• «Nebaidies! Suns to jūt!» Vai šis apgalvojums atbilst patiesībai?

    Mājas mīluļi
    Santa Kraukle
    20. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Nereti dzirdēts sakām, ka suns jūt bailes, tāpēc, tuvojoties lielam un draudīgam sunim, tu gluži kā mantru sāc pie sevis skaitīt man nav bail, tādējādi cenšoties apmānīt savu ķermeni, lai neizprovocētu dzīvniekā agresiju. Bet vai tiešām bailēm ir smarža?

    Ko saka zinātne?

    Nenoliedzami, suņiem ir simtiem reižu labāka oža nekā cilvēkiem. Avoti vēsta, ka cilvēkam ir vidēji seši miljoni ožas receptoru, bet sunim to ir aptuveni 200 miljonu. Kā šī atšķirība izpaužas dzīvē? Iedomājies, ka piektdienas vakarā uz mājām pasūti picu. Kad kurjers stāv pie durvīm, lai nodotu tev vakariņas, tu sajūti tik kārdinošo picas aromātu, bet tavs četrkājainais draugs spēj saost katru uz tās esošo sastāvdaļu atsevišķi, tai skaitā raugu, kas pievienots mīklai, picas kasti un kurjeru, kurš to piegādājis. Bez šaubām, oža ir viņu spēcīgākā maņa, un ar tās palīdzību dzīvnieks iepazīst pasauli. Ne velti pusi pastaigas tavs mājas mīlulis pavada ar zemei piespiestu purniņu.

    Bet vai tiešām suņu oža ir tik spēcīga, ka viņi spēj sasmaržot arī cilvēku emocijas? Atbilde uz šo jautājumu nav viennozīmīga. 2018. gada janvārī neirobiologs, Neapoles Universitātes asociētais zoobioloģijas profesors Bjadžo D’Aniello veica pētījumu, kura galvenais uzdevums bija noskaidrot, vai teiciens, ka suņi spēj saost bailes, atbilst patiesībai. Pētījuma gaitā zinātnieks ievāca sviedru paraugus no dažādiem vīriešu kārtas pārstāvjiem, kas parauga ievākšanas brīdī izjuta vienu no divām emocijām – prieku vai bailes. Kamēr izvēlētie suņi pa vienam ostīja ievāktos sviedru paraugus, zinātnieki rūpīgi sekoja līdzi dzīvnieku reakcijai uz sajusto aromātu – sirds darbībai un stresa līmenim. Pētījuma laikā atklājās, ka mājas mīluļu sirdis ritms un stresa līmenis strauji palielinājās, izjūtot baiļu izraisītu sviedru smaku. Savukārt, sajūtot priecīga cilvēka sviedrus, suņa sirds ritms stabilizējās un atgriezās normas robežās. Tas nozīmē: jā, suns tik tiešām spēj saost cilvēka bailes un nervozitāti. Tomēr zinātnieki ir vienisprātis, ka tā nav vienīgā maņa, kas ļauj dzīvniekam noteikt, kā mēs konkrētajā brīdī jūtamies.

    Lai pilnvērtīgi izprastu cilvēka noskaņojumu, dzīvniekam ir jāizmanto arī citas viņam sniegtās maņas, kā dzirde, redze un tauste. Piemēram, palielinoties adrenalīnam, ne tikai mūsu smarža, bet arī ķermeņa valoda, tai skaitā kustības, palīdz sunim noteikt mūsu emocionālo stāvokli. Piemēram, cilvēki, kas baidās no suņiem, nereti sastingst un uzkrītoši skatās virsū. Šādu uzvedību dzīvnieks var nolasīt kā agresiju. Tāpēc daudz precīzāk būtu teikt, ka suns var sajust, nevis saost bailes.

    Tikai daļa patiesības

    Iemesls, kāpēc cilvēki, iepazīstinot draugus un ģimenes locekļus ar suni, aicina nebaidīties, ir uzskats, ka dzīvnieks, sajūtot bailes, reaģēs ar agresiju. Tā nav taisnība. Suns, saožot ķīmiskās vielas, ko mūsu ķermenis izdala, palielinoties adrenalīnam, neatņirgs zobus un nemetīsies tev kājā, bet gan vienkārši izturēsies atturīgi un ievēros distanci. Tāpēc nākamreiz, satiekot draudīgu četrkājaino draugu, neskaiti ierasto mantru, cenšoties pārliecināt sevi, ka nejūti bailes. Tā vietā piedomā pie savas ķermeņa valodas un kustībām.

    Lūk, daži ieteikumi:

    • Centies uzkrītoši neskatīties dzīvniekam acīs.

    • Esi mierīgs un izvairies no asām kustībām – nemēģini bēgt, atkāpties vai vicināties ar rokām.

    • Nepacel balsi – centies saglabāt mierīgu balss toni.

    • Glaudi dzīvnieku tikai tad, kad viņš tevi ir apošņājis un arī saimnieks ir devis zaļo gaismu, – šis sevišķi attiecās uz svešiem suņiem, ko pastaigu laikā nākas satikt uz ielas, piemājas parkā vai mežā.

    • Iepazīstoties ar suni, iegriez ķermeni nedaudz sānis, lai nestāvētu agresīvā pozā ar seju pret viņa purnu.

    Šie vienkāršie paņēmieni palīdzēs sunim saprast, ka neesi drauds – pat tad, ja viņš sajutīs tavas bailes.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē