• Kā suņiem uzvilkt autiņbiksītes?

    Autiņbiksītes
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    7. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Autiņbiksītes ir neaizvietojamas gadījumos, kad sunim ir urīna nesaturēšana. Pamperi glābj saimnieka nervus arī laikā, kad tiek koriģēta problemātiska uzvedība.

    Pirms velc sunim autiņbiksītes, aizdomājies par riskiem!

    1. Pamperi nemāca sunim būt tīrīgam. Retu reizi autiņbiksītes var palīdzēt – ir suņi, kuriem nepatīkami staigāt savā urīnā, viņi pārstāj čurāt pamperī un dara to ārā, kad pamperis ir novilkts. Taču šādi suņi parasti arī bez autiņbiksītēm diezgan viegli iemācās, kur vajag nokārtoties. Ja suņa problēma ir dziļāka, viņš pamperī vienkārši čurās, bet tu neuzzināsi, kad viņš to dara un kā. Taču tas ir svarīgi diagnostikai un uzvedības korekcijai.
    2. Ja tavs suns sācis nokārtoties mājās veselības problēmu dēļ, bet tu tā vietā, lai aizvestu viņu pie veterinārārsta un ārstētu, uzvilksi pamperi, ielaidīsi slimību līdz dzīvībai bīstamam stāvoklim.
    3. Ir suņi, kas autiņbiksītes plēš nost, sadīrā tās mazos gabaliņos un apēd pildījumu. Tas ir ļoti bīstami. Ja nolemsi izmantot pamperus, pirms atstāj mīluli mājās vienu, vairākas dienas pavēro, kā suns pamperī uzvedīsies tavā klātbūtnē. Ja suns plēš to nost, tev vajadzēs viņam uzlikt arī tā saukto grāfa apkakli, kurā viņš jutīsies ne īpaši komfortabli. Vai tiešām ir vērts suni tā mocīt?
    4. Ilga pampera nēsāšana var novest pie dažādām problēmām ar ādu un apmatojumu. Tev vajadzēs izmantot krēmus un pūderus, saprotot, ka to visu suns laizīs nost, kas arī ir kaitīgi.
    5. Autiņbiksītes nerisina problēmu, ka suns kakā tam neparedzētā vietā. Ja viņš pakakās pamperī, tev pēc tam viņš būs jāmazgā. Sliktākajā gadījumā izkārnījumi izsmērēsies pa pampera caurumu, kas domāt astei, un pēdas paliks dzīvoklī it visur, kur sēdējis suns. Visbiežāk koriģēt problēmu ar defekāciju tam neparedzētā vietā ir vieglāk nekā urināciju. Tāpēc, ja problēmas iemesls nav suņa slimība, vislabāk vērsties pēc palīdzības pie dzīvnieku uzvedības speciālista. Bet, ja suns ir slims, pie veterinārārsta.

    Ja tomēr esi izlēmis izmantot autiņbiksītes – kā tās izvēlēties un kā sunim uzvilkt?

    Zooveikalos un aptiekās var iegādāties speciālus pamperus suņiem (dažādu izmēru) – gan vienreizējos, gan mazgājamos. Lētāk izmantot bērnu autiņbiksītes. Kucēm pamperu velk tieši tāpat kā bērnam, nepieciešams tikai piemeklēt vajadzīgo izmēru un izgriezt attiecīgajā vietā caurumu astei. Suņiem pamperu velk līdzīgi kā jostu. Proti – tu apliec pamperu ap vidukli.

    Autiņbiksīšu izmērs bērniem parasti ir nedaudz mazāks nekā suņa autiņbiksītēm ar tādu pašu svaru.

    Ja uz iepakojuma uzrakstīts, ka autiņš paredzēts 10 kg smagam bērnam, tad visdrīzāk tas derēs sunim, kura svars ir 7–9 kg.

    Taču tās ir ļoti aptuvenas vadlīnijas.

    Tev vajadzēs izmēģināt dažādus izmērus, pirms atradīsi tieši tavam sunim vispiemērotāko. Autiņbiksīšu elastīgajām gumijiņām ļoti cieši jāpiegulst vēderam virs suņa krāniņa. Urīna plūsma ir vērsta uz priekšu, attiecīgi tur vajadzētu būt autiņam. Suņi var mēģināt noplēst no sevis pamperu, palienot kaut kur zem galda vai krēsliem. Citi var trīties ar vēderu pret kaut kādiem priekšmetiem, tādējādi cenšoties pamperu nobīdīt no krāniņa. Rezultātā tu atnāksi mājās no darba, tavs suns būs pusnorautā pamperī, bet uz grīdas peļķe…

    Pamperiem no katras puses ir divas gumijiņas – iekšējā un ārējā. Ja suns ne pārāk aktīvi kustas un necenšas autiņbiksītes no sevis nodabūt nost, tad iekšējo gumiju var nogriezt – ne pilnībā, bet dažus centimetrus (lai uz vēdera pirms krāniņa būtu tikai iekšējā gumijiņa).

    Izmantot vai tomēr ne?

    Ja vaina nav suņa vecumā, kad senioriem bieži sastopama urīna nesaturēšanas problēma, tev jāpieliek visas iespējamās pūles, lai iemācītu sunim nokārtoties ir ārā. Tas, ka tev slinkums doties pastaigā ar suni, nekādā gadījumā neattaisno pampera izmantošanu. Ja tu ar suni pastaigājies pietiekami bieži un ilgi, bet viņš tik un tā kārtojas mājās, suns jāatrāda veterinārārstam, lai sapratu, kur slēpjas problēmas cēlonis.

    Taču, ja tavam sunim ir urīna nesaturēšana, ar kuru nav iespējams tikt galā, tad suns labāk jutīsies autiņbiksītēs, ko tu bieži mainīsi, nekā uz paladziņa, kas piesūcies ar urīnu un nelabi ož. Un arī tev, protams, vienkāršāk mainīt autiņbiksītes nekā pastāvīgi mazgāt suņa vietu.

    Ja tu nodarbojies ar suņa uzvedības korekciju un tev vairs nav spēka, nolaižas rokas, ja mājās tev ir mazi bērni un suņa šmucīgums tevi ļoti uztrauc vai arī tu zini, ka nespēsi sevi kontrolēt un mirkļa karstumā sodīsi suni vai uzkliegsi (kas var tikai saasināt viņa problēmas), nosaki sev robežas, kad tu izmantosi autiņbiksītes. Tu atvieglosi sev dzīvi, velkot sunim pamperus, bet paej arī sunim pretī un atvieglo viņa dzīvi.

    Griezies pēc palīdzības pie dzīvnieku uzvedības speciālista, atrodi problēmas iemeslu un palīdzi sunim ar to tik galā.

    Tad pampera izmantošana būs īslaicīgs pasākums.

    Ņem vērā!

    Ja tu atrodi savu suni guļvietā apčurājušos, pirmais, kas jādara, – jādodas pie veterinārārsta, kurš nozīmēs urīna analīzes. Tikai pēc tām varēs noteikt, kāds tam ir iemesls un kā ar to tikt galā.

    Atceries!

    Ja tavs gados vecais suns cieš no urīna nesaturēšanas un nereti atstāj aiz sevis mājās peļķīti, jo nepamana, ka sācis urinēt, nekādā gadījumā nesodi suni par šādu uzvedību – viņš to nedara apzināti, bet gan tāpēc, ka nespēj kontrolēt šo funkciju.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē