vietas.

    Ikvienam materiālam ir savas labās un ne tik labās īpašības, tāpēc rūpīgi apsveriet, kāds materiāls vislabāk atbildīs mājokļa iemītnieku dzīvesstilam, tostarp mājdzīvnieku paradumiem.

    Bambuss

    Bambuss ir dabīgs, ekoloģisks materiāls, kam ir augstāka izturība nekā citiem cietajiem grīdas segumiem, tāpēc mājdzīvnieku turētājiem tā var būt ieteicama izvēle. Bambusa grīdu būs grūti saskrāpēt, tā ir arī izturīgāka pret traipiem, kā arī labāk izturēs lielākas slodzes.

    Bambuss neizraisa alerģiju, to ir samērā viegli kopt.

    Tomēr, lai arī bambusa grīdām ir lielāka izturība pret mitruma iedarbību, tomēr tas nav pavisam no tā pasargāts.

    Pastāv risks sākt bojāties vietās, kur regulāri tas nonāk saskarē ar ūdeni. Mitruma iedarbībā šis materiāls var uzbriest, sākt atslāņoties, bet ļoti sausā mikroklimatā – izžūt. Saules gaismas iedarbībā var arī pabalēt. Tāpat to iespējams saskrāpēt, ja iedarbojas ar lielāku spēku vai ļoti asu priekšmetu.

    Korķis

    Korķa grīdas īpaši iecienījuši tie, kas vislabprātāk mājās staigā basām kājām, jo korķis labi tur siltumu. Tas ir ekoloģisks un antialerģisks materiāls, uz šādām grīdām neveidojas pelējums. Tas ir arī ciets materiāls, kas labi apslāpē trokšņus. Izvēloties korķa grīdas segumu, nedzirdēsit suņa nagu skrapstoņu, kad vēlēsities atpūsties pilnīgā klusumā.

    Korķis ir izturīgs pret skrāpējumiem un nejauši izlietu ūdeni. Tomēr tas nav paredzēts ilgstošai mitruma iedarbībai, tāpēc izliets šķidrums ir tūdaļ pat jāsavāc. Kā dabīgs materiāls tas mēdz izbalēt spilgtas saules iedarbībā, tādēļ jāizvērtē, vai telpa, kurā būs korķa grīda, neatrodas dienvidu pusē un to ilgstoši nepiepilda saules gaisma.

    Tāpat korķa grīdas segums nebūs piemērots telpām, kurās paredzēts izvietot smagas mēbeles.

    Akmens flīzes

    Ja mājoklī mīt mājdzīvnieki, laba izvēle grīdas klājumam atsevišķās telpās, it īpaši tajās, kur biežāk uzturas suns, ir akmens masas flīzes. Tās ir grūti saskrāpēt (suns pat necentīsies to darīt), taču viegli tīrāmas, it īpaši ar mitru lupatu, no putekļiem, izkritušā apspalvojuma.

    Iespējams, suns tomēr nebūs ļoti iepriecināts par šādu saimnieka izvēli, jo flīžu virsma var būt slidena un ķepas var aiziet katra uz savu pusi. Flīzes ir auksts materiāls, uz kura ne vienmēr ir ērti gulēt. Izņēmums varētu būt karstās vasaras dienas, kad flīžu grīda sniedz patīkamu vēsumu. Tāpēc ir paredzētas speciālas no auduma vai siltas ādas izgatavotas suņu guļvietas, kur mīlulis var ērti iekārtoties, ja telpā grīdu nosedz flīzes.

    Lamināts

    Viens no mūsdienās biežāk izmantotajiem grīdas segumiem ir lamināts, taču tiem, kas telpās izmitina suņus, tā var nebūt vislabākā izvēle. Lamināts ir slidens, mājdzīvniekam pa to ir grūti paiet, kur nu vēl paskriet vai lēkāt. Tas rada ne vien diskomfortu, bet var arī veicināt traumas.

    Laminātu apdraud mitrums, ūdens no nejauši apgāzta suņa dzēriena trauka ātri iesūcas lamināta savienojuma vietās. Arī gulēšanai labāk ir paklāt paklājiņu, kaut gan lamināts ir siltāks materiāls par flīzēm.

    Ja dzīvoklis jau ir aprīkots ar lamināta grīdas segumu, tad kā pluss jāmin tā izturība pret skrāpējumiem, kā arī salīdzinoši viegla grīdas uzkopšana. Vienīgi mitrās uzkopšanas laikā lupata nedrīkst būt piloša, labāk to tikai nedaudz samitrināt un lieko šķidrumu izgriezt.

    Vinils

    Laba izvēle mājdzīvnieku turētājiem var būt vinila grīdas segums. Tas ir noturīgs gan pret skrāpējumiem, gan mitrumu, turklāt pieejams dažādos toņos un dizainos, kas maskēs nelielus pleķīšus, kurus īslaicīgi būs atstājušas dzīvnieku ķepas. Vinila grīdu ir arī viegli uzkopt un uzturēt. Tas būs patīkams suņa ķepām, jo nebūs tik slidens kā, piemēram, lamināts. Arī cenu ziņā vinila grīdas segumi ir pieejamāki.

    Tomēr šim materiālam ir daži mīnusi – tas ātrāk nodilst, tāpēc pēc kāda laika grīdas segumu vajadzēs atjaunot.

    Vinils mēdz zaudēt krāsu, ja uz tā novieto gumijas materiāla paklājiņus. Arī ilgstošā ūdens un netīrumu ietekmē grīda var tikt bojāta. Iespējams, kādam mājdzīvniekam vai tā īpašniekam vinils var izraisīt alerģiskas reakcijas, jo šo materiālu līmē pie grīdas ar speciālu līmi. Aizdegoties vinils izdala toksiskas vielas, jo ir veidots no dažādu mākslīgi radītu materiālu savienojumiem.

    Keramikas un porcelāna flīzes

    Šāda materiāla flīzes parasti izmanto virtuves un vannasistabas grīdas noklāšanai, jo ir izturīgas pret mitrumu un izlijušiem šķidrumiem, vienlaikus viegli tīrāmas no jebkāda veida traipiem. Tāpat kā akmens masas flīzes, arī keramiskās un porcelāna flīzes var būt laba izvēle telpai, kur pastāvīgi uzturas suns, ja ņem vērā arī šī materiāla trūkumus – slideno virsmu un vēsumu. Ja kaķis īpaši neprotestēs pret flīžu grīdas cieto virsmu, kura nerada vēlmi asināt nagus, tad suns gan izvairīsies gulēt uz neapklātas flīžu grīdas. Risinājums ir mīksts paklājiņs un speciāli ierīkota silta guļvieta.

    Parkets

    Vērtīgais ozolkoka vai no cita veida koksnes izgatavotais parkets, kas mājoklim piešķir īpašu senatnīgu noskaņu, mājdzīvnieku, tostarp suņa, īpašniekam var sagādāt papildu raizes. Dzīvnieka urīns var neatgriezeniski sabojāt koka šķiedru, atstājot uz tā labi saskatāmus plankumus un arī ilgstoši noturīgu nepatīkamu aromātu pat tad, ja urīna peļķe tiek ātri likvidēta.

    Parketu ir samērā viegli saskrāpēt, turklāt koka grīdas dēlīši gan kaķim, gan sunim īpaši raisa vēlmi padeldēt asos nagus. Sevišķi šādi skrāpējumi izcelsies, ja grīdu klās tumšāka toņa parkets.

    Vēl jāņem vērā, ka parketu ir sarežģītāk uzkopt, to nepieciešams regulāri ievaskot, speciāli apstrādāt.

    Skaistais grīdas klājums pēc papildu apstrādes var nebūt patīkams suņa jutīgajam degunam. Tāpat no vaskotās grīdas nebūs viegli notīrīt mājdzīvnieka apspalvojumu. Taču jāņem vērā, ka mūsdienās var iegādāties dažādu materiālu, cietības un toņu parketa dēlīšus, iespējams, ka pārdevēji ieteiks izturīgāku un ilgmūžīgāku parketa veidu, kas labi kalpos arī suņa īpašnieka dzīvesvietā. Savukārt sunim ieteicams iemācīt neskrāpēt grīdu telpās.

    Paklāji

    Lai gan mīkstais grīdas segums rada siltumu un mājīgumu, tomēr mājdzīvnieku īpašniekiem paklāji nebūs piemērotākā izvēle, jo suņa nagi to ātri vien sabojās. Turklāt paklāji ātrāk par citiem grīdas segumiem nolietojas. Būs arī satraukums, vai suns to nejauši nesasmērēs, nesaslapinās vai pat nesagrauzīs, kad dzīvnieks būs atstāts vienatnē. Mīkstie paklāji, kuriem ir cilpveida bārkstis, var kļūt par lamatām, aiz kurām aizķeras dzīvnieka nagi.

    Jāņem vērā, ka īpaši grūti uzturēt tīrību telpās ar paklājiem būs to suņu īpašniekiem, kuru mīluļiem ir biezs kažoks, suns regulāri met spalvu. Vienlaikus paklājam ir labas īpašības – tas grīdu padara siltāku, tāpēc suņiem patiks uz tā gulēt jebkurā vietā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē